YouTuber FidiasFacebook/Fidias
StoryEditor

Nikdy nevolil a nevie, ako funguje europarlament. Cyperský YouTuber získal najviac krúžkov v krajine a stal sa bizárom volieb

Miroslav Kamody14.06.2024., 11:30h

Najbizarnejší víťaz eurovolieb? Nájdeš ho na Cypre, má 24 rokov a vlastne ani netuší, čo ho ako poslanca čaká - nevie totiž, ako Európsky parlament funguje.

Lajkuj Brainee.sk na

24-ročný YouTuber Fidias Panayiotou sa v eurovoľbách na Cypre umiestnil na treťom mieste. Získal celkovo najvyšší počet krúžkov – viac ako 70-tisíc, píše portál Euractiv.

Mladík sa doteraz venoval natáčaniu videí, ktoré často vyvolávali kontroverzie. Počas cestovania po Japonsku bez peňazí napríklad nakrúcal, ako miestnych okrádal o peniaze. Čilil aj obvineniam z „poverty tourism“ - ponižujúceho zobrazovania ľudí trpiacich chudobou.

image

Státisíce Slovákov poslali do Europarlamentu ženy. Udržali sa aj Uhrík s Hojsíkom

Bez kampane a vedomostí

„Fidias získal podporu širokého záberu ľudí zo všetkých vekových kategórií. Podľa oficiálnych údajov dokonca získal značnú podporu na vidieku,” vysvetľuje portál. Víťazom eurovolieb v krajine sa stala stredopravá strana DISY s 24,8 percenta hlasov, za ňou sa umiestnila ľavicová strana AKEL s 21,5 percentami. Tretie miesto obsadil YouTuber s 19,4 percentami hlasov.

Panayiotovi stačila na zvolenie kampaň na sociálnych sieťach, kde sa prihováral nespokojným voličom. Nepredstavil žiadny politický program, priznal, že nikdy nevolil, rovnako tak aj to, že netuší, ako vlastne Európsky parlament funguje. Je však presvedčený, že keď sa naučil byť YouTuberom, naučí sa byť aj poslancom.

Najpopulárnejší v krajine

Zaujímavosťou je, že sa stal najobľúbenejším kandidátom v krajine - získal 71 330 krúžkov, čo je o 20-tisíc viac, ako mal druhý najpopulárnejší kandidát Loukas Fourlas z DISY. Na YouTube mladíka aktuálne sleduje 2,6 miliónov odberateľov. 

Fidias svojho času dokonca vyhral jednu z výziev Mr. Beasta, keď sa mu podarilo 71 hodín nepretržite dotýkať auta značky Lamborghini a nakoniec športové auto vyhral. Podobné videá nakrúca aj on - robí bláznivé súťaže a výzvy, pričom víťazom rozdáva veľké sumy peňazí. Ako chce tieto skúsenosti zúročiť v europarlamente, to jasné nie je.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 15:30