StoryEditor

Merkelovej sa nepáči Guantánamo

08.01.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Nemecká kancelárka Angela Merkelová otvorene kritizovala americké väzenské zariadenie na základni Guantánamo na Kube. Kritika zaznela v jej rozhovore pre časopis Der Spiegel, a to týždeň pred pripravovanou schôdzkou s americkým prezidentom Georgeom Bushom vo Washingtone.
"Inštitúcie ako Guantánamo nemôžu existovať v tejto podobe taký dlhý čas," vyhlásila Merkelová v interview pre najnovšie vydanie týždenníka Der Spiegel. "Treba nájsť iné spôsoby, ako zaobchádzať s väzňami," dodala kancelárka. Sľúbila, že túto tému otvorí i na stretnutí s Bushom, ktoré sa uskutoční 13. januára.
Spojené štáty zadržiavajú na základni Guantánamo asi 500 ľudí podozrivých zo spojenia s terorizmom. Väčšinu z nich chytili v Afganistane po zvrhnutí Talibanu v roku 2001. Americká vláda uvádza, že ide o nepriateľských bojovníkov, a nie o vojnových zajatcov, a preto sa na nich nevzťahujú Ženevské konvencie. Na Guantáname už takmer štyri roky zadržiavajú bez obvinenia aj 23-ročného nemeckého Turka Murata Kurnaza, známeho ako "Talib z Brém" podľa nemeckého mesta, kde sa narodil.
Kým vzťah Nemecka s USA Merkelová označila za priateľstvo. Pre vzťah Berlína s Moskvou považuje za príhodnejšie použitie termínu "strategické partnerstvo". "Nazdávam sa, že s Ruskom ešte nezdieľame toľko rovnakých hodnôt ako s USA," podotkla. V rozhovore Merkelová vyjadrila okrem iného obavy z nového zákona, ktorý dá Kremľu väčšiu kontrolu nad nevládnymi organizáciami v Rusku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 13:18