iPhone 15 Pro MaxLukáš Hron, Mobil.idnes.cz
StoryEditor

Apple to konečne dokázal. Po dlhých rokoch vôbec prvýkrát zosadil Samsung z pozície najväčšieho predajcu smartfónov

ČTK17.01.2024., 14:00h

Americká spoločnosť Apple sa vlani po prvý raz stala najväčším svetovým dodávateľom smartfónov. Zosadila juhokórejský Samsung, ktorý si pozíciu jednotky držal od roku 2011, keď na prvej priečke vystriedal fínsku Nokiu. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnila výskumná spoločnosť IDC.

Lajkuj Brainee.sk na

Celkový odbyt šikovných telefónov však vlani klesol o 3,2 percenta na 1,17 miliardy kusov. To je najnižší celoročný údaj za desať rokov. Vlaňajší slabý výkon celého trhu bol do veľkej miery spôsobený makroekonomickými problémami a zvýšenými zásobami na začiatku roka.

image

Apple na nás v roku 2024 vybalí poriadnu nálož nových technológií. Pozri si náš veľký prehľad a priprav sa na novinky

Ďalšie priečky patria čínskym gigantom

V druhej polovici roka sa však situácia začala zlepšovať a predaj rástol. Vo štvrtom štvrťroku potom dodávky stúpli medziročne o 8,5 percenta, viac ako sa čakalo. Apple vlani podľa prieskumu zvýšil dodávky svojich iPhonov o 3,7 percenta na 234,6 milióna kusov. Jeho podiel na globálnom trhu tak stúpol o 1,3 percentuálneho bodu na 20,1 percenta.

Dodávky Samsungu naopak klesli o 13,6 percenta na 226,6 milióna prístrojov a jeho podiel na trhu sa znížil na 19,4 percenta z 21,7 percenta predvlani. Ďal​šie tri priečky patria čínskym spoločnostiam. Na tretej pozícii skončila Xiaomi a na štvrtej Oppo, obom však predaj klesol.

image

iPhone 15 Pro a 15 Pro Max

Apple

Afrika rastie

Firme Transsion, ktorá je aktívna najmä v Afrike a skončila piata, naopak predaj stúpol o takmer 31 percent a podiel na trhu o 2,1 percentuálneho bodu na 8,1 percenta. IDC uviedla, že predaj Applu rástol hlavne v predvianočnom štvrtom štvrťroku, ktoré je tradične najdôležitejším obdobím pre obchod s novými modelmi, a to o 11,6 percenta.

image

Ako by to vyzeralo, keby si si namiesto nového iPhonu zakaždým kupoval akcie Applu? Výsledný zisk ťa posadí na zadok

Predaj Samsungu v tomto čase naopak o zhruba 11 percent klesol. V prvej päťke skončili vo štvrťroku ešte čínske firmy Xiaomi, Transsion a Vivo. Tým predaj rástol. Najviac potom firme Transsion, a to o 68,6 percenta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 01:19