StoryEditor

Argentína žiada "oddychový čas"

09.02.2003, 23:00

Argentínsky minister hospodárstva Roberto Lavagna sa na rokovaniach v závere minulého týždňa vo Washingtone snažil presvedčiť zástupcov Medzinárodného menového fondu (MMF), aby zmiernili príliš "tvrdý postoj" voči jeho krajine a jej budúcej vláde, od ktorej by nemali požadovať radikálne a ekonomiku poškodzujúce rozpočtové obmedzenia. Doslova zdôraznil, že Argentína by nemala zbankrotovať pre splácanie záväzkov voči zahraničným veriteľom, ktorí museli vedieť o rizikách spojených s poskytovaním úverov a investovaním na argentínskom trhu.
Vyjadrenia R. Lavagnu sa dostali do centra pozornosti tým viac, že odzneli krátko pred rozhodnutím argentínskej vlády o vymenovaní finančného poradcu, ktorý má pomôcť pri reštrukturalizácii zahraničného dlhu v objeme 50 mld. USD. Tieto zdroje nie je schopná Argentína splatiť zahraničným investorom, čo oficiálne priznala ešte v decembri 2001. Medzi poradcami alternatívne figurujú investičné banky Morgan Stanley, Lazard Freres a UBS Warburg, pričom jeden z týchto kandidátov má najneskôr do konca tohto roka zorganizovať rozhovory medzi novou argentínskou vládou a privátnymi investormi.
Argentínska vláda ešte nemá jasnú predstavuje o tom, či do reštrukturalizácie zahrnie aj domácich investorov, minister hospodárstva Lavagna vôbec nenaznačil, že Argentína mieni požiadať MMF, aby odpísal poskytnuté pôžičky alebo ich časť, hoci ani tento scenár sa v budúcnosti nevylučuje. Vyjadril sa však k požiadavke MMF, aby primárny rozpočtový prebytok (prebytok pred splátkami úrokov z poskytnutých úverov) dosiahol 5 % z hrubého domáceho produktu. Lavagna doslova uviedol, že tento ukazovateľ je príliš vysoký a ak na jeho splnení bude MMF trvať, zatlačí budúcu argentínsku vládu do kúta. Lavagna o týchto otázkach rokoval aj s novým americkým ministrom financií Johnom Snowom.
Počas minulého mesiaca dosiahla Argentína kontroverznú dohodu s Medzinárodným menovým fondom o dočasnom odklade splátok, ktorej cieľom je vytvorenie istého priestoru na "oddychový čas" pre argentínsku ekonomiku až do prezidentských volieb -- teda do apríla 2003.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 13:28