Nenásilné hry, ktoré si zamiluje každýSteam
StoryEditor

Ide to aj bez neustáleho zabíjania. Máme pre teba zoznam najlepších hier, v ktorých sa nikomu neubližuje

iDnes.czHonza Srp17.12.2023., 13:00h

Už žiadne strieľanie a zabíjanie. Tieto hry si môže zahrať úplne každý bez zbytočného násilia.

Lajkuj Brainee.sk na

Night in the Woods

S témou dospievania pracuje veľa nezávislých vývojárov. Zahrnúť sme pôvodne chceli aj ukecaný seriál Life is Strange, ten sa však tak úplne bez násilia nezaobišiel, zvolili sme preto teda v mnohom podobnú hru Night in the Woods. Jej hrdinami sú antropomorfizované zvieratká, riešia však rovnaké problémy ako mnoho dnešných tínedžerov.

Unikátnym grafickým štýlom hry sa nechali inšpirovať americkí futbaloví fanúšikovia k zaujímavému „choreu,“ mediálny obraz oceňovanej videohry však trochu kazí príbeh jej vývojára Aleca Holowku. Ten krátko po tom, čo bol obvinený z emocionálneho týrania svojej bývalej priateľky, spáchal samovraždu.

To the Moon

To the Moon je vynikajúca artová jednohubka, ktorá ukazuje, že možnosti videohier na rozprávanie unikátnych príbehov sú prakticky neobmedzené.

Pixelartová „konverzačka“ sa venuje téme umierania a robí to tak dobre, že ju v roku 2011 magazín GameSpot udelil cenu za najlepší príbeh. Podľa GamesRadaru ide zase o jednu zo sto najlepších hier všetkých čias, pripravuje sa dokonca aj filmová adaptácia.

Slime Rancher

Ale poďme radšej k veselším titulom. Slime Rancher vyzerá ako strieľačka, cieľ hry je však presne opačný. V ruke máte akýsi vysávač, ktorým zbierate roztomilé farebné príšerky, o ktorých blahobyt sa potom staráte na svojej farme. Solídne hodnotenie od kritikov, viac ako 5 miliónov predaných kópií a začatej práce na pokračovaní sú jasné dôkazy úspechu.

PowerWash Simulator

Ešte menej pravdepodobným hitom je PowerWash Simulator, v ktorom vapkou čistíte zašpinené objekty. Ľahko zenová zábava sa dokonca dočkala aj multiplayerového módu a nespočetných spoluprác so známymi značkami, ako napríklad SpongeBob alebo Návrat do budúcnosti.

Just Dance

Obrovský boom hudobných rytmických hier je dávno minulosťou a značky ako Guitar Hero alebo Rock Band už dnes nie sú príliš relevantné. O to väčší úspech je, že stále vychádza séria Just Dance. Tancovať sa u nej najskôr nenaučíte, ale veľa pohybu a zábavy pri poskakovaní u populárnych pesničiek vám určite prinesie.

image

Pátranie po Stredozemi. Fanúšik objavil Mordor v krajine, do ktorej sa môžeš dostať aj ty

Grow Home

V Grow Home hráme za malého robota, ktorý má za úlohu vyliezť na vrchol obrovskej rastliny. Zábavnosť je postavená na obtiažnom ovládaní, kedy jeho ruky fungujú nezávisle na sebe.

Pôvodne išlo len o akýsi vedľajší produkt vývoja nejakej veľkej hry v Ubisofte, všetkých testerov, ktorí si ho vyskúšali, avšak chytil natoľko, že sa dočkal nielen samostatného vydania, ale ešte aj pokračovania.

Microsoft Flight Simulator

Mier a pokoj si môžete užívať aj nad vrstvou oblakov v Microsoft Flight Simulatore. Sledovať pinoženie ľudského života v hĺbke pod sebou je upokojujúce, sú však k dispozícii aj akčnejšie misie odohrávajúce sa v zlom počasí alebo s pokazeným lietadlom.

Trochu sme však premýšľali, či sem hru zaradiť, jej predchádzajúce verzie totiž vraj využívali islamskí teroristi na nácvik útoku na World Trade Center. Táto teória však bola nakoniec vyvrátená.

Return to Monkey Island

Žáner adventúr je zo svojej podstaty nenásilný, avšak príliš zástupcov tu nemá. Jednak preto, že už takmer žiadne takéto hry nevychádzajú, jednak preto, že aj v nich si ľudia predsa len ubližujú.

Aby ste si náhodou nemysleli, že o nich nemáme prehľad, zvolili sme aspoň minuloročný Return to Monkey Island. Aj keď teda so škrípaním zubov, pretože sa v ňom o zabíjaní celkom často aspoň hovorí.

image

Tieto hry ťa okamžite prenesú do detstva. Vedel si, že Míny si pravdepodobne hral celý život zle?

What Remains of Edith Finch

Na hrane je aj vynikajúca hra What Remains of Edith Finch, v ktorej sa snažíme odhaliť osudy zosnulých členov vlastnej rodiny. Emocionálna výprava do minulosti sa nevyhýba ani témam ako alkoholizmus alebo domáce násilie, drží si však po celý čas unikátnu magickú atmosféru. Hra si odniesla niekoľko cien, z ktorých najvýznamnejšia je cena za príbeh z „herných Oscarov“ Game Awards.

Overcooked

V našom zozname by sme mohli pokračovať dlho, avšak snáď ste pochopili, čo sme tým chceli povedať. Áno, väčšina hier je násilných, to však neznamená, že je celé médium také. Umelecky hodnotné a inteligentné hry sa tiež predávajú po miliónoch, čo viac, ich podiel s postupujúcim časom stále rastie.

Bez násilia sa potom zaobídu dokonca aj tie multiplayerové, ktoré sú postavené na porovnávaní síl. Napríklad v takom Overcooked spolupracujete na obsluhovaní zákazníkov v reštaurácii. A aká je to zábava.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 05:25