Vrak súdneho dňa na dne Temže.X/Kentishtrivia/
StoryEditor

Vrak súdneho dňa na dne Temže. Vojenskej lodi plnej nevybuchnutej munície hrozí explózia, ktorá môže spôsobiť cunami

Michal Čiernik30.07.2024., 14:00h

Loď sa potopila v ústí Temže v roku 1944 s 1 400 tonami výbušnín z 2. svetovej vojny. Teraz hrozí, že sa rozpadne a odpáli všetku muníciu na palube.

Lajkuj Brainee.sk na

Nový prieskum lode odhalil, že „vrak súdneho dňa“ naplnený 1 400 tonami výbušnín z 2. svetovej vojny sa rozpadáva a v Temži môže dokonca spôsobiť cunami.

image

Potápači sa chystajú vyloviť vrak, na ktorom sa ukrýva rozprávkový poklad. Poloha potopenej lode je prísne tajná

SS Richard Montgomery sa potopila v ústí Temže v auguste 1944 a zastavila sa v hĺbke zhruba 15 metrov. Jej stožiare sa stále týčia nad hladinou vody, no podľa najnovších správ sú v kritickom stave a každú chvíľu môžu spadnúť a spôsobiť výbuch.

image

Jej stožiare sa stále týčia nad hladinou vody, no podľa najnovších správ sú v kritickom stave a každú chvíľu môžu spadnúť a spôsobiť výbuch.

X/X87357241/

Okrem toho však najnovší prieskum odhalil, že sa začala rozpadávať aj časť na palube v blízkosti nákladného priestoru tri na ľavoboku, uvádza Daily Mail.

Prieskum tiež zistil, že trhlina pozdĺž druhého nákladného priestoru sa za rok zväčšila o päť centimetrov a predĺžila o 37 centimetrov a ďalej sa výrazne zväčšuje. Podľa odborníkov sa predná časť vraku delí na dve časti, čo spôsobilo, že paluba nad ňou sa za rok zrútila až o 20 centimetrov.

image

Rovnako zle na tom je aj zadná časť lode, ktorá sa tiež láme na polovicu. Jej paluba sa za rok posunula až o pol metra.

X/Mailonline/

Rovnako zle na tom je aj zadná časť lode, ktorá sa tiež láme na polovicu. Jej paluba sa za rok posunula až o pol metra.

Vrak súdneho dňa

Ministerstvo dopravy vo vyhlásení uviedlo, že jeho prioritou je zaistiť bezpečnosť verejnosti a znížiť akékoľvek riziko, ktoré predstavuje SS Richard Montgomery. „Odborníci vykonali dôležité prieskumné práce na troskách a na základe ich zistení upravujeme náš pôvodný časový rámec na odstránenie stožiarov čo najbezpečnejším spôsobom," dodalo ministerstvo.

image

SS Richard Montgomery bolo americké plavidlo prepravujúce muníciu pre spojencov v druhej svetovej vojne.

X/Historysouthend/

SS Richard Montgomery bolo americké plavidlo prepravujúce muníciu pre spojencov v druhej svetovej vojne. Pri svojej plavbe však loď narazila na piesočnú plytčinu, na ktorej sa zlomila na polovicu. Potopila sa skôr, ako sa podarilo vytiahnuť všetok jej náklad.

Na svojej palube má stále dostatok výbušnej sily na to, aby rozpútala obrovskú prílivovú vlnu v Temži, čím si vyslúžila prezývku „vrak súdneho dňa“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. september 2024 09:54