Barry Wilmore a Sunita WilliamsTASR/AP/NASA
StoryEditor

Zaseknutí astronauti sú veľkým fiaskom. Čo bude vlastne dvojica do roku 2025 na vesmírnej stanici robiť?

Miroslav Kamody26.08.2024., 09:00h

Vo vesmíre mali byť približne týždeň, už sú tam tri mesiace. A približne ďalších šesť sa na Zem nevrátia. Čím si vlastne dvojica astronautov vypĺňa čas na Medzinárodnej vesmírnej stanici?

Lajkuj Brainee.sk na

Keď astronauti Suni Williams a Butch Wilmore takmer pred tromi mesiacmi opustili Zem a zamierili Medzinárodnú vesmírnu stanicu, veľa vecí si so sebou nebrali. Ich úlohou totiž bolo len riadiť pilotný letový test kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing, píše CNN.

Leteli tak bez vlastných toaletných potrieb a iných osobných vecí. Dávalo to zmysel - na Zem sa mali do týždňa vrátiť. Teraz sú však na vesmírnej stanici už 11 týždňov a NASA v sobotu oznámila, že tam zostanú do začiatku roka 2025. Za všetko môžu problémy s kapsulou Starliner, takže nakoniec ich domov dovezie konkurenčná spoločnosť SpaceX.

image

Panika na Medzinárodnej vesmírnej stanici. NASA odvysielala stav núdze a boj o život astronauta, všetko nakoniec bolo inak

Začlenili sa

Okrem nepríjemnej hanby pre Boeing sa však mnohí pýtajú, čo vlastne bude dvojica na vesmírnej stanici robiť. V súčasnosti sú totiž obaja vedení ako hostia. Nie sú súčasťou Expedície 71, medzinárodnej posádky siedmich astronautov slúžiacich ako oficiálny personál vesmírnej stanice.

Napriek tomu NASA uviedla, že sa bez problémov integrovali do skupiny a prevzali každodenné úlohy na palube laboratória na obežnej dráhe. Teraz sa však očakáva, že Williams a Wilmore sa stanú členmi expedičnej posádky na plný úväzok – a pridajú sa tak k astronautom Crew-9 spoločnosti SpaceX, ktorí by mali vyraziť na svoju misiu už 24. septembra.

V rámci Crew-9 a formálnej expedície sa Williams a Wilmore ujmú typických úloh posádky, ako je vykonávanie výstupov do vesmíru mimo vesmírnej stanice, údržba laboratória na obežnej dráhe a vykonávanie prísneho harmonogramu vedeckých experimentov. A NASA predtým potvrdila, že astronauti Starlineru sú na to pripravení.

image

Barry Wilmore a Sunita Williams

Reuters/Joe Skipper

„Pred pár rokmi sme sa rozhodli – s vedomím, že ide o skúšobný let – aby sme sa uistili, že máme správne zdroje, zásoby a výcvik pre posádku, pre prípad, že by z akéhokoľvek dôvodu potrebovala byť na ISS na dlhšie obdobie,“ povedala Dana Weigel, manažérka programu ISS počas brífingu zo 7. augusta.

Pripojenie sa k novej posádke

Crew-9 spoločnosti SpaceX je rutinná cesta na vesmírnu stanicu s cieľom doplniť personál expedície. Misia mala podľa plánu letieť so štyrmi astronautmi. Kozmická loď Crew Dragon však namiesto toho odštartuje len ​​s dvoma ľuďmi na palube. Na prázdnych sedadlách budú kusy kovu, ktoré budú slúžiť ako mŕtva váha pre stabilitu ťažiska.

image

Odpad z vesmírnej stanice takmer trafil dieťa. Prerazil strechu domu a preletel dvoma poschodiami

Misia bude trvať päť až šesť mesiacov, dokopy tak bude dvojica na ISS deväť mesiacov. Akonáhle budú súčasťou Crew-9, upadnú do štruktúrovanej rutiny, pričom ich dni sú väčšinou zmapované hodinu po hodine.

Problémy sú bežné

Astronauti už prepadli každodennej práci. Nedávne aktualizácie od NASA uviedli, že Williams a Wilmore využili svoj doterajší čas na údržbu vesmírnej stanice, kontrolu hardvéru, organizáciu nákladu, vykonávanie kontrol Starlineru a pomoc pri vedeckých experimentoch a technologických demonštráciách.

Je nutné dodať, že nie je až také nezvyčajné, že astronauti si nečakanie svoj pobyt vo vesmíre predĺžia - na dni, týždne či dokonca mesiace. Napríklad astronaut NASA Frank Rubio mal stráviť asi šesť mesiacov na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice. Namiesto toho bol po objavení úniku chladiacej kvapaliny z ruskej kapsuly Sojuz vo vesmíre 371 dní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. september 2024 09:42