StoryEditor

Zajac mení poplatky, sanitky s lekármi dostanú viac

23.01.2006, 23:00
Od februára budú záchranky dostávať na každú sanitku rýchlej lekárskej pomoci od poisťovní 860-tisíc korún mesačne, zatiaľ čo vozidlo rýchlej zdravotnej pomoci bez lekára iba 530-tisíc. Túto zmenu prináša nový cenový výmer ministerstva zdravotníctva.

Od februára budú záchranky dostávať na každú sanitku rýchlej lekárskej pomoci od poisťovní 860-tisíc korún mesačne, zatiaľ čo vozidlo rýchlej zdravotnej pomoci bez lekára iba 530-tisíc. Túto zmenu prináša nový cenový výmer ministerstva zdravotníctva. "Drahšia je prevádzka sanitky, v posádke ktorej je aj lekár, ako prevádzka rýchlej pomoci, ktorú tvoria dvaja záchranári," vysvetľuje hovorca rezortu zdravotníctva Karol Farkašovský. Doteraz boli dotácie rovnomerné - 695-tisíc korún na každú sanitku, bez ohľadu na zloženie posádky. "Spresňujú sa finančné toky a objektivizuje sa reálny stav v regiónoch," zhodnotil pre HN riaditeľ spoločnosti Slovenská záchranná Jozef Karaš. Aj podľa neho prevádzkovatelia, ktorí majú viac sanitiek bez lekára, boli doteraz vo finančnej výhode.

Spravodlivejšie prerozdelenie
"Záchranky so zdravotníkmi boli doposiaľ preplatené a tie s lekármi boli, naopak, podhodnotené," pridáva sa aj hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre urgentnú medicínu Karol Kálig. Cenový výmer podľa neho len spravodlivejšie prerozdelí finančné prostriedky. Podľa záchranára Karola Jarábka je prílišný rozdiel v platbách neodôvodnený. "Čo sa týka vybavenia sanitiek a práce sú lekár a záchranár porovnateľní, s tým rozdielom, že lekár môže nasadiť lieky a záchranár nie." Ministerstvo zdravotníctva však argumentuje práve cenou práce lekárov, ktorá je v porovnaní so záchranármi vyššia. Jarábek tvrdí, že rozdiel je priveľký, súhlasí s ním aj Slovenská lekárska komora. "Hoci sa veľmi tešíme, že lekári dostanú viac peňazí, na druhej strane je to čudné. Rozdiel až 330-tisíc sa nám zdá neprimeraný," dodal generálny sekretár komory Eduard Kováč. Nový cenový výmer kritizuje aj časť politického spektra. Slobodné fórum je presvedčené, že zmena súvisí s výsledkami tendra na stanice záchrannej služby. "Cena sa zvýšila účelovo pre tých, ktorí v tendroch zvíťazili," tvrdí expert slobodných na zdravotníctvo Ondrej Škodler.

Lekárov je nedostatok
V súťaži o záchranky uspela napríklad Slovenská záchranná, člen finančnej skupiny Penta Investments - získala 36 staníc. "Na základe rozhodnutia ministerstva sme získali väčší počet staníc s lekárom ako so záchranármi. Podali sme však rozklad proti tomuto rozhodnutiu, pretože našou požiadavkou bolo mať rovnaký podiel pri oboch typov staníc," povedal Karaš. Nebude však po zmene cenového výmeru prirodzenou snahou prevádzkovateľov mať viac staníc s lekármi ako so záchranármi? Podľa šéfa spoločnosti International Rescue System Iva Balážiho to nie je možné. Ministerstvo určuje totiž už v licencii počty sanitiek a ich rozmiestnenie podľa typov.

Tender na záchranky: Otvárajú sa obálky
Do konca júna mali záujemcovia termín na to, aby v prvom kole predložili svoje žiadosti. Spomedzi 359 záujemcov o prevádzkovanie 118 staníc záchrannej služby uspelo 32. V poradí druhé výberové konanie na ďalších 141 staníc malo uzávierku do konca roka 2005. "V súčasnosti sa otvárajú obálky a začína sa prvá etapa kontroly správnosti a úplnosti predložených materiálov, ktorá potrvá do marca," konštatoval hovorca rezortu zdravotníctva Farkašovský.

Aký je rozdiel medzi lekárom a záchranárom?
Lekár:
- atestácia v niektorom základnom odbore (anesteziológia a intenzívna medicína, vnútorné lekárstvo, chirurgia, praktický lekár)
- prax v liečení urgentných stavov
Záchranár:
- úplné stredné odborné vzdelanie
- znalosť regiónu
- praktické zvládnutie komunikačnej a spojovacej techniky
- prax v riadení motorových vozidiel s používaním výstražných znamení
Zdroj: ZDZS Bratislava

01 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poistenie výroby liekov 02 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Argentína žiada "oddychový čas" 03 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nové časy pre New York Times
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 07:24