Vizualizácia skladacieho iPhonu (nejde o skutočný prototyp)X/Alexxxx
StoryEditor

Apple aktívne pracuje na skladacom iPhone aj iPad. Existujú najmenej dva prototypy, kedy by sa mohli dostať do predaja?

Miroslav Kamody09.02.2024., 14:30h

Skladací iPhone si fanúšikovia Applu pýtajú už roky, a spoločnosť na ňom už roky pracuje. Od finálneho produktu je však zrejme ešte ďaleko.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa informácií webu The Information Apple aktívne pracuje na dizajne svojho vlastného skladacieho iPhonu. Správa uvádza, že spoločnosť skúmala skladacie zariadenia už v roku 2018 a v súčasnosti má najmenej dva aktívne prototypy modelov, ktoré sa skladajú ako „véčko”.

Tento iPhone by však mal byť stále ešte len v počiatočnom štádiu vývoja, takže nečakaj, že sa do predaja dostane v dohľadnej dobe. Okrem toho by však podľa zistení mala spoločnosť s jablkom v logu vyvíjať aj skladací iPad. Apple údajne nedávno diskutoval o objednávkach komponentov s výrobcami v Ázii pre zariadenie v dvoch rôznych veľkostiach.

image

iOS 18 bude najväčšou aktualizáciou v histórii spoločnosti Apple. Ponúkne množstvo funkcií s umelou inteligenciou

Neistá budúcnosť

The Information ale pripomína, že projekt ešte stále môže byť zrušený, ak by finálny produkt nespĺňal dizajnové štandardy spoločnosti. Dizajnéri sa totiž mali snažiť vytvoriť zariadenie, ktoré bude o polovicu tenšie ako súčasné modely, aby po zložení nebolo príliš hrubé. Praktická realita komponentov, ako sú batérie a displeje, im však sťažila dosiahnutie týchto cieľov.

Zistenia tiež uvádzajú, že ešte v roku 2020 mala spoločnosť Apple pozastaviť projekt skladacieho iPhonu, a namiesto toho sa zamerala na skladací iPad, veľký približne ako iPad mini. Toto zariadenie malo mať približne osempalcovú obrazovku. Dôvod? Skladací iPad má menej prísne požiadavky na odolnosť v porovnaní s telefónom. Mohol by tiež byť hrubší, pretože sa nepredpokladá, že ho ľudia budú nosiť vo vreckách.

Náročné výzvy

Okrem toho sa Apple snaží nájsť spôsob, ako zmenšiť záhyb v strede displeja, ktorý sa objavuje po mnohonásobnom zložení. Spoločnosť totiž chce, aby po rozložení bolo zariadenie úplne ploché a užívatelia tak mohli využívať príslušenstvo, ako Apple Pencil.

Nie je jasné, či sa technologickému gigantovi podarilo vyriešiť tieto problémy. Aj preto sa predpokladá, že pri uvedení iPhonu radu 16 a 17 by sme nemali očakávať uverejnenie skladacieho zariadenia. Na druhú stranu, pred pár rokmi sa šuškalo, že Apple predstaví prvé skladacie zariadenie v roku 2025.

ANKETA
Mal by si záujem o skladací iPhone?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 21:14