Radšej nový iPhone, alebo investovať do akcií Apple?Brainee x Canva
StoryEditor

Ako by to vyzeralo, keby si si namiesto nového iPhonu zakaždým kupoval akcie Applu? Výsledný zisk ťa posadí na zadok

Michal Čiernik29.12.2023., 13:00h

Radšej nový iPhone, alebo investovať do akcií Apple? Takúto krásnu sumu by si mal dnes na účte, ak by si namiesto nových iPhonov kupoval radšej ich akcie.

Lajkuj Brainee.sk na

Portál Techcrunch sa pozrel na zaujímavé zistenie, po ktorom si mnohí milovníci iPhonov buchnú po čele. Ak by si si kúpili akcie Apple namiesto nového mobilu zakaždým, keď vyšiel, bol by z teba milionár.

image

Od Twitteru až po nepodarené okuliare Google Glass. Toto sú najväčšie technologické úmrtia v roku 2023

To by si ale musel investovať v prepočte 18-tisíc eur (čo bola približne hodnota všetkých nových základných verzií iPhonov), ešte v roku 2007. A hlavne by si musel mať pred 16 rokmi vešteckú guľu. Ak by si ale v tej dobe za spomínanú sumu akcie nakúpil, dnes by si podľa portálu Techcrunch mal približne 1,3 milióna eur.

Postupný nákup akcií

V prípade, ak by si ale akcie od Apple kupoval postupne ako vychádzali nové modely ich mobilov, a investoval by si rovnakú sumu ako ich trhovú hodnotu, mal by si dnes približne 132-tisíc eur a čistý zisk niečo okolo 110-tisíc.

Ak teraz prepočítavaš, koľko iPhonov si si už kúpil a koľko by si namiesto toho mohol byť v zisku, je to úplne v poriadku. Na druhú stranu aj investície nesú svoje riziká a človek nikdy nevie, či sa im jeho peniaze vrátia. Preto si radšej na svojom novom iPhone pozri, čo je nové na našom Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 13:40