Nenásilné hry, ktoré si zamiluje každýSteam
StoryEditor

Ide to aj bez neustáleho zabíjania. Máme pre teba zoznam najlepších hier, v ktorých sa nikomu neubližuje

iDnes.czHonza Srp17.12.2023., 13:00h

Už žiadne strieľanie a zabíjanie. Tieto hry si môže zahrať úplne každý bez zbytočného násilia.

Lajkuj Brainee.sk na

Neznalí čitatelia by mohli dospieť k mylnému názoru, že hry ako forma zábavy sú len o násilí, našťastie to tak nie je. Vybrali sme preto dvadsať herných hitov, úspešných ako u kritiky, tak aj komerčne, ktoré si môžu užiť aj zaprisahaní pacifisti, píše Honza Srp z portálu iDnes.

Journey

Viac ako hra je Journey interaktívne umelecké dielo. Audiovizuálny majsterštyk, v ktorom so svojim nemým hrdinom putujete piesočnou krajinou až na vrchol hory.

Celý jej príbeh je otvorený k vlastným interpretáciám, zvládne ho dohrať aj niekto, kto nikdy nedržal ovládač v ruke, a aj napriek tomu, že v ňom existuje istá forma multiplayera, je naplnený pozitívnou atmosférou. Z mnohých ocenení, ktoré sa Journey dostali, môžeme vypichnúť napríklad to, že ako prvá hra vôbec bola nominovaná na cenu Grammy.

Stardew Valley

Stardew Valley ukazuje, že aj neľahký život drobného poľnohospodára môže prinášať množstvo radosti a krásnych momentov. V jeho idealizovanom svete nemusíte riešiť vyjednávanie s nadnárodnými obchodnými reťazcami, vyplňovať žiadosti o dotácie alebo hľadať na trhu práce nedostatkových zamestnancov.

image

RECENZIA: Nový herný Avatar ťa prenesie do úžasného sveta Pandory. Neustále hľadanie surovín ti však časom môže liezť na nervy

Stačí sa len sústrediť na poctivú prácu pri pestovaní zeleniny a chove zvierat. Zaujímavé je, že väčšinu hry vytvoril jediný človek a celkom už predal vyše 20 miliónov kópií.

Animal Crossing: New Horizons

Väčšina exkluzivít pre konzoly od Nintenda pôsobí kvôli roztomilej grafike mierumilovne, ale nenechajte sa zmiasť. Napríklad taký Mario svojich nepriateľov doslova zadupáva do zeme, Pokémoni ospravedlňujú týranie zvierat a väčšina obľúbených postáv sa potom stretáva v súbojoch na život a na smrť v sérii Super Smash.

Animal Crossing: New Horizons, v ktorom sa staráte o zvieratká žijúce na ostrove, je však skutočne bez akéhokoľvek násilia. Počas pandémie covidu sa jeho virtuálny svet stal pre mnohých bezpečným azylom a celkom sa ho potom predalo neuveriteľných 43 miliónov kusov, čo z neho robí štrnástu najpredávanejšiu hru v histórii.

Tetris

Samozrejme nesmieme zabudnúť na logický rýchlik Tetris, ktorého význam ďaleko presiahol obmedzený herný rybníček. Dokonca bol nedávno aj sfilmovaný. Len jeho verziu na mobilné telefóny si stiahlo vyše 100 miliónov ľudí, počet predaných zariadení s Tetrisom už dnes nikto nikdy nespočíta.

image

Ešte nedávno najočakávanejšia hra na Steame konečne vyšla. Je to ale prepadák

Cities: Skylines

Jedným z najmierumilovnejších žánrov, ktoré existujú, sú budovateľské stratégie. V starých Sim City šlo ešte obyvateľov týrať pomocou prírodných katastrof alebo príchodom Godzilly, moderný nástupca v podobe Cities: Skylines sa však špecializuje len na to stavanie.

Prvý diel aj vďaka množstvu datadiskov predal 12 miliónov kópií, a je tak najpredávanejšou fínskou hrou všetkých čias. Tento rok potom vyšiel druhý diel, ktorý spĺňa všetky atribúty, aby sa tiež stal komerčným hitom.

Bridge Constructor/Portal

Na tomto zaujímavom cross-overe nájdeme rovno dve značky, pre ktoré je násilie úplne cudzie. Bridge Constructor je zaujímavá fyzikálna hračka, v ktorej sa s minimom spotrebovaného materiálu snažíme vytvoriť bezpečnú a fungujúcu dopravnú konštrukciu.

Portal je potom FPS, v ktorej však namiesto nábojov strieľame portály. Pôvodne fanúšikovská modifikácia Half-Life bola taká nápaditá, že ju Valve vzalo pod svoje krídla a predalo milióny kópií.

Beat Saber

V slovenskom Beat Saber okolo seba hráč mácha mečmi, nikomu pritom však neubližuje. Cieľom je v rytme hudby triafať prelietavajúce abstraktné tvary, čo je mimochodom okrem zábavy aj skvelá rozcvička. Ide o najúspešnejšiu hru pre virtuálnu realitu vôbec, ktorá aj vďaka dodatočnému predaju pesničiek urobila z jej iba troch vývojárov boháčov.

Truck Simulator

Keď už sme v tých domácich vodách, musíme spomenúť aj simulátory kamiónovej dopravy. České štúdio SCS vydáva európsku aj americkú verziu svojich Truck Simulátorov, ktoré sa predávajú po miliónoch.

Náplň hry je pritom veľmi pohodová, jednoducho len naložíte náklad a idete pokojne aj niekoľko hodín detailne vymodelovanou krajinou z bodu A do bodu B. Áno, môžete tu síce z nepozornosti niekoho na diaľnici „zostreliť“, na rozdiel od reality sa to však zaobíde bez zranení.

image

GTA VI môže byť hrou s najvyššou cenovkou v histórii. Po zdvihnutí cien za zábavu volá samotný šéf vydavateľstva

Gone Home

Ono vôbec v nezávislých vodách nájdeme väčší pomer nenásilných hier ako v mainstreame. Jednou z tých najvplyvnejších vôbec je desať rokov starý Gone Home, jeden z prvých zástupcov tzv. walking saimulátorov, ktorý kvôli svojej téme vzbudil obrovské vášne.

Gone Home je totiž o vyrastaní, mladickej rebélii a prevažne o homosexuálnej láske. Predaje síce najskôr nedosiahli ani hodnotu milióna predaných kusov, význam hry pre celý priemysel je nespochybniteľný.

Unpacking

Z podobného súdka je potom aj dva roky starý Unpacking. Na prvý pohľad milá hračka o sťahovaní, avšak s temnejším podtextom o pominuteľnosti ľudského života.

Hra sa dočkala dvoch cien BAFTA, magazín Eurogamer ju potom zvolil ako hru roku 2021, za citlivý prístup k prezentácii sexuálnych minorít je chválená aj LGBTQ+ komunitou.

Zvyšbých 10 nenásilných hier nájdeš na druhej strane nášho článku! 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 23:24