Legíny dali ľuďom to, po čom túžia. Vo svojom pohodlí sú odevom bez limitov a so štipkou preháňania stelesňujú slobodu. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Kontroverzia menom legíny: Kam vlastne patria a nepatria elastické nohavice?

  • Tesne upnuté, ale pohodlné. Nohavice pre všetkých, aj oblečenie vyvolávajúce spory.
  • Legíny sú módny zvršok, ktorý mladí nosia a starších poburuje.
  • Ako sa elastické nohavice dostali z telocviční do ulíc? A mali by sme proti nim zavádzať opatrenia?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

V posledných rokoch boli legíny povýšené zo športového odevu na plnohodnotné nohavice pre bežný aj pracovný život. Pár nohavíc priliehavo obopínajúci nohy, zadok aj prednú časť panvy vtrhol do našich životov a nosí sa nielen v telocvičniach, posilňovniach a „na doma“, ale aj na nákup, do školy, do práce alebo k večerným radovánkam.

Lenže legíny tiež dráždia. Zatiaľ čo niektorí nedajú na elastický odev dopustiť ako na najpohodlnejšie nohavice, ktoré nositeľovi doprajú absolútnu slobodu, iných vyvádzajú z miery svojím športovým pôvodom i schopnosťou odhaliť všetky (ne)ladné krivky a záhyby tiel. Tak ako to je, patria legíny mimo ihriska?

Elastický svätý grál

To, že sa dnes môžu influencerky fotiť s vyšpúleným pozadím v béžových legínach vo svojich béžových príbytkoch, je predovšetkým zásluha amerického textilného chemika Josepha Shiversa, ktorý v 50. rokoch minulého storočia urobil vynález termoplastického elastoméru.

Vedec vytvoril pevné a pružné vlákno, ktoré sa dokázalo natiahnuť o päťnásobok svojej pôvodnej dĺžky a bez problému sa vrátiť do pôvodného stavu. V roku 1959 vošiel Shiversov textilný počin do dejín pod názvom lycra. Pre módny priemysel znamenalo toto pružné vlákno svätý grál, pretože práve vďaka nemu mohli odevní výrobcovia dať ľuďom to, po čom túžili – pohodlie a dobrý pocit.

Lycru preto začali prakticky ihneď využívať módni dizajnéri na výrobu strečových nohavíc s gumou v páse, ktoré tesne obopínali telo. Šesťdesiate roky – to sú elastické kaliopky s našitými pukmi a pútkami za chodidlo. V rokoch sedemdesiatych spievala Debbie Harry zo skupiny Blondie o sklenenom srdci svojho milého (hit Heart of Glass) v čiernych legínach a tričku.

V roku 1978 zase dostala všetkých do kolien herečka Olivia Newton-John, keď sa vo filme Pomáda premenila zo zakríknutej Sandy v žltom svetríku na femme fatale s cigaretou v prekliate vysokých a rovnako tak upnutých čiernych legínach s leskom a skromným topom. Jej sexy outfit dodnes čas od času napodobňuje rad celebrít.

Keď šaty prestali robiť človeka

Totálny módny prielom ale znamenali pre legíny (v našom prostredí známe predovšetkým ako elasťáky) osemdesiate roky. Ľudstvo totiž posadlo fitness šialenstvo a pod prispôsobeným heslom „v krásnom tele zdravý duch“ cvičili všetci ako herečka Jamie Lee Curtis vo filme Dokonalí.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 73% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: 0 - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 02 - Modified: 2024-02-26 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ateliér RABADA: Kultúra sa neteší veľkej popularite, verejnosť ju nepotrebuje. Modrotlač nás však pohltila 03 - Modified: 2023-12-26 13:01:37 - Feat.: 0 - Title: Folkloristka o deformácii návrhárov "tradičných" prvkov a politikoch, ktorí ich bez zmyslu a vkusu zneužívajú 04 - Modified: 2023-08-28 12:37:06 - Feat.: 0 - Title: Vyhodené predmety premieňa na originálne, luxusné. Učme sa vidieť skrytý potenciál vecí, tvrdí dizajnér
01 - Modified: 2024-09-28 07:30:00 - Feat.: - Title: Do práce pohodlne a trendy: V týchto outfitoch upútate nejeden pohľad aj bez vyzývavých kúskov 02 - Modified: 2024-09-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Premiéra je na spadnutie. Škoda odhaľuje posledné detaily pred debutom nového SUV 03 - Modified: 2024-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Angela Merkelová: Z nemotorného dievčatka sa vykľul Machiavelli. A svojho stvoriteľa potopila za noc 04 - Modified: 2024-09-26 10:47:23 - Feat.: - Title: Divoká lady Caroline Lambová: Keď sa odmietla podriadiť pravidlám aristokracie, nemilosrdne ju izolovali 05 - Modified: 2024-09-26 11:42:54 - Feat.: - Title: FOTO Za krásu a silu Ruska. Bizarná módna značka s Putinovým menom chce dobyť Áziu
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 23:54