StoryEditor

Úskalia bryndze: Otázniky, obavy aj fakty okolo nášho národného syra

06.08.2023, 00:00
  • Jej zdravotné benefity sú dokázané, unikátnosť potvrdená.
  • Zainteresovaní napriek tomu tvrdia, že z bryndze po žiadnej z týchto stránok neprofitujeme tak, ako by sme mohli.
  • Čo tejto probiotickej bombe chýba?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Máločo je dnes pod intenzívnejšou výskumnou paľbou ako mikrobióm. Na početné (a rozmanité) osadenstvo črevných baktérií sa zameriavajú vedci z celého sveta. Dôvod je naliehavý. Alojz Bomba, vedúci výskumný pracovník v spoločnosti PerBiotiX a bývalý dlhoročný prednosta Ústavu experimentálnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, ho približuje takto:

„Všetky chronické choroby – srdcovo-cievne, nádorové, duševné, neurodegeneratívne, metabolický syndróm, obezita, črevné zápalové choroby, syndróm dráždivého čreva... – sú spojené s narušením črevného mikrobiómu.“ A za jeho narušením stojí predovšetkým nevhodná výživa.

„Meníme si ňou zloženie, rozmanitosť a funkčnosť mikrobiómu, v dôsledku čoho vzniká črevná dysbióza, ktorá poškodzuje črevnú bariéru. A to je veľmi významný problém. U zdravého človeka totiž prechádza črevnou bariérou do krvi len to, čo má: natrávené živiny a ich základné zložky. Ak je narušená, prechádzajú do krvi aj látky, ktoré telu škodia. Neraz dochádza aj k morfologickým zmenám črevnej sliznice, čo má za následok aj zmeny na úrovni trávenia a vylučovania enzýmov,“ objasňuje vedec.

No kým nevhodná strava črevo ničí, tá „dobrá“ ho zas dokázateľne lieči. Na čele s kyslou kapustou a hlavnou postavou nášho článku. „Už profesor Ebringer (Libor Ebringer bol popredný slovenský mikrobiológ a pedagóg, pozn. red.) dokázal, že nepasterizovaná bryndza obsahuje viacero prospešných probiotických mikroorganizmov s rôznymi zdravotnými účinkami – okrem iného aj na srdcovo-cievny systém.

Bryndza obsahuje tiež rôzne bioaktívne látky, ktoré okrem iného zvyšujú, podobne ako omega-3 mastné kyseliny a vláknina, efekt mikrobioty.“ Nuž áno, ale existuje aj „bé“. Nepasterizovaná bryndza síce lieči, no zároveň nám môže privodiť aj problémy – predovšetkým ako potenciálny zdroj nákazy encefalitídou. Aké veľké však toto riziko podľa odborníkov naozaj je? A využívame na jeho zníženie skutočne všetky dostupné prostriedky?

Potravina z múzea

Biele zlato; výrobok s chráneným zemepisným označením na úrovni Európskej únie. Ako naznačuje metafora, ktorú sme si pre ňu zvolili, aj legislatívne snahy, ktoré sme dotiahli do úspešného konca – je to komodita, ktorú si naozaj považujeme.

Máločo nás zo strany cudzinca dojme viac, ako keď sa vyzná z lásky k haluškám s bryndzou. Akoby prijatím jej špecifickej chuti jedným šmahom objal aj našu slovenskú osobitosť. No city sú jedna vec a činy druhá.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 75% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štúdie prinášajú prekvapivé výsledky: Tento bežný nápoj podporuje mužom erekciu a ženám libido 02 - Modified: 2023-07-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nebezpečenstvo ukryté v sladkých plodoch: Ako nás môže ohroziť ovocie? 03 - Modified: 2023-06-23 05:55:30 - Feat.: 1 - Title: Problém s pitím mávajú mladé ženy. Môžu za to tieto faktory, vysvetľuje terapeut 04 - Modified: 2023-03-09 12:22:01 - Feat.: 0 - Title: Pizza a špagety nemajú pôvod v Taliansku, ani hamburger v USA. Viete, ako vlastne vznikli? 05 - Modified: 2023-03-10 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Hovädzia krv, pásomnica aj vata. Diétne šialenosti, ktoré sprevádzajú históriu chudnutia
01 - Modified: 2024-11-16 16:19:52 - Feat.: - Title: Za dlhodobou nespavosťou môže stáť aj zvýšený krvný tlak 02 - Modified: 2024-11-15 23:16:21 - Feat.: - Title: Riziká a pomocníci pohybového systému. Ako si udržať zdravé cievy 03 - Modified: 2024-11-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Ako rýchlo starneme? Podľa vedcov to prezradí jednoduchý cvik 04 - Modified: 2024-11-15 13:00:00 - Feat.: - Title: 20 rokov pil alkohol každý deň. Muž ho na mesiac vysadil, toto sa udialo s jeho telom 05 - Modified: 2024-11-15 12:10:00 - Feat.: - Title: Maderoterapia: Rozhovor s odborníčkou, ktorá nám do detailov povedala viac o tejto procedúre
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. november 2024 02:57