Mikroplasty našli už aj v mozgochBrainee x Canva
StoryEditor

Vedci zistili, že v mozgoch máme obrovské množstvo mikroplastov. Je nevyhnutné vyhlásiť globálny núdzový stav, varujú

Miroslav Kamody23.08.2024., 10:00h

Ak s tým nič neurobíme, bude to katastrofa nevídaných rozmerov, varujú vedci.

Lajkuj Brainee.sk na

Mikroplasty sú všade, koniec koncov o tom píšeme pravidelne. Ako však píše portál Futurism, vedci teraz zistili, že v našom mozgu končí doslova šokujúce množstvo mikroplastov.

Ako je podrobne uvedené v dokumente, ktorý ešte nebol recenzovaný, vedci zistili, že všetkých 91 vzoriek mozgu, ktoré skúmali, odobratých z pitevných tiel začiatkom tohto roka, obsahovalo mikroplasty.

Nikde ich ešte nebolo viac

Ešte horšie je, že vzorky obsahovali desať až 20-krát viac mikroplastov ako vzorky pečene a obličiek odobraté z tých istých tiel, čo naznačuje, že ľudská šedá hmota je hlavným skládkovým priestorom pre drobné častice, čo z nej robí „jedno z najviac plastov znečistených tkanív, aké sa doteraz odobrali“, uvádza sa v dokumente.

image

Mikroplasty už našli aj mužských údoch. Vyvolalo to vážne otázky o neplodnosti a erektilnej dysfunkcii

A čísla naozaj neveštia nič dobré. V 24 vzorkách mozgu bolo nameraných v priemere 0,5 percenta hmotnosti mikroplastov. Možno sa to na prvý pohľad nezdá veľa, no keď si uvedomíš, že pol percenta váhy celého tvojho mozgu je tvorených mikroplastmi, je to poriadne desivé.

Vedúci autor a profesor farmaceutických vied na Univerzite v Novom Mexiku Matthew Campen bol výsledkami zaskočený. „Je to dosť alarmujúce,” povedal pre The Guardian. „V našich mozgoch je oveľa viac plastu, ako by som si kedy predstavoval alebo s čím som bol spokojný.”

Sú všade a sú devastačné

Ľudský mozog sa teraz môže pridať k už aj tak dlhému zoznamu častí tela, o ktorých sa zistilo, že sú prešpikované plastmi. Vedci ich už našli v ľudských semenníkoch, penisoch, spermiách, tepnách, srdciach a pľúcach. Len minulý mesiac štúdia našla mikroplasty v kostnej dreni.

Zatiaľ čo zistenia, ako presne tieto drobné úlomky ovplyvňujú naše celkové zdravie, zostávajú záhadou, výskumníci neskrývajú obavy. Predchádzajúce štúdie spájali prítomnosť mikroplastov s problémami s plodnosťou, narušeným imunitným systémom, zhoršenou pamäťou a dokonca aj s vlnou rakoviny u mladých ľudí.

Niektoré vzorky skúmané Campenom a jeho kolegami od ľudí, ktorí zomreli na demenciu, vrátane Alzheimerovej choroby, obsahovali až desaťkrát viac plastov na váhu, čo tiež naznačuje znepokojujúcu súvislosť. A situácia sa určite zhorší.

Ak nič neurobíme, bude to katastrofa

Vedci tiež zistili, že nárast mikroplastov vo vzorkách odobratých odteraz do roku 2016 bol v súlade so zvyšujúcou sa koncentráciou plastov nachádzajúcich sa v životnom prostredí. „Môžete nakresliť čiaru - časom sa zvyšuje,” povedal Campen pre The Guardian. „Je to v súlade s tým, čo vidíte v prostredí.”

image

Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu

Stručne povedané, v prítomnosti zložených a mätúcich dôkazov vedci vyzývajú k akcii, pokiaľ ide o znečistenie plastmi. „Teraz je nevyhnutné vyhlásiť globálny núdzový stav,“ povedal odborník na mikroplasty z Cukurovej univerzity Sedat Gündoğdu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 04:09