Ako to vyzerá v najluxusnejších väzniciach?World Architects/
StoryEditor

FOTO Tenisové kurty či opaľovanie na pláži. V najluxusnejších väzniciach je o trestancov postarané ako v 4-hviezdičkovom hoteli

Viktória Revajová11.06.2024., 12:30h

Žiadna cela s mrežami, ale pobyt v malom domčeku pri pláži. Aj v takýchto podmienkach žijú väzni, ktorí si svoj trest odpykávajú v najluxusnejších nápravných zariadeniach. Ako to v nich vyzerá?

Lajkuj Brainee.sk na

Premýšľal si už niekedy nad tým, ako vyzerá život za múrmi väzenia? Ako prvé sa ti zrejme vybavia obrazy železných mreží a tmavých chodieb, ktoré vyvolávajú pocit skľúčenosti.

Nie všetky nápravné zariadenia razia cestu prísneho trestu v podobe neľudských podmienok za mrežami. Nájdu sa aj také, ktoré sa snažia odsúdeným poskytnúť čo najlepšie prostredie a programy, aby sa dokázali po návrate domov opäť začleniť do spoločnosti a začať odznova. Pozri si výber tých najluxusnejších väzníc na svete.

image

Takto vyzerá doživotie na Slovensku. Cela má len 3,5 metra, fyzický kontakt je zakázaný a niektorí odsúdení sa radšej zabili

Väznica Bastoy v Nórsku

Jedna z najluxusnejších väzníc sveta sa nachádza na malom nórskom ostrove Bastoy asi 75 kilometrov južne od Osla a poskytuje nádherný výhľad na oceán. V nápravnom zariadení s nízkym stupňom stráženia si svoj trest odpykáva niečo vyše 100 väzňov - od vrahov až po drogových dílerov. 

Len márne by si tu hľadal väzenské cely. Trestanci sú ubytovaní v drevených chatkách a pracujú na väzenskej farme, kde pasú ovce a kravy alebo pestujú ovocie a zeleninu. Ďalšie pracovné miesta sú dostupné v práčovni, stajniach, drevárskej dielni alebo v opravovni bicyklov. Veľa väzňov totiž vlastní bicykel, na ktorom trávia voľné chvíle. 

image

Celý ostrov slúži ako nápravné zariadenie.

Wikimedia/

Možností, ako využiť voľný čas tu majú trestanci mnoho. Môžu jazdiť na koni, zahrať si tenis na kurtoch, chytať ryby alebo sa jednoducho pred svojou chatkou vystrieť na pláži a opaľovať sa. Na väzenskom ostrove sa nachádza aj knižnica, kostol a škola, v ktorej si môžu dokončiť alebo rozšíriť vzdelanie.

Povolené majú aj návštevy, ktoré môžu prijímať raz do týždňa. V tomto zariadení neexistuje nič také ako hromadný budíček. Je na väzňoch, aby sa dostavili do práce načas. 

image

Vo väznici Bastoy majú trestanci najvyššiu mieru slobody.

X/kevin Green/

Bastoy si získal dobrú povesť. Mnoho väzňov, ktorí si svoj trest odpykávajú v zariadeniach s vysokým stupňom stráženia si podáva žiadosti, aby sa sem dostali. Nie každý však takú možnosť dostane. Bastoy funguje ako komunita, kde trestanci vedú klasický život a navzájom si pomáhajú. Vedenie preto nechce prijímať veľké počty väzňov, ktorí by mohli narušiť chod zariadenia.

image

Takto vyzerá "väzenská cela" v nápravnom zariadení Bastoy.

X/heisjayy/

Toto miesto prezývajú ako "aréna na rehabilitáciu". Vedenie väznice Bastoy zastáva názor, že tvrdý trest nie je zárukou nápravy zločincov. To, že je ich prístup účinný potvrdzujú dáta. Toto nápravné zariadenie má 16-percentnú recidívu, čo je najnižšia miera spomedzi európskych krajín.

image

Vnútri najmenšieho väzenia na svete. Je len pre dvoch kriminálnikov a funguje už takmer 200 rokov

HMP Addiewell v Škótsku

V súkromnom nápravnom zariadení HMP Adiewell už väzni nemajú toľko slobody ako v Bastoyi, no aj tak sa umiestňuje v rebríčkoch kvality na vysokých miestach. Známe je najmä svojím vzdelávacím programom. Trestancom poskytuje 40 hodín vzdelávania a osvojovania rôznych zručností týždenne. 

image

Nápravné zariadenie HMP Addiewell dbá najmä na vzdelávanie väzňov.

Scotish Prison Service/

Cieľom je naučiť delikventov riešiť ich protiprávne správanie a okolnosti, ktoré viedli k ich uväzneniu. Vzdelávací program sa zameriava na zlepšenie ich vyhliadok na zamestnanie, celkový blahobyt a siete podpory komunity, čo má viesť k zníženiu recidívy.

Svoj trest si tu odpykáva vyše 700 väzňov. Každý z nich má svoju vlastnú celu, ktorá vyzerá lepšie než väčšina izieb na slovenských internátoch. Nechýba v nej televízor či kúpeľňa s toaletou.

image

Takto vyzerá cela v HMP Addiewell v Škótsku.

Scotish Prison Service/

Otago Corrections Facility na Novom Zélande

Čisto mužské nápravné zariadenie má stredný stupeň stráženia, takže trestanci sú pod prísnejším dohľadom. Podobne ako Adiewell aj väznica na Novom Zélande vyniká najmä svojím vzdelávacím programom. Kladie veľký dôraz najmä na osvojovanie praktických zručností. 

Trestanci môžu absolvovať kurzy stolárstva či práce v oblasti gastra a získať certifikát, vďaka čomu sa po odpykaní trestu môžu ľahšie uplatniť. Môžu absolvovať aj vzdelávanie v oblasti inžinierstva a získať titul.

image

Vo väznici na Novom Zélande trestanci zdieľajú izby.

Otago Corrections Facility/

Väzni, ktorí si odpykávajú trest v tomto zariadení už nemajú toľko súkromia ako v Addiewelli. Izby zdieľajú dvaja až štyria trestanci. Väzni, ktorí boli odsúdení za ľahšie trestné činy bývajú v samostatných domčekoch vo štvoriciach, v ktorých majú vlastné kuchyne. 

image

Väzňov mal naprávať vzájomný teror. Stalinské peklo v rumunskej väznici sa vymklo spod kontroly, umreli tisíce ľudí

Justičné centrum Leoben v Rakúsku

Nápravné zariadenie u našich západných susedov sa radí medzi tie najkrajšie na svete. Vďaka jeho presklenej fasáde pripomína skôr luxusný hotel, než väzenie. Bolo navrhnuté pre „nenásilných páchateľov“ a svoj trest si tu odpykávajú väzni s najnižším stupňom stráženia. Dôvodom, prečo si dal architekt Joseph Hohensinn na tejto stavbe záležať je však fakt, že v jednej jej časti sídli súd.

image

Väznica v rakúskom Leobene pôsobí ako luxusný hotel.

Worlds Architects/

Hohensinn nezanedbal ani interiér väznice. Každý trestanec má samostatnú celu s vlastnou kúpeľňou, kuchynkou a televíziou. Voľné chvíle môžu tráviť v rekreačnom areáli, kde majú k dispozícii saunu, vonkajšiu posilovňu, basketbalové ihrisko a tiež halu na spoločenské stretnutia.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. júl 2024 02:05