Apple iPhone 16 a 16 PlusApple, Mobil.idnes.cz
StoryEditor

FOTO Apple predstavil nové iPhony aj iné zariadenia. Budú používateľom stačiť kozmenitcké úpravy a drobné vylepšenia?

iDnes.cz10.09.2024., 13:00h

Technologický gigant Apple predstavil novú generáciu telefónov iPhone s poradovým číslom 16. Telefóny majú nové multifunkčné tlačidlo a oproti minulému modelu aj výrazne výkonnejší čip pre funkcie AI či náročné hry. Firma predstavila aj hodinky Watch 10, ktoré dostali väčší displej, či slúchadlá AirPods 4 s aktívnym potlačením okolitého hluku.

Lajkuj Brainee.sk na

Očakávaný Apple Event, na ktorom firma predstavila nový rad iPhone 16, začal o siedmej hodine večer. Ako prvý predstavil Apple nové hodinky Watch, píše portál iDnes.

Watch Series 10 disponujú väčším displejom, je o 30 percent väčší ako u predchádzajúcich generácií, a to vrátane modelu s prídavkom Ultra. Oproti doterajším modelom disponujú aj tenším telom, o 10 percent nižšou hmotnosťou či doposiaľ najrýchlejším nabíjaním – za 30 minút sa dobijú na 80 percent kapacity batérie.

Čo sa technických noviniek týka, tak jednou z nich je možnosť prehrávať zvuky priamo z reproduktora hodiniek. Okrem telefonovania tak z nich teraz pôjde prehrávať aj video alebo hudba.

image

Takto si Bill Gates pred 30 rokmi predstavoval dnešný svet. Takmer všetky jeho predpovede vyšli, s jednou sa poriadne prerátal

Novinkou je dostupnosť aj titánového prevedenia, ktoré v ponuke Applu nahrádza doterajšie ponúkané oceľové luxusnejšie prevedenia. Titánové Watch Series 10 s lešteným povrchom budú k dostatiu v troch farebných odtieňoch: šedom, čiernom a zlatom. Nový čip Apple S10 dokáže aj vylepšiť kvalitu hovoru cez hodinky.

Watch Series 10 sú novo vybavené senzorom teploty vody a tiež hĺbkomerom do hĺbky asi 6 metrov. Watch Series 10 je možné predobjednávať hneď, cena štartuje na 399 dolároch. Dodávky zákazníkom začnú 20. septembra.

Nového prevedenia sa dočkal aj model Ultra. Ten bude novo možné zaobstarať aj v tmavom, čiernom prevedení. K nemu Apple predstavil aj zodpovedajúce nové remienky, a to vrátane titánového. Cena hodiniek začína na 799 dolároch.

image

Apple Watch Series 10

Apple, Mobil.idnes.cz

Nové funkcie pre AirPody

​Ako ďalší prišiel na rad produktový rad AirPods, teda slúchadlá. Nové slúchadlá založené na typickom dizajne, teda AirPods 4, majú byť komfortnejšie ako predchádzajúce generácie.

Podľa Applu majú byť najlepšie znejúcimi airpodmi s open-ear designom, nový čip totiž pomáha okrem iného aj so zlepšením kvality zvuku. Jednou z ďalších noviniek je možnosť reagovať na Siri jednoduchým kývnutím či pokrútením hlavy. Prvýkrát pri tomto modeli prichádza aktívne potlačenie okolitého hluku.

Dobíjacie puzdro je vybavené USB-C konektorom a novo ho možno nabíjať bezdrôtovo. AirPods 4 stojí 129 dolárov, verzia s ANC potom 179 dolárov, predobjednávky začnú hneď a dodávky 20. septembra.

image

Apple AirPods 4

Apple, Mobil.idnes.cz

Modely AirPods Pre dostávajú nové zdravotné funkcie. Majú napríklad postrážiť riziká ohľadom straty sluchu, novinkou je aj funkcia naslúchadla, ktorá má pomôcť predovšetkým ľuďom s niektorou z ľahších foriem poškodenia sluchu. Všetky tieto nové funkcie, ktoré budú dostupné vo viac ako stovke krajín sveta, a to vrátane krajín EÚ, dostanú slúchadlá AirPods Pro 2.

Slúchadlá AirPod Max sa dočkali nových farieb. Cena zostáva na sume 549 dolárov.

Viac ako len tlačidlo spúšte

Ako ďalšie na rad prišli očakávané iPhony 16. Už pri prvých záberoch sa potvrdili špekulácie o novom usporiadaní zadných fotoaparátov, ako aj o novom bočnom tlačidle. To však viac než len spúšťa fotoaparát, posunom prsta totiž umožňuje nastavovať parametre fotenia.

image

Apple iPhone 16 a 16 Plus

Apple, Mobil.idnes.cz

Základný model má 6,1" displej, väčšie prevedenie s prídomkom Plus potom 6,7". Svietivosť displeja je až 2 000 nitov. Novinkou základného radu nových iPhonov je nové akčné tlačidlo nahradzujúce prepínač hlasitosti, jeho funkcia je užívateľsky prispôsobiteľná.

Telefóny disponujú čipom Apple A18, oproti predchádzajúcej generácii ide tak o skok o dve generácie, minuloročné základné modely mali totiž čip Apple A16. Dôvod je jasný: pripravenosť telefónu na Apple Intelligence.

