StoryEditor

Krivosudský z Extrémnych premien: Slováci sú na ceste byť obéznym národom. Cheat days sú veľmi zlé

Vanessa Parašínová02.10.2024., 12:00h

Televízia Markíza pripútava ľudí k obrazovkám už piatou sériou úspešnej relácie Extrémne premeny, ktorá mení životy nadmerne obéznych Slovákov o 180 stupňov. Pomocnou rukou trénera Maroša Molnára je tento rok výživový poradca Maroš Krivosudský, ktorý pripravuje jedálničky na mieru pre účastníkov a celoročne s nimi komunikuje a prispôsobuje im stravu, ktorá je pri chudnutí kľúčová.

Lajkuj Brainee.sk na

Prečo je dôležité správne čítať etikety produktov a nenechať sa oklamať nápisom proteín, čo diváci v televízii pri pozeraní relácie Extrémne premeny nevidia, ako ovplyvňuje kvalitný spánok chudnutie či prečo za jedným stravovacím plánom pre klienta stojí aj šesť ľudí nám prezradil výživový poradca Maroš u nás v štúdiu. 

Diéty – fungujú alebo nefungujú? 

Záleží podľa toho, na čo fungujú. Ak sa rozprávame o nastavení stravy, aby človek schudol, tak diéty fungujú práve na redukciu hmotnosti. Ak si chce však človek hmotnosť udržať, tak popri dietovaní a kalorickom deficite si potrebuje vybudovať návyky a životný štýl tak, aby sa po dosiahnutí cieľovej čiary nevrátil jojo efektom do starých koľají. Takže áno, diéty fungujú, no treba si to celé nastaviť na dlhodobo, teda na mesiace či roky aj po dosiahnutí cieľovej hmotnosti. No a to sa často nedeje.

image

Ľudia ignorujú signály, idú na doraz. Pred ťažkým pretekom odporúčam prehliadku u lekára, hovorí Maroš Molnár o Sparťanovi

Čo ťa na práci s extrémne obéznymi ľuďmi, ktorí chcú za rok schudnúť desiatky kíl, najviac prekvapilo?

Odhodlanie a chuť zmeniť svoj život. Keď má človek 150 a viac kíl a má už nejakú diétnu minulosť, že naozaj to už párkrát vyskúšal a nepodarilo sa, tak že sa nenechá odradiť ani krátkodobými neúspechmi. Tá obrovská sila v tom a hlavne prekonávanie psychologických bariér, ktoré si už predtým v živote vybudovali je pre mňa úžasné sledovať a dávam každému účastníkovi obrovský klobúk dole, lebo ja sám neviem, či by som mal toľko sily počas roka naozaj takto fungovať. Diváci si totiž často ani neuvedomujú, že účastníci stále chodia do práce, majú rodiny a musia sa venovať i tomu. 

Čo si myslí výživový poradca o takzvaných cheat days? 

Cheat days sú veľmi zlé a vytvárajú naozaj negatívny postoj k stravovaniu, no o tom, či si môže dať človek čokoládu a koláč aj počas držania si stravy, si myslím, že je to nie len možné, ale dokonca by malo byť súčasťou zdravého životného štýlu. My cheat day nepotrebujeme, akékoľvek z potravín, ktoré by boli jeho súčasťou vieme zaradiť do svojej stravy. Človek potrebuje hlavne vedieť, čo práve zjedol. 

Aby sme sa nebavili len o práci – ty si pred niekoľkými rokmi absolvoval pobyt v tme. Ako si spätne na to spomínaš a šiel by si do toho znova?

V podstate môžem povedať, že som nikdy nebol šťastnejší a nemal čistejšiu hlavu, ako keď som z tej tmy vyšiel. Na pobyte v tme je najkrajšie, že dá každému to, čo mu má dať, samozrejme to však nie je pre každého. Človek sa nachádza v úplnom vzduchoprázdne a musí si jednoducho poradiť so svojimi myšlienkami. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. október 2024 10:02