Zápcha môže spôsobiť veľké problémyUnsplash
StoryEditor

Problémy na záchode ťa môžu aj zabiť. Ak ťa pravidelne trápi zápcha, môže to mať vážny dopad na tvoje srdce

Miroslav Kamody30.08.2024., 08:00h

Zápcha ti môže spôsobiť poriadne ťažkosti - a to nie len na samotnom záchode, ukazuje nová štúdia.

Lajkuj Brainee.sk na

To, čo sa deje v tvojom čreve, má často prekvapivý dopad na zvyšok tela. Ako informuje portál ScienceAlert, nová štúdia zistila, že zápcha je bežným, no prehliadaným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych príhod, vrátane infarktu, srdcového zlyhania alebo mŕtvice.

Analýza, publikovaná v magazíne American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology, je založená na zdravotných údajoch viac ako 400-tisíc jednotlivcov v BioBanke Spojeného kráľovstva. Podľa výskumu na Monash University v Austrálii mali ľudia so zápchou dvakrát až trikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť závažnou srdcovou príhodou.

image

VIDEO Aj ty musíš ísť hneď po jedle na veľkú potrebu? Lekár vysvetľuje, prečo sa to deje, aj kedy vyhľadať odbornú pomoc

Až o tretinu vyššia pravdepodobnosť

A vysoký krvný tlak nebezpečenstvo len zhoršuje. Jednotlivci v analýze, ktorí mali hypertenziu aj zápchu, mali o 34 percent vyššiu pravdepodobnosť, že utrpia srdcovú príhodu. „Tradičné kardiovaskulárne rizikové faktory, ako je vysoký krvný tlak, obezita a fajčenie, sú už dlho uznávané ako kľúčové faktory srdcových chorôb,“ vysvetľuje lekárka Francine Marques.

„Avšak tieto faktory samé osebe úplne nevysvetľujú výskyt veľkých srdcových príhod. Táto štúdia skúmala potenciálnu úlohu zápchy ako dodatočného rizikového faktora, čo odhalilo znepokojujúce výsledky.“ Snáď najznámejším príkladom nebezpečných následkov chronickej zápchy je Elvis Presley.

Spevák zomrel priamo na záchode v roku 1977 vo veku 42 rokov na rozsiahly infarkt. Aj keď je okolo Elvisovej smrti stále veľké tajomstvo (pitva nebude zverejnená až o niekoľko rokov) a svoju úlohu zohralo s najväčšou pravdepodobnosťou „zlé“ srdce a zneužívanie drog, je tiež pravda, že trpel chronickou zápchou, pravdepodobne spôsobenou zlou stravou a liekmi proti bolesti.

image

Záchod

Unsplash

V hre je aj genetická zložka

Zatiaľ čo príčina Elvisovej smrti zostáva špekulatívnou, niektorí odborníci, vrátane jeho osobného lekára, predpokladajú, že násilným tlačením na toaletu mohol „kráľ rokenrolu“ zvýšiť svoj krvný tlak a srdcový tep na nebezpečnú úroveň. Nový výskum britskej Biobanky naznačuje, že zápcha je skutočne podceňovaným rizikovým faktorom vysokého krvného tlaku a závažných nežiaducich kardiovaskulárnych príhod.

Ba čo viac, zdá sa, že v hre je aj genetická zložka. Výpočtová biologička Letícia Camargo Tarvares, spoluautorka nového článku, hovorí, že ona a jej tím našli významné genetické korelácie medzi zápchou a rôznymi formami nepriaznivých kardiovaskulárnych príhod, „čo naznačuje, že spoločné genetické faktory môžu byť základom oboch stavov.”

S tým by mohol súvisieť aj fakt, že Elvisova dcéra Lisa Marie Presley zomrela na zástavu srdca po obštrukcii tenkého čreva vo veku 54 rokov, čo je čiastočné alebo úplné zablokovanie dolných čriev.

image

Ako často chodíš na veľkú potrebu? Vedci zistili, že počet návštev toalety hovorí veľa o tvojom celkovom zdraví

Častý problém

Zápcha je jednou z najčastejších gastrointestinálnych porúch, ktorá postihuje približne 14 percent svetovej populácie. Nedávny výskum naznačuje, že rozvrh kakania človeka úzko súvisí s jeho celkovým zdravím. Je však potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili, ako môže chronická zápcha z dlhodobého hľadiska ovplyvniť kardiovaskulárny systém.

„Dôsledky tejto štúdie sú ďalekosiahle,“ hovorí Marques. „Tieto zistenia naznačujú, že významná časť populácie môže byť vystavená zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení v dôsledku ich zdravia čriev.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 03:20