StoryEditor

Vinár a vinohradník Marek Rariga: Pod desať eur kvalitné víno nečakajte

01.01.2023, 08:00
  • V pivnici i vinici sa pohybuje odmala. A rád.
  • Ako vidí Marek Rariga budúcnosť slovenského vinárstva a vinohradníctva a prečo je rizling, na ktorý sa orientuje, považovaný za kráľovskú odrodu?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Aké boli tie tohtoročné oberačky? Viacerí vinári mi spomínali, že extrémne hektické.

Oproti minulému roku asi trochu áno. Pekné dni v zbere striedali dažde. Úroda bola však aj napriek letnému suchu lepšia. S oberačkami sme začali koncom augusta a skončili sme až 2. novembra s cabernetom sauvignon. Takže to bolo celkom dlhé. Práve minulý týždeň sme ho ako posledný lisovali.

Kdesi som čítala, že vy ste počas pandémie paradoxne naberali zamestnancov.

Áno. A to bola veľmi dobrá voľba, hoci najprv sme sa trošku zľakli, čo bude ďalej. Počas pandémie sa trh zmenil. Znížil sa počet distribútorov, skončilo viacero gastro prevádzok, takže bolo treba nájsť koncových zákazníkov – tých privátnych. A na to bolo treba oveľa viac času, ktorého sme až tak nemali, keďže väčšinou sme v pivnici alebo vo vinohrade.V tomto nám nový zamestnanec veľmi pomohol.

Je niečo, čo v rámci vašej firmy pandémia zmenila?

Počas pandémie bolo zmenené všetko, ale už je to opäť ustálené. Bolo to najmä o tom, že sme sa museli naozaj oveľa viac snažiť v predaji. Pomaly sme však už aj zabudli na to, že nejaká pandémia bola.

Ste rodinné vinárstvo a vinohradníctvo, vy sám v podstate ste pokračovateľom svojho otca. Vyrastali ste s tým, že firmu raz preberiete?

Áno. Odmalička som sa pohyboval vo vinohrade i v pivnici, takže tú robotu som sa naučil a ovládal.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-16 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Milo Pabiš: Pôvodná slovenská kuchyňa má oproti zahraničným obrovský potenciál 02 - Modified: 2022-11-26 05:55:49 - Feat.: 0 - Title: Tanečník a choreograf Miguel Méndez: Žijem tu 37 rokov, ale keď som prišiel, Slováci sa ľúbili viac 03 - Modified: 2022-11-12 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sociológ Miloslav Bahna: Náš pohľad na Čechov je skreslený
01 - Modified: 2024-07-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské a české reality sú príliš strnulé, inak je to v Poľsku, tvrdí pre HN šéf spoločnosti Investika 02 - Modified: 2024-07-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf IT asociácie Emil Fitoš pre HN: Ako je na tom IT odvetvie na Slovensku? Tam, kde my kráčame, iní bežia 03 - Modified: 2024-07-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Safari či zoo vypité s rannou kávou: Tvorba Stely Šternóckej je nielen originálna, ale aj hravá zároveň 04 - Modified: 2024-07-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Caesar šalát oslavuje 100. výročie, názov však nedostal podľa rímskeho vodcu. Toto doň vôbec nepatrí 05 - Modified: 2024-07-04 21:03:37 - Feat.: - Title: Expert na polovodiče pre HN: Môžeme hrať významnú rolu pri remodifikácii európskeho priemyslu polovodičov
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. júl 2024 03:37