HorúčavyTASR/AP Photo/Alexandru Dobre
StoryEditor

Európa sa doslova varí. Tieto krajiny zažívajú extrémne teplo, leto bude mimoriadne náročné

Miroslav Kamody26.06.2024., 12:40h

Naprieč Európou hlásia nadpriemerne vysoké júnové teploty. Vlna horúčav naznačuje, že nás čaká náročné leto.

Lajkuj Brainee.sk na

Južná Európa zažíva extrémne horúčavy. Ako informuje portál iMeteo, v Španielsku sa teplota cez víkend vyšplhala na hranicu 40 stupňov Celzia. Na jún je však nezvyčajne horúco aj v Grécku, Bulharsku či Veľkej Británii.

Portál uvádza, že na Slovensko sa horúčavy vrátia už o pár dní, no v mnohých európskych krajinách horúčavy dorazili už dávnejšie a nemienia ustupovať. V Berlíne napríklad na dnes hlásia viac ako 30 stupňov, v Madride či Aténach by dokonca malo byť až 36. Podobné teploty podľa predpovede budú aj v Marseille a Paríži.

image

V Grécku miznú a umierajú ľudia. Podľa odborníkov je príčina jasná, doplatiť na ňu na dovolenke môžete ľahko aj vy

Západ aj juh Európy

„Horúčavy v Španielsku neustupujú. V nedeľu teplomery v Cordobe občas dosahovali až +40 °C, čo prinútilo národnú meteorologickú agentúru AEMET vydať varovanie pred horúčavami,” píše web.

Mimoriadne ťažké leto bude v Grécku, destinácii, ktorá je u Slovákov obzvlášť obľúbená. Záchranná služba v krajine našla už šiesteho zahraničného turistu, ktorý zomrel pravdepodobne v dôsledku horúčav. K tragédii došlo na Kréte, kde v tom čase teplomery ukazovali hodnotu 31 stupňov Celzia. V Aténach bolo ešte teplejšie - až 38 stupňov.

image

Horúčavy

TASR/AP Photo/Andy Wong

„Všetky vedecké dôkazy potvrdzujú, že pred nami je mimoriadne ťažké leto,“ povedal hovorca jednej z vládnych agentúr, citovaný portálom Greek Reporter. Vysoké teploty prispievajú aj k zvýšenému riziku požiarov. V piatok horelo na ostrove Hydra, požiar hasili aj na Peloponézskom polostrove, pri ktorom minulý týždeň zahynul jeden z dobrovoľných hasičov.

Bulharsko aj Veľká Británia

Situácia je zlá aj v Bulharsku, kde meteorologická služba BNR varovala pred nebezpečne vysokými teplotami takmer v celej krajine - cez víkend presiahla teplota takmer v celej krajine okrem pobrežia 33 stupňov. Horúčavy sú v júni v tejto oblasti nezvyčajné a trvajú už niekoľko dní.

image

Ako sa pripraviť na extrémne horúčavy? Pozreli sme sa, či je vôbec možné zvýšiť tepelnú toleranciu nášho tela

Podobne sú na tom aj Britské ostrovy, kde by teplota mala atakovať 28 až 29 stupňov Celzia. Možno sa ti to nezdá ako vysoké hodnoty, no bežné teploty sa tu v júni pohybujú zvyčajne okolo dvadsiatich stupňov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. júl 2024 10:04