VentilátorBrainee x Canva
StoryEditor

Spíte v noci so zapnutým ventilátorom? Chyba! Tieto nepríjemnosti to môže spôsobiť, radšej ho vypnite

Miroslav Kamody04.07.2024., 08:00h

Celú noc pustený ventilátor znie ako ideálna voľba počas tropických nocí. Nie je to však pravda. Našťastie pre teba máme tip, ktorý si zamiluješ a nič ťa nebude stáť.

Lajkuj Brainee.sk na

Ventilátor nájdeš počas leta v takmer každej domácnosti. Nie každý je však o ich reálnej funkčnosti presvedčený. Ako píše portál Joe, pre niektorých ide o nevyhnutá nástroj, iní o nich zase tvrdia, že ide len o dekoratívne kúsky, pretože nedokážu odfúknuť ani smietky zo stola.

Bez ohľadu na to, do ktorej skupiny patríš, každý rok sa so zvyšujúcim teplom zvyšuje aj naša potreba prudkého chladného vzduchu fúkaného do našej tváre. A hoci realitou je zvyčajne teplý a lepkavý vánok na našej pokožke, je to určite lepšie, ako mávať rukou pred tvárou ako maniak.

image

Ako sa pripraviť na extrémne horúčavy? Pozreli sme sa, či je vôbec možné zvýšiť tepelnú toleranciu nášho tela

Viaceré problémy

Sleep Advisor však uvádza, že ventilátory pre nás v skutočnosti predstavujú zdravotné riziko - a nie, nie je to kvôli ľuďom, ktorým sa do čepelí zachytávajú rôzne časti tela. Podľa odborníkov na spánok tieto zariadenia víria po miestnosti peľ a prach, čo predstavuje problém najmä pre tých, ktorí trpia astmou alebo sennou nádchou.

Okrem toho môže neustále fúkanie vzduchu vysušovať tvoju pokožku, oči a dokonca aj vnútro úst. Ak máš ventilátor pustený neustále a fúka ti do tváre, pripraviť sa musíš aj na podráždenie dutín, čo môže viesť k infekcii.

image

Ventilátor

Unsplash/Delaney Van

Nepríjemné prebudenie

A v podstate nemôžeš urobiť nič horšie, ako nechať ventilátor pustený vedľa seba celú noc. Neustály prúd vzduchu môže spôsobiť nepríjemné napnutie svalov a nie je nič horšie, ako keď sa zobudíš s pocitom, ako keby ťa zrazilo auto.

Sleep Advisor sa okrem iného podelil aj o niekoľko tipov, ako si doma vyrobíš vlastnú klimatizáciu a zároveň znížiš nepríjemné účinky ventilátora:

  • nachystaj si štyri až šesť fliaš vody
  • do každej z nich daj dve až tri polievkové lyžice soli
  • daj fľaše do mrazničky
  • keď si pôjdeš ľahnúť, polož zmrazené fľaše na podnos a polož ich pred ventilátor
  • zapni ho - keď bude vzduch fúkať na fľaše, budeš cítiť chladivý vánok, ktorý zároveň nebude taký intenzívny
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 10:01