Michel VaujourTwitter/Bouteflikov™
StoryEditor

Láska až za hrob? Žena sa naučila pilotovať vrtuľník, aby pomohla svojmu manželovi ujsť piatykrát z väzenia

Miroslav Kamody19.06.2024., 08:00h

Američania mali Bonnie a Clyda, Francúzi Nadine a Michela. Ich príbeh je však omnoho dramatickejší a končí sa úplne inak, ako by si si prv myslel.

Lajkuj Brainee.sk na

Láska je podivná vec. Ľudia kvôli nej často robia doslova šialené veci, ktoré sú ďaleko za hranicou zdravého rozumu. Jasným príkladom toho je aj príbeh Nadine a jej manžela Michela Vaujoura. Bol to on, kto sa nikdy nebál žiadnej roboty, problémom bolo, že to neboli pekné veci. 

V roku 1985 bol odsúdený za bankovú lúpež a pokus o vraždu - dostal 18 rokov väzenia. Príliš ho to však netrápilo, pretože už predtým, ako bol odsúdený, plánoval svoj veľký útek. Každá takáto operácia však potrebuje spolupracovníka „zvonku”. A tu prichádza na scénu jeho bezhlavo zamilovaná Nadine.

image

Takto vyzerá doživotie na Slovensku. Cela má len 3,5 metra, fyzický kontakt je zakázaný a niektorí odsúdení sa radšej zabili

Milujúca pilotka

Tá sa totiž nebála vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do akcie. Hneď ako jej muž skončil vo väzení, začala navštevovať kurzy na získanie licencie pilotky vrtuľníka. Keď ju získala, ešte stále mesiace pred veľkým útekom, stala sa pravidelnou zákazníčkou požičovne helikoptér na juhu Paríža.

Majiteľka firmy neskôr dosvedčila, že Nadine sa objavila dvakrát do mesiaca - presná ako hodiny, niekedy s kamarátkou a inokedy sama. Prenájom v tom čase stál 2 200 frankov (335 eur) na hodinu. Nikomu neprišlo divné, že žena platila výlučne v hotovosti, čo majiteľ spoločnosti ignoroval viac ako päť mesiacov.

A kým sa žena vznášala nad Parížom, Michel Vaujour spriadal za múrmi impozantnej väznice La Santé vlastné plány. Spriatelil sa Pierrom Hernandezom, ktorý čakal na súdny proces pre obvinenia z ozbrojenej lúpeže. Obaja využili každú príležitosť na preskúmanie areálu väznice a hľadanie dokonalého miesta na pristátie helikoptéry.

Výbušné ovocie

Problém však bol, že žiadne také nenašli. Plán preto museli prekopať. 26. mája 1986 približne o 10:30 preletel vrtuľník nízko nad centrom Paríža. Nadine Vaujour ignorovala volanie rádiových varovaní a zastavila stroj nad strechou jednej z väzenských budov.

Strážcovia vo vnútri však riešili úplne iný problém. Čo však mohlo byť vážnejšie, najmä ak sa francúzski väzenskí dozorcovia neštítili v krízových situáciách strieľať? A to hlavne v čase, keď sa nad budovou vznášal vrtuľník? Vaujourovci dobre vedeli, čo musia urobiť, pretože mali naštudované podobné úniky.

Tu je mimochodom dobré dodať, že úniky pomocou helikoptér boli vo Francúzsku v druhej polovici 20. storočia bizarne bežné. Vedeli, že stráže budú potrebovať naozaj pádny dôvod, aby nespustili paľbu. A tak prišli s tým najbizarnejším nápadom. Dozorcovia vo vysielačkách mohli počuť, že dvojici neznámych väzňov sa podarilo prepašovať množstvo granátov a teraz sa vyhrážali, že všetky odpália, ak sa k nim niekto priblíži.

image

Muža neprávom väznili 24 rokov za čin, ktorý nespáchal. Cítil som sa ako dieťa, opisuje skúsenosti po návrate do spoločnosti

Ako sa im však podarilo do väzenia prepašovať granáty? Nuž, nepodarilo. Neskôr sa ukázalo, že to boli nektárinky z väzenskej jedálne, ktoré natreli zelenou farbou. Vaujour a Hernandez sa pri ceste na strechu často zastavovali a hrozivo mávali päsťami ovocia na prenasledujúcich dôstojníkov.

Pri hrozbe explózie však nakoniec nepadol jediný výstrel. Stále však nie sme na konci príbehu. Keď dvojica vybehla na strechu a Vaujour sa natlačil do vrtuľníka, Hernandez zostal stáť a z neznámych dôvodov na poslednú chvíľu zmenil názor a v tichosti sa vzdal úradom. Stroj však už medzitým mizol z dohľadu a manželský pár bol opäť spolu.

Francúzsky kráľ útekov

Aj ďalej však všetko išlo ako po masle. Nadine preletela na neďaleké atletické ihrisko a dvojica zmizla v čakajúcom aute. Na slobode zostali viac ako štyri mesiace a dokonca sa im podarilo vyzdvihnúť si svoje dve dcéry priamo pod nosom policajnej dozornej jednotky.

Útek sa dostal na titulky novín po celom svete. Francúzska polícia musela prijať totálne fiasko a potvrdiť, že Vaujour z väzenia neutiekol prvýkrát - tento pokus bol už jeho piatym úspešným. Nikto netušil, kde by sa rodina mohla nachádzať, stopy viedli každými smermi.

Vaujourovci sa dostali do úkrytu na mieste, nad ktorým premýšľal len málokto - priamo v Paríži, neďaleko miesta, odkiaľ ušli. Neskôr vysvitlo, že mesto nikdy neopustili. Tri mesiace o nich nikto nepočul, kým sa o slovo neprihlásili spôsobom im vlastným - v priebehu troch dní sa pokúsili vykradnúť dve banky.

Opäť na začiatku

Francúzski Bonnie a Clyde sa dostali do prestrelky s políciou, pričom Michel dostal guľku priamo do hlavy. Čakal si koniec príbehu? Sklameme ťa. Tohto muža nezastavilo päť väzení, a nedokázala to ani olovená guľka v jeho sivej hmote. Po týždni sa prebral z kómy, neskôr bol odsúdený a vrátil sa do väzenia s maximálnym stupňom stráženia...

image

Muž sedel 17 rokov za vraždu, ktorú nespáchal. Súdy po rokoch uznali, že svedok, ktorý ho usvedčil, bol slepý

...z ktorého sa opäť pokúsil o útek. Pomáhala mu študentka práva Jamila, z ktorej sa neskôr stala nielen kriminálnička, ale aj Vaujourova druhá manželka. Šiesty pokus o útek bol však jeho prvým neúspešným.

V roku 2003 sa však aj napriek kriminálnej kariére dostal na slobodu - odsedel si 27 rokov. Dnes má 73 rokov a na svojom konte autobiografiu s názvom Love Save Me From Sinking. Píše v nej o prednostiach trpezlivosti, čistého života, láska a zo všetkého najviac prekvapivo aj jogy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 13:47