Tentoraz bude reč o kapuste. Pod týmto slovom si väčšina z nás predstaví známu hlúbovú zeleninu, ktorú sa mnohí chystajú čoskoro tlačiť do sudov. Do rodu kapusta (Brassica) a k čeľadi kapustovité (Brassicaceae) však patria na pohľad tak rozdielne plodiny, až by jeden neveril – napríklad reďkev, chren, horčica, kel, kaleráb, repka olejná a mnohé ďalšie.
My si dnes pripomenieme dva „znovuobjavené“ druhy – kapustu repkovú kvakovú, teda kvaku, a kapustu poľnú pravú, známejšiu pod názvom okrúhlica či vodnica.
Tieto plodiny sú dnes pomerne málo známe, hoci obe sú nenáročné na pestovanie, odolné proti nepriaznivým podmienkam a prospešné pre zdravie. Navyše, ľudia si ich často mýlia. Preto vám vysvetlíme rozdiel a dôvody, prečo by mohli byť kvaka i okrúhlica zaujímavým obohatením vašej záhrady aj jedálnička.
Kvaka – zelenina našich prastarých mám
Táto zelenina s bledozeleným sfarbením a žlto-fialovou šupkou kedysi patrila k základným plodinám, ktoré naši predkovia pestovali na poliach a záhradách a pripravovali na rôzne spôsoby. Prvé zmienky o kvake na našom území pochádzajú zo stredoveku.
Jej popularita postupne upadala s rozšírením pestovania zemiakov. Kvaka je v kuchyni podobne všestranná ako zemiaky a môžeme ju pripraviť na všetky „zemiakové“ spôsoby. Pochúťkou sú predovšetkým kvakové kaše či hranolky. Na rozdiel od zemiakov je veľmi chutná aj surová, vhodná do populárnych nápojov – smoothies.
Kvaka je koreňová zelenina, ktorej sa tiež zvyklo ľudovo hovoriť turín alebo runkla. Z plodiny sa využíva hlavne koreň, ktorý má tvar gule. Zrelá kvaka môže dosiahnuť hmotnosť až 1,5 kilogramu. Konzumujú sa však aj listy bohaté na vápnik.
Kvaka obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a vlákniny, napomáha dobrému tráveniu. Priaznivo pôsobí na srdcovo-cievnu sústavu a prítomné glukozinoláty potláčajú rozvoj rakovinových buniek. Je vhodná aj pri cukrovke. Obsahuje iba 37 kcal (kalórií) na 100 g a je tak vhodným variantom pri redukcii telesnej hmotnosti.
Pestovanie, využitie a chuť
Vysievame ju v apríli až máji.
Zostáva vám 44% na dočítanie.