iPhone 15 Pro a 15 Pro MaxApple
StoryEditor

Už o pár dní spoznáme nový iPhone 16. Aké vylepšenia prinesie a čo všetko si pre nás Apple pripravil?

Miroslav Kamody27.08.2024., 12:00h

Apple už o pár dní predstaví jedni z najočakávanejších zariadení tejto sezóny. Čo o nich zatiaľ vieme?

Lajkuj Brainee.sk na

Azda najväčší deň jesenného kalendára technologického sveta je čoskoro tu. 9. septembra totiž spoločnosť Apple predstaví najnovší iPhone 16. Ako však dodáva portál Engadget, noviniek by malo byť omnoho viac. O ktorých sa zatiaľ hovorí najviac?

iPhone 16 a iPhone 16 Pro

Tieto zariadenia budú bezpochyby stredobodom pozornosti celého podujatia. Prinesie však nový model dobré alebo zlé správy pre ľudí, ktorí túžia po upgrade svojho telefónu? Prevažná väčšina únikov a fám naznačuje, že toto bude ďalší rok opakovaných vylepšení, takže neočakávaj novú hardvérovú funkciu, ktorá zmení hru.

Predstavené budú pravdepodobne opäť štyri nové modely, pričom podľa analytika Marka Gurmana sa nové telefóny budú volať iPhone 16, 16 Plus, 16 Pro a 16 Pro Max. Nič nové v tomto smere teda nepríde.

image

Apple na konferencii ohromil novinkami: Siri vylepší ChatGPT. Elon Musk nešetrí kritikou

Modely Pro by mohli mať väčšie obrazovky, čo poteší milovníkov veľkých displejov - bežný Pro narastie na 6,3 palca zo 6,1 palca, zatiaľ čo Pro Max by mal dosiahnuť 6,9 palca, namiesto minuloročného 6,7 palca. Otázne sú farby - šušká sa, že Apple sa vzdá modrého modelu v prospech návratu ružovo-zlatej.

Doraziť by mal nový čipset s dôrazom na umelú inteligenciu, pričom - ako je typické - Pro a Pro Max dostanú výkonnejšie čipy. Povráva sa, že štandardné iPhone 16 a iPhone 16 Plus dostanú viacúčelové tlačidlo Action Button, funkciu predstavenú minulý rok pre iPhone 15 Pro a Pro Max.

Na pravej strane telefónu by mohlo pribudnúť nové tlačidlo, ktoré bude ovládať funkcie fotoaparátu a funguje ako tlačidlo na DSLR. Jemné stlačenie spustí automatické zaostrovanie a silnejšie vytvorí fotografiu. Možné ba malo byť aj potiahnutie prstom na priblíženie/oddialenie pri fotografovaní či nahrávaní. Prítomné by však malo byť len vo verziách Pro a Pro Max.

image

iPhone 15 a iphone 15 Plus

Apple

Nejasné sú nateraz vzhľad a parametre fotoaparátu. Vďaka nedávnej udalosti WWDC však už vieme, čo príde po softvérovej stránke. iOS 18 dostupný do týždňa a aktualizácia softvéru obsahuje viac prispôsobiteľné ovládacie centrum a domovskú obrazovku. Tiež konečne prinesie podporu RCS správ. Čo sa týka Apple Intelligence, budeme si musieť chvíľu počkať, pretože bola odložená až do iOS 18.1, ktorý vyjde až v októbri.

Apple Watch Series 10 a Apple Watch Ultra 3

Od roku 2016 je tradičnou súčasťou septembrovej akcie aj predstavenie najnovších Apple Watch. Ide o významné jubileum, pretože sa blížia desiate narodeniny tohto gadgetu - otázne preto zostáva, či ich názov bude Series 10 alebo Series X. Bez ohľadu na názov však budú mať údajne väčšiu obrazovku.

Povesti tiež naznačujú, že Apple úplne prepracoval systém remienkov a pridal nové konektory. To pravdepodobne uľahčí nastavenie týchto popruhov, ale je tu jedna zásadná nevýhoda - tento krok by mohol spôsobiť, že všetky tvoje staré ramienka na nové zariadenia už nebudú fungovať.

image

Počul si už výraz iPhone finger? Šialená teória, ktorá sa šíri na TikToku tvrdí, že smartfóny deformujú naše prsty. Aká je pravda?

Na podujatí budú pravdepodobne odhalené dvoje hodinky s kódovým označením N217 a N218. Je možné, že jedným z nich budú Apple Watch Ultra 3, hoci Mark Gurman z Bloombergu hovorí, že high-end inteligentné hodinky tentoraz nedostanú zásadný redizajn.

Pokiaľ ide o softvér, zdá sa, že Apple narazil na nejaké problémy pri vývoji dlho očakávaných nástrojov na sledovanie zdravia. Monitorovanie zdravia je jednou z kľúčových funkcií Apple Watch, preto spoločnosť pracuje na nových senzoroch na detekciu vysokého krvného tlaku a spánkového apnoe.

Táto technológia však pravdepodobne nebude pripravená na tohtoročné inteligentné hodinky. Apple už takmer desať rokov vyvíja glukózový senzor, takže, ktovie, možno sa konečne objaví v sérii X. Novú verziu Apple Watch SE však tento rok nečakaj.

image

Apple special Event 2024

Apple

AirPods 4

Bolo hlásené, že Apple pripravuje dva nové varianty svojich štandardných slúchadiel. AirPods 4 by mohli obsahovať základný model aj verziu strednej úrovne, ktorá by účinne nahradila AirPods 2 a AirPods 3.

Veľkou správou je, že obe verzie AirPods 4 pravdepodobne prejdú na puzdro USB-C, aby držali krok s iPhone a AirPods Pro druhej generácie. Lacnejšiemu z dvoch pripravovaných modelov bude chýbať bezdrôtové nabíjanie.

Obe verzie by mali mať podobný dizajn, hoci variant strednej triedy pravdepodobne podporuje aktívne potlačenie hluku ako model Pro. 

image

iOS 18 bude najväčšou aktualizáciou v histórii spoločnosti Apple. Ponúkne množstvo funkcií s umelou inteligenciou

Prekvapenia na záver?

Povráva sa, že Apple pripravuje masívny redizajn Macu mini. Analytici navrhli, že to bude najmenší stolný počítač spoločnosti a mohol by mať približne rovnakú veľkosť ako streamingový box Apple TV. Ale že by s ním Apple vyrukoval pri predstavovaní mobilného segmentu? To sa zdá až príliš nepravdepodobné.

Okrem toho sa chystá množstvo aktualizácií softvéru. iOS 18 a iPadOS 18 na jeseň doplní watchOS 11. Apple ich však už predstavil - na tomto podujatí však môže potvrdiť dátumy ich vydania.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 03:41