Hlavný fotoaparát iPhonu 16 (16 Plus) má rozlíšenie 48 Mpix, nechýba optická stabilizácia. Širokouhlý fotoaparát má rozlíšenie 12 Mpix a zvláda makro fotografiu. Novinkou je schopnosť telefónu získavať zo snímačov stereoskopické dáta, vďaka funkcii Spatial Capture tak „šestnástky“ vedia vytvoriť priestorové fotografie.

image

Apple na konferencii ohromil novinkami: Siri vylepší ChatGPT. Elon Musk nešetrí kritikou

Tie si môžeš prezerať na Apple Vision Pro. Vďaka hardvérovej podpore ray-tracingu základné iPhony 16 zvládnu aj špičkové hry. Telefóny podporujú aj satelitné správy a ďalšie satelitné funkcie. Apple nezabudol tradične spomenúť ani vylepšenú výdrž noviniek. A to nielen vďaka väčšej batérii, ale aj vďaka novému čipu aj vylepšenému operačnému systému.

iPhone 16 prichádza v nových farbách, okrem čiernej a bielej je dostupný aj v ružovej, modrej a zelenej. Cena štartuje na 799 dolároch pri základnom a 899 dolároch „plusového“ modelu. Pamäťový základ zostal na 128 GB.

„Kúzlenie“ s rámčekmi u Pro modeloch

Novým tlačidlom fotoaparátu disponujú aj nové špičkové iPhony s titánovým telom (vnútorný rám je hliníkový), teda modely 16 Pro a 16 Pro Max. Novo prichádza s displejmi väčších uhlopriečok. Základné Pro model má novo 6,3 "displej, model s prídomkom Max potom dokonca 6,9". V oboch prípadoch oproti predchádzajúcim generáciám uhlopriečky narástli o dve desatiny palca. Displeje majú Always-on funkciu a adaptívnu obnovovaciu frekvenciu až 120 Hz.

image

Apple iPhone 16 Pro a 16 Pro Max

Apple, Mobil.idnes.cz

Telefóny používajú čip Apple A18 Pro, ktorý je rovnako ako čip A18 použitý pri základnom rade nových iPhonov vyrábaný 3nm technológiou. Apple pri vrcholných modeloch použil nový procesor na spracovanie obrazového signálu, ktorý je až dvakrát rýchlejší v porovnaní s predchádzajúcou generáciou čipu.

Srdcom Pro modelov je čipset Apple A18 Pro. Je vyrábaný 3nm technológiou (ako A18). Má 16-jadrový Neural Engine, ktorý vykonáva operácie s AI. Hlavný procesor má opäť šesť jadier. Nová šesťjadrová grafika navyšuje grafický výkon oproti čipu A17 Pro o 20 percent.

Hlavný fotoaparát má rovnako ako pri základných „šestnástkach“ rozlíšenie 48 Mpix. Rovnaké rozlíšenie má v tomto prípade aj širokouhlý snímač. Teleobjektív s rozlíšením 12 Mpix prináša päťnásobné priblíženie.

Režim Cinematic prináša novinku v podobe spomaleného videa v rozlíšení 4K so 120 snímkami za sekundu. Nová funkcia Audio Mix umožní izolovať hlasy ľudí v zábere od hlasov v pozadí. Modely Pro prichádzajú v štyroch farbách: púštna piesková, čierna, svetlá a prírodná titánová. Cena štartuje na 999 dolároch za iPhone 16 Pro, model Pro Max potom vyjde na najmenej 1 099 dolárov. Predobjednávky Apple spustí v piatok 13. septembra.

Premiéra v Cupertine

Apple Event začal o 19:00 stredoeurópskeho času, akcia prebiehala v centrále firmy v kalifornskom Cupertine, ktoré leží medzi San Franciscom a San José. Diváci v Cupertine videli rovnakú predtočenú prezentáciu ako diváci po celom svete.

Apple na jednu stranu dodržal obvyklý termín v druhom septembrovom týždni, ale pondelok je pre septembrový Apple Event netypický deň. Apple ho zvolil z pragmatických dôvodov, v zrejme pôvodne zamýšľanom utorok (10. 9.) by totiž musel bojovať o mediálnu pozornosť s prvou prezidentskou debatou Kamaly Harrisovej a Donalda Trumpa. Časovo sa síce akcie nestretávajú, Apple Event štartuje o 10:00 pacifického času, ale minimálne v USA môže prezidentská debata vziať Applu pozornosť verejnosti.

Udržať v tajnosti nový model smartfónu je dnes pre výrobcov veľmi ťažké, Apple je v tomto smere asi najstarostlivejší a finálny produkt alebo produktové fotografie sa pred oficiálnym predstavením na verejnosti neobjavili. Čo by za to taký Samsung a ďalšie značky dali. Napriek tomu nebol dizajn telefónov neznámy, unikli obrázky krytov – zrejme z čínskych výrobných závodov – a na poslednú chvíľu očakávané zmeny potvrdili výrobcovia krytov.

Na veľtrhu IFA v Berlíne totiž niekoľko výrobcov prezentovalo už kryty na iPhone 16, a to vrátane vizuálov, ktoré toho veľa neskrývali. Samozrejme, nie je to stopercentné, ale vlastne to potvrdilo predchádzajúce úniky o zmene dizajnu fotomodulu pri základnom iPhone 16. Tradičný fotomodul, ako sa pri premiére tohtoročných noviniek potvrdilo, tak zostal len modelom Pro.

Avšak novou informáciou, ktorú kryty na chystané telefóny prezradili, bola prítomnosť tlačidla spúšte na boku prístroja. O ňom sa špekulovalo, ale pôvodne len pre model Pro Max, respektíve aj pre model Pro. Výrobcovia krytov však naznačili, že spúšť na boku bude u všetkých nových iPhonov 16. Je to nie príliš obvyklý prvok u smartfónov, ale pre fotenie celkom praktický. Predovšetkým, pokiaľ teda fotíš na šírku.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 17:30