PlayStation 5Unsplash/kerde Severin/
StoryEditor

Veľký únik prezrádza detaily o PlayStaion 5 Pro. Priniesť má trojnásobne vyšší výkon, na pulty má doraziť už tento rok

Miroslav Kamody18.03.2024., 15:00h

Najvyšší čas začať si šetriť.

Lajkuj Brainee.sk na

Fanúšikovia PlayStation sa môžu začať radovať. Ako informuje portál Mashable, všetko napovedá tomu, že nová herná konzola z dielne Sony je už na ceste. Podľa nových dokumentov, ktoré unikli z portálu pre vývojárov hier, pripravuje Sony vydanie Playstation 5 Pro už na koniec tohto roka.

O uniknutých dokumentoch pôvodne informoval YouTube kanál Moore‘s Law is Dead. Videoherný web Insider Gaming tvrdí, že videl aj dokumenty a potvrdil, že uniknuté informácie sú legitímne.

image

FOTO Pozlátené Nintendo pre britskú kráľovnú či Xbox z drahokamov. Toto sú najdrahšie herné konzoly na svete

Aj keď sa vydanie koncom roku 2024 môže naplniť, existuje možnosť oneskorenia, najmä pokiaľ ide o vydania hier. Existuje teda aj možnosť, že PS5 Pro nestihne na pulty obchodov prísť do Vianoc. Dokumenty však poukazujú na skutočnosť, že nebude trvať príliš dlho, kým sa nová konzola dostane do obchodov.

Čo očakávať od PlayStation 5 Pro

Únik z vývojárskeho portálu Sony PlayStation neposkytuje len potenciálny plán vydania. Tieto dokumenty tiež uvádzajú niektoré veľmi zaujímavé špecifikácie pre PS5 Pro. Podľa Insider Gaming nás čaká „vylepšené a konzistentné FPS pri rozlíšení 4K, nový „režim výkonu“ pre rozlíšenie 8K a zrýchlený ray tracing.

image

Nové verzie PlayStation 5

Sony

V dokumentoch sa spomína aj PlayStation Spectral Super Resolution alebo PSSR, o ktorom sa predpokladá, že ide o vlastné interné riešenie strojového učenia na zvýšenie rozlíšenia. Najpozoruhodnejšie v uniknutých dokumentoch je porovnanie s predchádzajúcou generáciou PlayStation. Únik ukazuje, že vykresľovanie PS5 Pro je až o 45 percent rýchlejšie ako klasická PS5.

Šialený výkon

Ako zdôrazňuje PCMag, údajne má GPU PS5 Pro 16-bitový výpočet s pohyblivou rádovou čiarkou 67 TFLOPs, čo sa rovná odhadovaným 33,5 TFLOPom výpočtového výkonu FP32. The Verge ďalej vysvetľuje, že existujúca konzola je 10,28-teraflopová konzola - ide teda trojnásobok, čo by znamenalo výrazné zvýšenie výkonu.

image

Nechceš pri hraní hier stráviť desiatky hodín? Máme pre teba výber tých najlepších, na ktoré ti bude stačiť jeden večer

Insider Gaming uvádza, že devkity pre nový PS5 Pro sú dostupné štúdiám prvej strany od septembra 2023 a vývojárom tretích strán od januára tohto roku. Po štyroch rokoch by sme sa tak už čoskoro mali dočkať novej a výkonnej konzoly z dielne Sony.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:44