Barcelona turistom spoplatňuje uteráky a dáva časovače na sprchy.Brainee/Canva/
StoryEditor

Barcelona čelí suchu po svojom. Turistom spoplatňuje uteráky a dáva časovače na sprchy

jlaiDnes.cz03.07.2024., 11:00h

Varovania pred suchom vítajú prichádzajúcich pasažierov už na letisku, na šetrenie vodou nabádajú aj tamojší hoteliéri a reštaurácie.

Lajkuj Brainee.sk na

Katalánsko od roku 2021 zažíva najväčšie suchá v histórii. Hoci mierne dažde z posledných týždňov pomohli situáciu zmierniť, celý región sa naďalej obáva budúcnosti a zostáva v strehu. V súvislosti s klimatickými zmenami totiž odborníci často varujú, že boj s nedostatkom vody sa v prípade Španielska bude časom prehlbovať, píše portál DW.

image

Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska

Miestni obyvatelia aj podnikatelia preto musia priložiť ruku k dielu. Príkladom môže mať hostel St Christopher‘s Inn, ktorý sa nachádza len pár metrov od námestia Plaza Catalunya. Toto miesto každoročne navštívi niekoľko tisíc ľudí z celého sveta a už od svojej výstavby má k dispozícii špeciálny systém, ktorý znovu využíva vodu zo spŕch a umývadiel na splachovanie toaliet.

Aby sa spotreba vody zároveň znížila, rozhodol sa majiteľ tohto obľúbeného hostela zároveň zaviesť špeciálny poplatok za každú výmenu uterákov vo výške jedného eura. Osadil tiež sprchy s časovačmi, ktoré sa podľa neho v praxi extrémne osvedčili.

Spotrebu vody sa hotelom darí znižovať

Barcelonský hostel nie je vo svojich snahách sám. Hotel Hilton Diagonal Mar sa napríklad rozhodol vo svojom bazéne používať morskú vodu. Iný hotel Majestic Hotel & Spa taktiež prepracoval sprchovací systém tak, aby sa celková spotreba vody znížila. Zo 40 litrov za minútu majú hostia iba deväť, k vode totiž primiešavajú viac vzduchu. 

Barcelonské podniky však musia v praxi bojovať aj s tým, aby úsporné riešenia pozitívne vnímali aj tamojší turisti. Mnohí z nich si totiž neuvedomujú, aký vážny problém musí Katalánsko aktuálne riešiť.

image

Katalánsko od roku 2021 zažíva najväčšie suchá v histórii.

Unsplash/Logan Armstrong/

„Postupne turistov prevychovávame. Aj keď je odozva pozitívnejšia, než sme pôvodne očakávali, občas sa niektorí sťažujú. Vadí im, že im voda v sprche dlho nevydrží. Všetci musíme prispieť,“ dopĺňa marketingový manažér hostela St Christopher‘s Inn, Alex de Luca.

Podľa štúdie z mája minulého roka sa barcelonským hotelovým prevádzkam podarilo znížiť spotrebu vody za posledných sedem rokov o zhruba 40 percent. Zo štúdie tiež vyplýva, že všetky hotely v rámci mesta momentálne podporujú deväťpercentnú spotrebu vody. Priemerná spotreba vody na jedného turistu je 163 litrov za deň, čo je len o málo viac, než aká je priemerná spotreba jedného obyvateľa Barcelony, ktorý sa v meste zdržiava trvalo.

V roku 2023 dorazilo do Španielska viac ako 85 miliónov návštevníkov.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 10:01