Je známy tiež ako cottage cheese a ide o mliečny výrobok s mnohými zdravotnými benefitmi. Jeho popularita v posledných rokoch vzrástla vďaka vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu tuku, čo z neho robí ideálnu voľbu pre zdravé stravovanie.
Obsahuje významné množstvo živín, ktoré môžu prispieť k celkovému zdraviu a kondícii. Jedným z hlavných zdravotných benefitov tvarohu je však jeho vysoký obsah bielkovín. Práve bielkoviny sú totiž základnou stavebnou zložkou svalov, kostí, kože a krvi a ich dostatočný príjem je kľúčový pre rast a opravu tkanív. Pre športovcov a ľudí so zvýšenou fyzickou aktivitou je tvaroh ideálnym zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré pomáhajú v regenerácii svalov.
Prísun vitamínov a minerálov
Okrem bielkovín je tvaroh bohatý na vápnik, minerál, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov. Pravidelná konzumácia tvarohu pomáha predchádzať aj osteoporóze a iným ochoreniam kostí, z toho dôvodu sa odporúča deťom aj ženám v menopauze. Vápnik je taktiež dôležitý pre správnu funkciu svalov a nervového systému.
Tvaroh je zdrojom ďalších dôležitých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu B12, riboflavínu (vitamínu B2), fosforu a selénu. Vitamín B12 je nevyhnutný na tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému. Riboflavín hrá kľúčovú úlohu v energetickom metabolizme a pomáha telu premieňať potraviny na energiu.
Fosfor je dôležitý pre zdravie kostí a zubov, správnu funkciu buniek a produkciu energie. Selén je antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
Vhodný pri diétach i liečbe
Ďalším benefitom tvarohu je jeho nízky obsah tuku, takže je obľúbenou potravinou tých, ktorí dbajú na optimálny príjem z hľadiska zdravého stravovania. Nízkotučný tvaroh môže byť súčasťou zdravého jedálnička, pretože pomáha udržiavať optimálnu telesnú hmotnosť. Vďaka svojmu sýtiacemu účinku môže tiež pomôcť znížiť pocit hladu a predchádzať prejedaniu sa.
Pre ľudí s intoleranciou na laktózu môže byť tvaroh znesiteľnejšou možnosťou v prípade mliečnych výrobkov, pretože obsahuje nižšie množstvo laktózy ako iné produkty z mlieka. Niektorí ľudia s miernou intoleranciou na laktózu môžu tvaroh dobre tolerovať a získať tak výhody z jeho nutričného obsahu.
Už naše prababičky využívali liečebné účinky tvarohu. Proti zápalu a angíne pomôže tvarohový obklad na krk, horúčku zníži tvarohový zábal lýtok alebo plôšok nôh. Ten dokáže zmierniť aj bolesť kĺbov a opuchy. Tvaroh je účinný aj na upokojenie kože po bodnutí hmyzom. Ideálny je aj pri spálenej pokožke na slnku, stačí si postihnuté miesta natrieť studeným tvarohom a rýchlo vám uľaví od bolesti.
Môže byť základom mnohých pleťových masiek. Výhodou sú nielen jeho hydratačné a regeneračné schopnosti, ale aj správna konzistencia - pekne sa rozotiera. Veľmi účinná je maska z tvarohu a medu, ktorá pokožku aj upokojí a vyživí.