StoryEditor

Kto v mladosti neraňajkuje, riskuje zdravie

04.02.2014, 23:00
Autor:
iDnesiDnes
Švédski vedci potvrdzujú, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Pre deti a mládež úplne kľúčovým.

Ak váš puberťák odmieta raňajky, môže si nenávratne poškodiť zdravie, zistili vedci zo Švédska na základe tridsaťročnej štúdie. Skúmali skupinu mladých ľudí, pričom ich zaujímalo, ako sa stravujú. Ukázalo sa, že tí, ktorí neraňajkovali, trpeli po 27 rokoch o 68 percent častejšie metabolickou poruchou.
Skupinu školákov začali švédski vedci z Univerzity v Umeå sledovať v roku 1981. Pýtali sa ich, či a čo jedia na raňajky, a po bezmála 30 rokoch zisťovali, či trpia príznakmi niektorých metabolických rizikových faktorov. V analýze výsledkov odborníci zohľadnili aj ďalšie významné sociálno-ekonomické faktory. Najsilnejší vplyv na rozvoj metabolických porúch mali ale práve v mladosti zanedbávaná raňajky. Najzreteľnejšie sa ukázalo spojenie medzi chudobnými alebo žiadnymi raňajkami v mladosti s abdominálnou obezitou (keď sa tuk ukladá najmä v oblasti brucha) a zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Švédsky výskum znovu potvrdil, že raňajky sú naozaj najdôležitejšie jedlo dňa. „Sú potrebné ďalšie štúdie, ale výsledky naznačujú, že zlé raňajky môže mať negatívny vplyv na reguláciu hladiny cukru v krvi, " komentovala závery vedúca štúdie Maria Wennbergová. Ak človek výdatne raňajkuje, prijme neskôr počas dňa menej kalórií a v neskoršom veku sa skôr vyhne obezite a cukrovke. Keď vynechávame raňajky, sme zameraní potom neskôr počas dňa na konzumáciu vysoko kalorických potravín. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že pravidelné raňajky môžu pomôcť znížiť index telesnej hmotnosti, iné preukázali, že veľké raňajky môžu zvýšiť plodnosť u žien so syndrómom polycystických ovárií a znížiť riziko srdcových ochorení, cukrovky a krvného tlaku.
Metabolický syndróm je lekársky pojem označujúci kombinácii zdravotných ťažkostí ako diabetes, vysoký krvný tlak, obezita. Osoby s metabolickým syndróm častejšie ochorejú chorobami srdca a ciev, častejšie im hrozí infarkt a mŕtvica. U koho lekári zistia tri a viac z nasledujúcich rizikových faktorov, u toho je diagnostikovaný metabolický syndróm :
    ■ široký pás
    ■ vysoká hladina tukov v krvi
    ■ nízka hladina HDL cholesterolu
    ■ vysoký krvný tlak
    ■ vysoká hladina cukru v krvi

01 - Modified: 2006-01-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Merkelovej sa nepáči Guantánamo
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 05 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 16:34