Je čas na generačnú výmenu tvojho iPhonu?Apple
StoryEditor

Je čas na upgrade. Máme pre teba päť dôvodov, prečo by si mal po piatich rokoch vymeniť svoj iPhone 11 za najnovší model

Miroslav Kamody30.09.2024., 13:00h

Pokiaľ po piatich rokoch vymeníš svoj iPhone za najnovší model, do rúk sa ti dostane brutálny stroj. Prečo sa ho oplatí vymeniť?

Lajkuj Brainee.sk na

Milovníci značky Apple sa zhodujú v tom, že iPhony sú skvelé zariadenia, ktoré vydržia celé roky - a to aj vďaka niekoľkoročnej podpore a aktualizáciám, o ktorých môže väčšina majiteľov Androidov len snívať. Možno je však predsa len čas zmenu zvážiť, píše portál 9to5Mac.

Množstvo ľudí (aj z radov fanúšikov Applu) je presvedčených, že medzigeneračné rozdiely medzi iPhonmi sú príliš malé na to, aby si si každý rok kupoval nové zariadenie. Ak však máš vo svojom vrecku iPhone 11, po piatich rokoch je definitívne najrozumnejšie ho vymeniť. Toto sú najzásadnejšie zmeny, ktoré si okamžite všimneš.

image

FOTO Apple predstavil nové iPhony aj iné zariadenia. Budú používateľom stačiť kozmenitcké úpravy a drobné vylepšenia?

Oveľa lepší displej: Super Retina XDR

Apple predstavil OLED displeje na ne-pro modeloch už v roku 2020, ale ak používaš iPhone 11 alebo starší, stále máš len LCD displej. S OLED budeš mať displej s oveľa vyšším rozlíšením, lepšie farby, hlbšiu čiernu a podporu obsahu s vysokým dynamickým rozsahom.

Stručne povedané, všetko, na čo sa pozrieš, bude vyzerať oveľa lepšie s displejom Apple Super Retina XDR. Je tiež oveľa jasnejší - iPhone 16 má podporu až 2-tisíc nitov, zatiaľ čo maximálny jas iPhone 11 je len 625 nitov.

Personalizovaná AI

Apple Intelligence bola predstavená v júni a ponúka úplne nový zážitok zo Siri s osobným kontextom, nástroje na písanie, Genmoji, ktorý ti umožní vytvárať si vlastné emotikony, novú funkciu „Vyčistiť“ na odstránenie nežiaduceho obsahu z tvojich fotografi aí ďalšie.

image

Nové iPhony 16

Lukáš Hron, Mobil.idnes.cz/

Nie všetky tieto funkcie sú dostupné pri uvedení na trh, ale bez ohľadu na to budeš potrebovať iPhone 15 Pro alebo iPhone 16, aby si ich mohol používať. Očakáva sa, že úplne nový zážitok zo Siri príde na jar, zatiaľ čo všetko ostatné vyjde pred koncom tohto roka, rozdelené medzi iOS 18.1 v októbri a iOS 18.2 v decembri. Problémom však je, že nateraz nie je jasné, kedy bude Apple Intelligence dostupná aj v Európe a na Slovensku.

Lepší zážitok z batérie

iPhone 16 má v porovnaní s iPhone 11 v oblasti batérie a nabíjania výrazne navrch. Apple prešiel z Lightning na USB-C, čo poskytuje jednotný zážitok z nabíjania. Teraz môžeš použiť rovnaký kábel na svojom telefóne, notebooku a mnohých ďalších zariadeniach.

Batérie tiež zaznamenali v tomto roku obrovský skok, pričom iPhone 16 bol testovaný na o vyše 5 hodín prehrávania videa viac ako iPhone 11, čo predstavuje zhruba 30-percentný nárast. Vďaka lepšej výdrži batérie by si sa nemal báť tak často nabíjať svoj iPhone.

image

Apple na konferencii ohromil novinkami: Siri vylepší ChatGPT. Elon Musk nešetrí kritikou

Nabíjanie je tiež rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, pričom iPhone 16 podporuje až 45 W káblové nabíjanie a 25 W bezdrôtové nabíjanie (s MagSafe), zatiaľ čo iPhone 11 môže podporovať iba 20 W káblové nabíjanie a 7,5 W bezdrôtové nabíjanie.

Dynamic Island

Apple predstavil Dynamic Island na iPhone 14 Pro, ktorý nahradil tradičný iPhone „zárez“. Je to zmes hardvéru a softvéru, ktorá používateľom umožňuje interagovať s upozorneniami, aplikáciami a inými formami aplikácií priamo z hornej časti ich zariadenia. Môžeš ho použiť na ovládanie hudby, prijímanie telefónnych hovorov a všetky druhy ďalších interakcií.

Ďalšie tlačidlá

Od iPhonu 11 získal iPhone dve nové tlačidlá, a to ako tlačidlo Action (nahrádzajúce prepínač stlmenia zvuku) a „tlačidlo ovládania fotoaparátu“. Apple odmieta nazvať ovládanie fotoaparátu tlačidlom, ale je to tak.

Akčné tlačidlo predvolene stále funguje ako prepínač stlmenia, ale nastaviť si namiesto toho môžeš množstvo ďalších vecí, vrátane režimu zaostrenia, otvorenia aplikácie Fotoaparát, prepínania baterky a oveľa viac. Navyše v systéme iOS 18 budú môcť aplikácie vytvárať vlastné ovládacie prvky pre tlačidlo akcie aj ovládacie centrum, takže by malo ísť o veľký skok vpred.

Pokiaľ ide o ovládanie fotoaparátu, je to novinka na iPhone 16, ktorý používateľom poskytuje pohodlné a všestranné nové spôsoby používania fotoaparátu. Stlačením tlačidla sa otvorí aplikácia fotoaparátu odkiaľkoľvek a stlačením tlačidla z aplikácie fotoaparátu sa nasníma fotografia, zatiaľ čo jeho podržaním sa spustí nahrávanie videa.

V predvolenom nastavení sa potiahnutím po tlačidle priblíži. Môžeš však stlačiť tlačidlo dvakrát do polovice, čím sa zobrazí ponuka na konfiguráciu toho, čo chceš urobiť potiahnutím prstom. Môžeš ho nakonfigurovať medzi expozíciou, hĺbkou, zoomom, štýlom a tónom. 

image

Počul si už výraz iPhone finger? Šialená teória, ktorá sa šíri na TikToku tvrdí, že smartfóny deformujú naše prsty. Aká je pravda?

Ďalšie funkce, pre ktoré sa oplatí prejsť na najnovší model:

  • 48MP fotoaparát s možnosťou 2x optického zoomu
  • Novší ultra širokouhlý fotoaparát s podporou makrofotografie
  • Lepšia odolnosť voči vode
  • Optická stabilizácia obrazu posunom snímača
  • Video v kinematografickom režime
  • Video v akčnom režime
  • Priestorové fotografie a videá
  • podpora 5G
  • Wi-Fi 7
  • Bezdrôtové nabíjanie MagSafe
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. september 2024 13:02