Film MIKI príde do kín 15. augusta.CinemArt
StoryEditor

VIDEO Najočakávanejšie slovenské filmy sa naplno predstavujú. Pozri si nové ukážky na film o Černákovi aj Lóve 2

Miroslav Kamody08.07.2024., 12:00h

Jeden režisér sa postaral o oba najočakávanejšie slovenské filmy, ktoré v najbližších mesiacoch dorazia do našich kín. Na ktorý sa tešíš viac?

Lajkuj Brainee.sk na

Do našich kín už čoskoro dorazí dvojica mimoriadne očakávaných slovenských filmov. A zatiaľ čo jeden do detailov rozpovie príbeh najznámejšieho mafiána v našej histórii, druhý prinesie pokračovanie jedného z najobľúbenejších filmov.

Príbeh inšpirovaný Mikulášom Černákom

Tvorcovia pred niekoľkými hodinami predstavili trailer k filmu MIKI, ktorý vezme divákov do obdobia divokých 90. rokov, keď sa k moci dostávali ľudia silou a keď mizli posledné zvyšky morálnych zábran. V politike i mimo nej. A v ktorom uspel i niekdajší boss slovenského podsvetia, ktorého príbehom je film MIKI inšpirovaný. Snímka MIKI príde do kín už 15. augusta.

image

Takto vyzerá doživotie na Slovensku. Cela má len 3,5 metra, fyzický kontakt je zakázaný a niektorí odsúdení sa radšej zabili

Milan Ondrík, Dušan Cinkota, Gregor Hološka a Michal Kubovčík. To sú mená hercov, ktorí si v novom filme režiséra Jakuba Kronera zahrali členov azda najznámejšej skupiny slovenského podvetia 90. rokov. Milan Ondrík ako predstaviteľ hlavnej postavy filmu MIKI skonštatoval, že spolu s režisérom síce nekopírovali reálneho Mikuláša Černáka, ale snažili sa „zachovať niektoré charakteristické črty.” 

Jeho dvoch najbližších priateľov a partnerov si zahrali Dušan Cinkota a Gregor Hološka. O príprave sa dá hovoriť ľahko, pretože všetci poznáme túto našu nedávnu históriu,” povedal Dušan Cinkota. „Ja som ju dokonca zažil, pretože ma revolúcia zastihla v 2. ročníku na vysokej škole a ešte aj pochádzam z Banskej Bystrice. Takže som bol v pomerne tesnej blízkosti týchto chalanov a chodil som aj na gymnázium do Brezna. Akurát ma to minulo tým, že som v 17 rokoch odišiel na vysokú školu do Bratislavy, takže som aj vďačný.”

Gregor Hološka nemal k Horehroniu tak blízko, práca na postave bola pre neho o to zaujímavejšia. „Je to nový a prekvapujúci žáner a som rád, že som sa mohol zúčastniť a vďaka tomuto filmu objavovať nové pole svojej hereckej pôsobnosti,” povedal. Vo filme MIKI budú mať diváci možnosť spoznať vynikajúcich slovenských hercov v nových a nečakaných polohách.

„Ľudia už ten film vychválili, už ho aj odsúdili a neprečítali jednu jedinú stránku zo scenára,” povedal Milan Ondrík. „Veľmi sa teším na konfrontáciu, ktorá príde, keď sa budeme stretávať naživo na premiérach, diskusiách a budeme o tom komunikovať.”

Realizácia filmu MIKI vyvolala veľké diskusie, najmä kvôli hlavnej postave, viacnásobnému vrahovi, ktorého predobraz vyvoláva v spoločnosti stále silné emócie - ako sa ukázalo aj pri aktuálne prebiehajúcom súdnom procese. Tvorcovia sú ale presvedčení, že porozprávať tento príbeh  je mimoriadne dôležité, „pretože morálne rozloženie spoločnosti, ktoré nastalo v 90. rokoch, má svoje dozvuky až do dnešných dní.”

image

Mafiánska debatka v bare.

Joseph Marčinský/PubRes

Scenár mal v rukách slovenský scenárista Miro Šifra, ktorý si pre potreby projektu musel naštudovať obrovské množstvo spisov, historických faktov, medializovaných informácií i osobných výpovedí. Veľký kus práce však urobili aj menej viditeľní členovia štábu.

Napríklad umelecká maskérka Andrea Štrbová vedela určite ešte pred začiatkom filmovania, že sa pri maskách násilných činov „zapotí”. „Výzvou boli všetci tí mŕtvi, ktorých som počas nakrúcania robila, každej postave sme museli venovať veľkú pozornosť, masky boli pracné,” povedala a zároveň dodala, že na tomto filme bola náročná aj príprava, naštudovanie a následné vychádzanie z reálnych skutkov.

Skvelú prácu odviedla aj kostýmová výtvarníčka Sandra Žigová, ktorá pre potreby filmu pripravila viac ako 800 dobových a charakterotvorných kostýmov. Vo filme účinkuje viac ako 100 hercov, diváci uvidia aj Annu Javorkovú, Martina Nahálku, Rebeku Polákovú a množstvo ďalších hereckých osobností. 

image

Prvé slovenské GTA je na svete. Gangsterka Vivat Slovakia ťa prenesie do čias, keď Bratislave vládla mafia

Pokračovanie filmu Lóve

Režisér Jakub Kroner bude mať tento rok poriadne nabitý. Hneď po premiére filmu MIKI totiž do našich kín dorazí ďalší jeho film - Lóve 2 (alebo 2óve). Postprodukciu čaká horúce leto, lebo akciou nabitý thriller chcú tvorcovia divákom priniesť už na jeseň.

Stretneš v ňom takmer všetkých starých známych z jednotky, vrátane Maťa (Michal Nemtuda), Veroniky (Kristína Svarinská) aj Tomáša (Jakub Gogál). V novinke sa môžete tešiť na dramatické zvraty, prepracované akčné scény, strieľačky, naháňačky na Slovensku i v Thajsku, ktoré sa točili pod kaskadérskym dohľadom a za účasti Vladimíra Furdíka (Night King z Hry o tróny).

Pokračovanie by sa do kín malo dostať už 24. októbra. V ňom sa romantický vzťah Maťa a Veroniky zmení na komplikovaný, životu nebezpečný trojuholník. Zasiahne ich brutálny boj o moc, v sieti intríg a korupcie v tieni mafie, ktorá sa neštíti ani politickej vraždy.

Thajsko sa zdá byť dostatočne ďaleko - ideálny úkryt pre pár zločincov z východnej Európy, ktorí netušia, že sa sami môžu stať ľahkou korisťou pre väčších predátorov. Ako v tomto šialenstve obstojí osamelý bojovník, ktorý bojuje s tieňmi vlastnej minulosti? Môže ho ešte zachrániť nejaká láska a dokáže si to uvedomiť, kým nebude neskoro? 

ANKETA
Na ktorý z filmov sa tešíš viac?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. júl 2024 12:11