StoryEditor

Poistenie výroby liekov

09.02.2003, 23:00

Séria veľkých poistných udalostí zapríčinila, že výrobcovia liekov sa v poisťovniach dostali do nemilosti. Napríklad len stiahnutie lieku Lipobay nemeckej firmy Bayer z trhu pre nebezpečné vedľajšie účinky bude príslušnú poisťovňu stáť približne 570 mil. eur.
Osobitne nepriaznivý je vývoj na americkom trhu, kde v dôsledku viacerých žalôb hrozia extrémne vysoké náhrady škôd. V USA sa o vzrušenie postaral najmä prostriedok na zoštíhlenie Redux, ktorý musel americký koncern Wyeth stiahnuť z trhu v roku 1997 a poškodeným vyplatil najmenej 14,6 mld. USD. Ďalšie prípady síce ešte v hospodárení firiem nezanechali nejaké väčšie škody, ale poisťovne ich pocítili, napríklad liek pre diabetikov Rezulin (Pfizer), žalúdočný liek Propulsid (Johnson and Johnson) alebo Lipobay.
Z toho dôvodu poisťovacie poplatky stúpli už 3- až 4-násobne a dosahujú 4 až 5 % z cieľovej sumy, ktorá v nejednom prípade presahuje i jednu miliardu dolárov. Poisťovne požadujú, aby výrobcovia liekov znášali čoraz väčšiu časť rizika sami. Riziká hroziace z vývoja v USA sú však čiastočne nepoistiteľné, takže mnohé poisťovne už svoju aktivitu v oblasti farmaceutickej výroby značne obmedzili a novým zmluvám sa vyhýbajú. Výška súm, do ktorých sú ešte poisťovne ochotné ručiť za škody, sa pritom stále znižuje, v posledných dvoch rokoch klesla až o 25 %.
Počíta sa s tým, že tento trend sa ešte prehĺbi, hoci výdavky na poistenie sa síce u popredných výrobcov liekov stále ešte pohybujú len okolo 1 % a nepredstavujú teda príliš veľkú záťaž. Závažnejšia je však skutočnosť, že na svoje plecia musia preberať čoraz väčšie riziko. Riziko vedľajších škodlivých účinkov liekov sa pritom vôbec nezvýšilo, no stúpla pozornosť úradov i pacientov a v Európe sa značne sprísnili i predpisy pri ručení za škody. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 13:23