Nemci po sebe plánujú upratať nevybuchnuté bomby z druhej svetovej.Facebook/Ocean Modules, Allianz_meer X//
StoryEditor

Nemci pošlú na dno morí špeciálnych robotov. Chcú po sebe upratať bomby, ktoré zhadzovali počas druhej svetovej vojny

Michal Čiernik03.07.2024., 09:00h

Viac ako 1,6 milióna ton nevybuchnutej munície znečisťuje Severné a Baltské more. Nemci sa ich preto rozhodli pomocou diaľkovo ovládaných robotov vyloviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Doteraz spoločnosti vyberali nevybuchnutú muníciu z morského dna len v oblastiach, kde to potrebovali. Napríklad pri výstavbe nových veterných fariem, rozširovaní prístavov alebo stavbe potrubí. Takýmto spôsobom by však 1,6 milióna ton munície, ktorá sa nachádza na dne Severného a Baltského mora, vyberali podľa BBC ďalších 150 rokov.

Väčšina z nich by sa však za ten čas v slanej vode rozpadla a do mora uvolnila toxické látky z chemických zbraní. Aj kvôli týmto zisteniam, že niektoré chemické náboje vypúšťajú nebezpečné látky už dnes, sa nemecká vláda k tomuto problému rozhodla pristúpiť vo veľkom.

image

Prvá svetová vojna zabíja dodnes. Frontová línia plná nevybuchnutých chemických granátov zamorila pôdu na tisíce rokov

Vo svojom pilotnom programe toto leto nasadí špeciálne na diaľku ovládané roboty, s cieľom otestovať rýchly proces v priemyselnom odstraňovaní munície. Projekt je súčasťou širšieho  programu nemeckej vlády v hodnote  100 miliónov eur, ktorého cieľom je vyvinúť spôsob, ako bezpečne odstrániť a zničiť muníciu v Severnom a Baltskom mori.

Pásové vozidlá sa budú pohybovať na dne mora a pomocou svojich špeciálnych ramien budú zbierať a triediť nevybuchnutú muníciu. Kľúčovým faktorom tejto misie má byť ich nepretržitá prevádza 24 hodín sedem dní v týždni. Takýmto tempom by mali muníciu odstrániť do 30 rokov.

Chemická hrozba

Takéto obrovské množstvo munície je výsledkom odzbrojovania Nemecka po druhej svetovej vojne, kedy krajina vysypala všetky vyrobené bomby, vrátane tých chemických, do mora. Novou štúdiou sa však zistilo, že aj takáto nevybuchnutá munícia vylučuje do mora nebezpečné látky.

„V samotnom Baltskom mori máme asi 40 000 ton chemickej munície. V Skagerraku, neďaleko Nórska a Švédska, leží 150-tisíc ton. A v moriach a oceánoch sveta je toho oveľa viac,“ prezrádza BBC Jacek Bełdowski, výskumník Inštitútu oceánológie Poľskej akadémie vied a odborník na vyhodené chemické zbrane. 

image

Vo svojom pilotnom programe toto leto nasadí špeciálne na diaľku ovládané roboty, s cieľom otestovať rýchly proces v priemyselnom odstraňovaní munície.

X/Eokhub/

Podľa neho však stále vieme príliš málo o rizikách, ktoré predstavujú tieto chemické zbrane. „Ich degradácia je skutočne zložitá a závisí aj od podmienok prostredia,“hovorí Bełdowski. „Niektoré sa časom stávajú menej toxické, niektoré sa stávajú toxickejšími a niektoré sú stabilné,“ vysvetľuje.

Prvá fáza pilotného projektu v Lübeckom zálive je naplánovaná na júl až september tohto roku a jej cieľom bude získať približne 50 ton munície. Munícia z tejto fázy bude spálená v detonačnej komore na súši.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. júl 2024 01:56