Technologické vychytávkyShade Symons, Brainee X Canva/Youtube, Canva
StoryEditor

Rok 2023 bol plný technologických noviniek. Prinášame ti ZOZNAM najlepších vychytávok

Lukáš HroniDnes.cz31.12.2023., 12:23h

Aj tento, už končiaci, rok priniesol na poli mobilných technológií pár noviniek či zvratov. Poďme sa pozrieť na tie najzásadnejšie z nich.

Lajkuj Brainee.sk na

Nie je rok, čo by na technologické pole neprišlo niečo nové. A tento rok nie je výnimka. V článku si prečítaš, aké novinky priniesol rok 2023.

Univerzálnosť eSIM

Zaplatiť teoreticky za omylom spotrebovaný jeden gigabajt roamingových mobilných dát v exotickej destinácii nemalú sumu alebo bez akýchkoľvek obáv z vysokého účtu môcť čerpať dáta zo štandardných podmienok miestneho operátora? S vychytávkou v podobe eSIM žiadny problém, píše sa na portáli iDnes.cz.

O čom je reč? O elektronickej SIM, teda čipe umiestnenom v útrobách smartphonu, na ktorý sa dá podľa potreby nahrať tarifa lokálneho operátora, pokiaľ možnosť eSIM ponúka. Každopádne, základným predpokladom je vlastníctvo smartphonu, ktorý ju podporuje. V súčasnosti to nie je úplne lacná záležitosť. Túto vlastnosť výrobcovia prepožičiavajú predovšetkým drahým modelom. Pokiaľ ale taký už vlastníš, tak potom už stačí skutočne málo.

image

Od Twitteru až po nepodarené okuliare Google Glass. Toto sú najväčšie technologické úmrtia v roku 2023

Stiahni si aplikáciu, vyber si krajinu, kam ideš, a následne eSIM s požadovaným objemom dát a dĺžkou platnosti. A to pokojne ešte pred príchodom či príletom na miesto. Obratom tak môžeš používať služby miestneho operátora. Teda takmer výhradne len dáta, ide totiž len o dátovú SIM, z ktorej si nezavoláš ani nepošleš SMS. To ale nie je prakticky nijak obmedzujúce vzhľadom na to, že sa dá dnes pohodlne komunikovať cez internet, teda na sociálnych sieťach či cez chatovacie aplikácie.

Avšak eSIM nie je výsadou len smartphonov. Kúzelný čip sa skrýva aj vo vybraných modelov smart hodiniek Apple, Samsung či Huawei a podporujú ju už všetci operátori.

Cenovo dostupný skladací smartphone

Celkom zásadný zlom tento rok nastal na poli skladacích smartphonov. A to konkrétne tých, ktoré majú „véčkovú“ konštrukciu. Pre mnohých čínskych výrobcov sa z tohto technologického pokroku stal mainstream, ale niekedy sa ponuka smart skladačiek obmedzuje len na domáci čínsky trh. Snáď okrem Apple majú také modely v ponuke aj všetky globálne pôsobiace značky. Jedna však s jednou z tohtoročných noviniek zabrúsila do doteraz zapovedaných cenových hladín pre tieto modely.

Tou značkou je Motorola. Tá totiž okrem vrcholného Razru 40 Ultra predstavila aj základný model Razr 40. Už v dobe zahájenia predaja vyšiel na 868,54 eur. V súčasnosti sa dá ale zohnať aj oveľa lacnejšie.

Zaujímavý pokrok týkajúci sa skladacích modelov je potom rozpoznateľný pri Honore. Ten tento rok predstavil vôbec najtenší skladací smartphone, Magic V2. Najskôr to vyzeralo, že si ho nechá len pre svoj domáci trh, nakoniec sa ale rozhodol tento model vyviesť aj na svetové trhy. Tento telefón s parádnymi špecifikáciami má natoľko štíhle telo, že v zatvorenom stave užívateľ nespozná rozdiel medzi ním a bežným smartphonom.

A čo spomenutý Apple? Ten sa zatiaľ do týchto pre neho ešte neprebádaných vôd ani tento rok nevydal. Hovorí sa ale, že by mohol túto mobilnú éru preskočiť, aby nakoniec šokoval so smartphonom s rolovacím displejom. Zatiaľ ide len o špekulácie. Za oneskorením ohybného iPhonu môže byť aj jeho povestná precíznosť. Jednoducho možno nechce do sveta pustiť skladačku, s ktorou nie je sám z akéhokoľvek dôvodu v súčasnosti spokojný.

Apple má nový konektor

A pri Apple ešte chvíľu zostaneme. Jednou zo zásadných tohtoročných udalostí bol zvrat, ktorý nastal práve v tejto americkej spoločnosti. Tá sa totiž dlhodobo vymedzovala proti snahe Európskej únie o zjednotenie nabíjacích konektorov, teda presadenie jednotného typu USB-C. Týmto konektorom bude musieť byť od decembra 2024 vybavená väčšina prenosných elektronických zariadení, teda aj mobilné telefóny. Apple tak nakoniec zrazil päty a pre neho s novým typom nabíjacieho konektora pustil na trh už tohtoročný iPhone 15.

image

Apple

Apple/

Že je to skoro? Je, aj nie je. Apple mohol pokojne USB-C nasadiť až pri nasledujúcej generácii iPhonov, lenže by to znamenalo, že by po jej uvedení na trh by mal v ponuke práve len 16-tky. Použítím spomenutého nabíjacieho konektoru už pri súčasnej generácii iPhonov si tak zaistil, že aj tieto bude môcť na európskych trhoch predávať paralelne s budúcimi novinkami.

Ešte pred premiérou iPhonu 15 vyšla na povrch špekulácia, že prechod na nový konektor bude ťažší. Podľa známeho analytika Ming-Chi Kua mienil totiž obmedziť káble, ktoré budú môcť užívatelia so štandardizovaným portom používať. Respektíve „vyčleniť“ tie, s ktorými pôjdu iPhony 15 nabíjať rýchlejšie.

Univerzálnosť umelej inteligencie

Okolo umelej inteligencie sa tento rok strhla búrlivá diskusia. Nielen bezpečnostní experti, ale aj šéfovia veľkých technologických spoločností začali hovoriť o nutnosti jej regulácie, vyzvali dokonca na pozastavenie jej vývoja.

Niektorí pred ňou varujú, iní sa z nej naopak snažia vyťažiť maximum. Jedným z dôkazom je aplikácia Call Annie, ktorá známemu chatovaciemu systému umelej inteligencie prepožičiava tvár a osobnosť. Na otázky reaguje, ako keby si viedol rozhovor so živým človekom. Ide ale o počítačom stelesnenú postavu s veľmi realistickým prejavom. Na jednej strane je to fascinujúce, na tej druhej desivé. Je totiž čiastočne len otázkou času, keď účastník takej komunikácie už len ťažko rozpozná rozdiel.

Revolučný displej

Už to vyzeralo, že na poli displejov nás nemajú mobilní výrobcovia čím prekvapiť. Z tohto omylu nás vyviedla čínska spoločnosť TCL. V auguste totiž predstavila produkty s jedinečným displejom, na ktorý je radosť sa pozerať. Je matný a vyzerá, ako keby bol z papiera, má aj podobnú štruktúru. Väčšina zariadení používajúca tento displej tak disponujú nadpriemerne dobrou čitateľnosťou displejov na priamom slnku, keďže ich maximálny jas zďaleka nedosahuje úroveň displejov špičkových smartphonov. Čítanie akéhokoľvek textu je na takom displeji skutočne veľmi pohodlné.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:46