Prelomové novinky od Apple si vyslúžili kritiku Elona Muska.Dado Ruvic/Reuters
StoryEditor

Apple na konferencii ohromil novinkami: Siri vylepší ChatGPT. Elon Musk nešetrí kritikou

Vývojárska konferencia WWDC spoločnosti Apple pravidelne odhaľuje množstvo inovácií. Teraz pomerne prekvapila. Siri, virtuálny asistent, ktorého využívajú iPhony, iPady a zariadenia Mac, bude múdrejší vďaka integrácii chatbota od spoločnosti OpenAI. Tento krok však vyvolal zmiešané reakcie, vrátane ostrej kritiky od Elona Muska.

Lajkuj Brainee.sk na

Na tohtoročnej vývojárskej konferencii WWDC spoločnosť Apple odhalila množstvo inovácií. Za cieľ majú posunúť jej produkty na novú úroveň. Hlavným lákadlom je integrácia umelej inteligencie. Okrem vlastnej platformy "Apple Intelligence" spoločnosť  oznámila, že do svojich produktov začlení aj populárny ChatGPT od spoločnosti OpenAI, píše portál Antiyoutuber.

image

Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple

Prelomové novinky

Nové funkcie, ktoré Apple v spolupráci s OpenAI predstavuje, prinášajú používateľom množstvo zaujímavých možností. Napríklad funkcia sumarizácie dlhších textov umožní, ako Apple sám demonštruje, používateľom zhrnúť dlhé e-maily do kratšieho odseku alebo tabuľky.

Virtuálny asistent Siri bude po novom spolupracovať s ChatGPT, čo umožní klásť otázky a získavať odpovede priamo od tohto chatbota. Apple zdôrazňuje, že žiadne súkromné ​​informácie nebudú bez súhlasu používateľa odovzdávané OpenAI.

Ďalšou novinkou sú Genmoji, personalizované emoji, ktoré si používatelia môžu vytvoriť podľa svojich predstáv pomocou umelej inteligencie.

image

Čip od Neuralinku nefunguje podľa predstáv. Vlákna v mozgu sa posunuli, Elon Musk chce aj tak nových pacientov

Musk chce zakázať produkty od Apple

Novinky, ktoré ohlásila spoločnosť Apple vyvolali zmiešané reakcie. Jedným z najhlasnejších kritikov je Elon Musk, ktorý verejne spochybnil schopnosti Apple v oblasti AI. Ku kritike využil svoj profil na platforme X, ktorej je vlastníkom. „Je zjavne absurdné, že Apple nie je dosť šikovný na to, aby si vytvoril vlastnú AI, a napriek tomu je nejakým spôsobom schopný zaistiť, že OpenAI bude chrániť vašu bezpečnosť a súkromie! Apple nemá potuchy, čo sa vlastne deje, akonáhle vaše dáta odovzdajú OpenAI,“ napísal Musk.

Šéf Tesly zdôraznil, že v prípade, že Apple integruje ChatGPT do svojich produktov, zakáže ich vo všetkých budovách svojich spoločností. „Ak Apple integruje nástroje OpenAI na úrovni operačného systému, budú zariadenia Apple v mojich spoločnostiach striktne zakázané,“ dodal s tým, že pri vstupe do jeho budov budú musieť všetci návštevníci odovzdať svoje prístroje od spoločnosti Apple, ktoré budú následne uzavreté do Faradayovej klietky.

Vzťah medzi Muskom a OpenAI je dlhodobo napätý. Musk, ktorý bol v roku 2015 jedným zo zakladateľov OpenAI, opustil spoločnosť v roku 2018 kvôli nezhodám ohľadom jej smerovania. Odvtedy ju kritizuje za odklon od pôvodného poslania.

Novinky nebudú pre všetkých

Apple Intelligence nebude dostupná pre všetkých používateľov. K dispozícii bude iba pre majiteľov najnovších modelov, iPhone 15 Pro a 15 Pro Max, a spustenie je plánované na jeseň tohto roku. O niečo širšie je portfólio zariadenia Mac. Nové AI budú totiž podporovať stroje s procesorom Apple M1 a novšie, ktorých je o poznanie viac. Najnovšie MacBooky fungujú na procesore Apple M3.

image

Benzín dodá špagetám grády a pizzu vylepší lepidlo. Umelá inteligencia od Googlu radí ľuďom bizarné veci

Nový iOS 18

Okrem ohlásenia spolupráce so spoločnosťou OpenAI Apple predstavil aj novú verziu operačného systému iOS. Aktualizácia okrem iného prináša nové možnosti prispôsobenia domovskej obrazovky. Po novom si používatelia budú môcť nastaviť odtiene ikon aplikácií podľa vlastných predstáv a usporiadať ich na domovskej obrazovke bez obmedzení.

Zmeny sa dotkli aj ovládacieho centra, ktoré bude mať úplne vynovený dizajn. Najvýraznejšou zmenou je ponuka vedľajšej obrazovky, kam si budeš môcť presunúť rôzne ovládacie prvky či aplikácie.

image

Smartfón má už takmer každý. Zistite, či dokážete len na základe obrázku určiť, o aký mobil ide

Novinky sa týkajú aj oblasti súkromia. Systém iOS 18 umožní zamknúť jednotlivé aplikácie pomocou Face ID. Ak máš vo svojom smartfóne aplikácie, ktoré chceš ukryť pred zrakom ostatných, po novom ich budeš môcť jednoducho schovať do novej tajnej zložky. Väčšia miera súkromia sa tiež dostane do aplikácie telefónnych kontaktov, pri ktorých si budeš môcť zvoliť, ktoré externé aplikácie k nim môžu mať prístup.

Najviac zrejme poteší nový dizajn galérie fotografií, ktorá bude prehľadnejšia. Vďaka novej aktualizácii sa budú fotografie dať ľahšie filtrovať. Aplikácia bude po novom s pomocou AI vytvárať inteligentné albumy.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. jún 2024 23:11