DemenciaPixabay
StoryEditor

Robíš pri rozprávaní túto konkrétnu vec? Nemáme pre teba dobré správy, ide o znak blížiacej sa demencie

Miroslav Kamody24.03.2024., 09:00h

Spomalená reč a vypadnutie slov, ktoré si mal rovno na jazyku? Stane sa to každému, no ak si to začneš všímať vo väčšej miere, mal by si sa mať na pozore.

Lajkuj Brainee.sk na

Zabúdanie slov je úplne bežné. Ak sa však tvoja reč začne spomaľovať, môže to signalizovať niečo horšie, varuje portál Futurism. Ako vysvetľujú vedci zaoberajúci sa demenciou v The Conversation, nová štúdia zistila, že spomalená reč môže byť väčším skorým indikátorom demencie ako „lethologica“, čo je lekársky termín pre zabúdanie slov.

Nová štúdia, ktorú uskutočnili výskumníci z University of Toronto, ukázala obrázky cez videorozhovor 125 zdravým dospelým vo veku od 18 do 90 rokov a potom ich požiadala, aby opísali scény, ktoré práve videli. Tieto popisy sa potom analyzovali pomocou umelej inteligencie, aby sa určili podrobnosti, ako je rýchlosť reči, aké pauzy mali medzi slovami a koľko rôznych slov použili.

image

Vedci spojili tieto konkrétne jedlá s Alzheimerovou chorobou. Väčšina Slovákov ich pritom konzumuje denne

Pozor na rýchlosť

Cez videorozhovor tých istých 125 účastníkov štúdie vyplnilo dotazníky, ktoré merali úlohy „výkonného fungovania“, ako je ich schopnosť sústrediť sa, ako rýchlo mysleli a ako dobre vedeli plánovať a vykonávať úlohy. Ako sa ukázalo, zdalo sa, že existuje korelácia medzi výkonným fungovaním a rýchlosťou ich reči – najmä u starších účastníkov.

Dve výskumníčky demencie z University of Sussex, ktorí napísali úvodník, pričom ani jeden z nich nebol zapojený do samotnej štúdie v Toronte, uviedli, že hoci úlohy experimentu popisujúce obrázky boli presvedčivé, zistenia založené na tejto úlohe nemusia odrážať skutočný svet jazykového spracovania.

image

Demencia

Pixabay

Experiment, známy ako „úloha na odvodenie obrázkov a slov“, ukázal fotografie predmetov, ako je metla, a potom prehral zvuk nesúvisiaceho slova ako „mop“ alebo slova, ktoré znie podobne.

Dá sa to aj lepšie

„Je zaujímavé, že štúdia zistila, že prirodzená rýchlosť reči starších dospelých súvisí s ich rýchlosťou pomenovávania obrázkov,” napísali Claire Lancaster a Alice Stanton, výskumníčky zo Sussexu. „To zdôrazňuje, že všeobecné spomalenie spracovania môže byť základom širších kognitívnych a lingvistických zmien s vekom, a nie špecifickej výzvy pri získavaní pamäte pre slová.”

image

Pil si už dnes vodu? Ak nebudeš dodržiavať pravidelný pitný režim, môžeš prísť o niekoľko rokov života

V každodennom živote človek pravdepodobne nezažije takúto skúšku. Vedci z Toronta mohli, ako navrhli experti zo Sussexu, zvoliť iné úlohy, ako sú testy verbálnej plynulosti, ktoré merajú, či sú ľudia schopní získať slová, ktoré sú na „špičke ich jazyka“ (práve tak sa definuje spomínaná lethologica).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 12:47