Ak máme v tele nadmerné množstvo tuku, spúšťajú sa mechanizmy, ktoré spôsobujú vznik zápalových procesov. Tie potom zvyšujú riziko vzniku vážnych chorôb, ako je ateroskleróza či cukrovka, a zároveň komplikujú snahu o chudnutie. Ak sa teda chcete zbaviť nadbytočných kilogramov, vyplatí sa nielen obmedziť príjem energie, ale zároveň zaradiť do jedálničku potraviny s protizápalových účinkom. A ktoré to sú?
BOBUĽOVÉ OVOCIE – obsahuje farbiva a antokyany
OLIVOVÝ OLEJ – nájdete v ňom hydroxytyrosol a nenasýtené mastné kyseliny
RYBY – za protizápalové účinky vďačia omega-3 nenasýteným kyselinám
LISTOVÁ ZELENINA – obsahuje veľa protizápalového chlorofylu
CIBUĽA – zvlášť červený variant
JABLČNÝ OCOT – neutralizuje prekyslenie, ktoré podporuje vznik zápalov
KORENIE – najúčinnejšie sú tie s vysokou antioxidačnou aktivitou, hlavne zázvor, kurkuma a oregano
ZELER – obsahuje viac ako 20 protizápalových zložiek