YouTuber analyzuje hry z naozaj netradičného pohľadu.Youtube/Any Austin/
StoryEditor

Vieš, koľko bômb spadlo vo Falloute alebo aká je nezamestnanosť v Skyrime? YouTuber analyzuje hry z naozaj netradičného pohľadu

Honza SrpiDnes.cz12.06.2024., 12:00h

YouTuber Any Austin vo svojich videách skúma fungovanie virtuálnych svetov v počítačových hrách. Pomocou detailnej analýzy potom upozorňuje na témy, ktoré bežní hráči príliš neriešia - napríklad odkiaľ sa berú rieky v Skyrime, aká je miera nezamestnanosti v rôznych fiktívnych mestách alebo koľko bômb spadlo na území USA v sérii Fallout.

Lajkuj Brainee.sk na

Vývojári hier sa často snažia vytvoriť autonómne svety, ktoré fungujú aj bez prispenia hráča. A treba povedať, že sa im to celkom darí, napríklad posledné tituly od Ubisoftu sú v tomto ohľade dych vyrážajúce. Obyvatelia chodia po práci do krčmy, zvieratá sa v lesoch požierajú medzi sebou, deň plynule prechádza do noci, mení sa počasie. Na prvý pohľad to pôsobí ako skutočnosť.

image

Spolumajiteľ Pixel Federation odišiel na sabatikal: Nie som fanúšik work-life balance, občas treba zatnúť zuby a zamakať

Youtuber Any Austin sa ale s jedným pohľadom rozhodne neuspokojí, naopak ho baví nazerať na hry z nečakaných perspektív a o výsledkoch svojho bádania potom informovať divákov v podrobných videách. Na jeho vysielacom kanáli tak napríklad nájdeme sériu zhruba desaťminútových dokumentov o rôznych spôsoboch zobrazenia nebies (tzv. skyboxov) v klasických videohrách z minulého tisícročia. A ver alebo nie, aj rozprávanie o rozdieloch medzi oblakmi v starých Zeldách je celkom zaujímavé.

Nezamestnanosť vo fiktívnych mestách

Ďalšou jeho obľúbenou témou je potom počítanie miery nezamestnanosti v slávnych herných mestách. Jednoducho sleduje denné cykly každého z obyvateľov a podľa toho usudzuje, či niekedy chodí do práce, alebo len poberá sociálne dávky.

Vďaka tomu dospel k záveru, že každý štvrtý obyvateľ Delfino Plaza zo Super Maria je na podpore, španielsky Valdelobos z Resident Evila 4 je pod celoštátnym priemerom, pretože je v ňom nezamestnanosť len 8,2 percenta, a v Dawnstare zo Skyrimu dokonca pracuje úplne každý obyvateľ. Túto zaujímavú informáciu si mimochodom prehralo už 463-tisíc divákov, čo vzhľadom na špecifickosť témy vôbec nie je zlé.

Po podrobnej analýze textúr dreva v Tears of the Kingdom, popísaní evolúcie rýb v sérii o Super Mariovi alebo hľadaní prameňov riek zo Skyrimu (1,6 milióna zhliadnutí!) si dal sympatický youtuber za úlohu zistiť, koľko nukleárnych bômb dopadlo na americké územie v hre Fallout 3.

Bomby vo Falloute

V oficiálnych príbehových podkladoch sa hovorí o stovkách až tisícoch, z podrobnej analýzy mapy sa však Any Austin domnieva, že ich bolo rádovo menej. V celej hre je možné definitívne potvrdiť iba tri miesta dopadu, pričom bomba v meste Megaton je ešte nevybuchnutá. Vďaka starostlivému detektívnemu pátraniu potom aj s veľkou pomocou komunity dokázal identifikovať deväť ďalších miest pravdepodobných dopadov.

Fallout 3 sa odohráva v okolí metropoly Washington DC, ktorá by sa v prípade vypuknutia jadrového konfliktu kvôli svojmu významu určite stala jedným z prioritných cieľov nepriateľov Ameriky. Za predpokladu, že na menej významné ciele dopadal menší počet bômb, dospel Any Austin k tomu, že celé územie Falloutu, ktoré sa prezýva Veľká pustatina (Capital Wasteland), má na svedomí „iba“ 96 atómových výbuchov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. september 2024 00:10