Wax2 klubFacebook/Wax2
StoryEditor

Razia v bratislavskom klube: Kukláč si pýtal od brigádničky číslo, Vallo kritizoval. Primátor obhajuje zločin, reagujú daniari

Miroslav Kamody01.10.2024., 09:45h

Víkendová razia mala byť pôvodne o zle vydávaných bločkoch, nakoniec do klubu nabehli kukláči. Ľudia opísali, čo sa dialo, primátor Vallo nešetrí kritikou.

Lajkuj Brainee.sk na

Brutálna víkendová razia v bratislavskom tanečnom klube Wax2 vyvolala vášne medzi návštevníkmi aj politikmi. Klub, v ktorom sa konala plánovaná akcia štyroch dídžejov z Holandska, zažil podobnú raziu ako pred dvomi mesiacmi Kácečko. Finančná správa spolu s kukláčmi zadržala päť ľudí za prechovávanie drog a klubu dala 500-eurovú pokutu za dva zle vydané bločky, píše SME.

Prehnaná akcia?

Záťah mal byť akciou Finančnej správy na základe podnetov, políciu si mali prizvať na základe podozrení, že sa v klube predávajú drogy. „V sobotu krátko pred 00.30 h sa v jednom z podnikov v centre Bratislavy uskutočnila súčinnostná akcia, na ktorej sa na základe žiadosti príslušníkov Finančnej správy SR, zúčastnili okrem mobilnej jednotky Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru (PZ) aj policajti Okresného riaditeľstva PZ,” uviedol hovorca bratislavskej krajskej polície Michal Szeiff.

image

Čo by sa u nás dialo, keby vyhrali konzervatívci a zakázali by potraty? V USA výrazne stúpli počty tehotenstiev po znásilneniach

Ako priblížil, päť osôb bolo obmedzených na osobnej slobode a eskortovaných na policajné oddelenie. V tejto súvislosti bolo podľa jeho slov začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávneného prechovávania omamnej a psychotropnej látky v piatich prípadoch. „Po vykonaní potrebných úkonov boli osoby prepustené na slobodu. Vyšetrovanie naďalej pokračuje,” doplnil.

Szeiff dodal, že akcia bola zameraná na kontrolu vydávania príjmových dokladov či problematiku eKasy. Policajti sa podľa neho zamerali na odhaľovanie násilnej a drogovej trestnej činnosti. „Zaistené predmety boli zaslané Kriminalistickému a expertíznemu ústavu PZ k ďalšiemu expertíznemu skúmaniu,” uzavrel.

Dve hodiny pozerali do steny

Celá razia mala trvať až dve hodiny a zásah bol podľa ľudí ďaleko za čiarou. „Boli sme vo Waxe, rozprávali sa s kamošmi, pili sme pivo, keď zrazu krik, hudba prestala, svetlá sa rozsvietili a všetci sme dostali príkaz dať ruky nad hlavu a ísť k stene. Všetci sme sa rozostavili a nastalo ticho. Nemohol si sa ani poškriabať, otočiť hlavou, sledovali nás, ruky mi tŕpli, ale museli ostať nad hlavou. Jeden z policajtov na mňa zavrčal: ‚Čo sa otáčaš, nejaký si nervózny, ne?” povedal jeden zo svedkov pre Startitup.

Všetci návštevníci sa museli dve hodiny pozerať do steny s rukami nad hlavou. Nikto sa nemohol pohnúť, napiť sa alebo ísť na záchod. „Holanďania boli v najväčšom šoku, lebo nechápali, o čo ide, takýto druh zásahu sa u nich deje len v prípade podozrenia na teroristickú činnosť,” povedal pre SME jeden zo zamestnancov klubu. Z obáv z pomsty úradov si prial zostať v utajení.

„Dnes v noci bola vo Waxe razia. Pred vchodom stálo asi 10 policajtov a nejaké špeciálne jednotky (týpci s helmami a so špeciálnou výbavou). Spýtal som sa jednoduchú otázku, čo sa stalo? A hneď ma poslal agresívne do pi*e, že je zatvorené. Spýtal som sa zase a ďalší fízel, že čo sa hráš na múdreho,“ napísal jeden z návštevníkov na Reddite.

Kukláč si od brigádničky pýtal číslo

Razia však podľa niektorých bola predsa len o niečo menej vulgárna, ako v prípade Kácečka. Policajti sa však beztak nevyhli niekoľkým problémom. V priestore sa nevedeli zorientovať, svetlá zapli až po hodine a pol a mnohé priestory a ľudí prehľadali niekoľkokrát. Čerešničkou je, že jeden z kukláčov si pri odchode pýtal číslo od brigádničky, čo mal potvrdiť aj jej kolega.

image

REPORTÁŽ Na nočnej šichte s prostitútkami Ústí nad Labem. Policajti nás už poznajú po mene, hovoria ženy

Siedma razia v priebehu deviatich mesiacov nenechala chladného ani bratislavského primátora Matúša Valla. „Dôrazne budem od kompetentných žiadať vysvetlenie, aký bol na ňu dôvod a za akých okolností podnet na raziu vznikol,“ napísal na sociálnej sieti Facebook.

„Obdobné demonštrácie sily si totiž pamätáme z 90-tych rokov a verím, že dnes si už nikto nemôže myslieť, že by Finančná správa mala ísť kontrolovať vydávanie bločkov zákazníkom s desiatkami kukláčov a dve hodiny držať návštevníkov klubu opretých o stenu s rukami nad hlavou,“ vyjadril sa nahnevaný primátor.

Traumatizujete ľudí

„Nerobme, prosím, z hudobných klubov v našom meste miesta kriminality, keď zároveň štát nezvláda riešiť kriminalitu na iných miestach, na ktorú dlhodobo aj naši obyvatelia upozorňujú. Nepomôže to dôveryhodnosti žiadnej zúčastnenej policajnej zložky a zbytočne traumatizuje ľudí, ktorí sa v dobrej viere a s dobrým úmyslom prídu do klubu baviť,“ dodal. Raziu kritizoval aj bývalý policajný šéf Jaroslav Spišiak z Progresívneho Slovenska.

image

Kukláči

TASR/Pavel Neubauer

Finančná správa sa však bráni a stojí si za svojim. „Príslušníci finančnej správy postupovali plne v súlade s predpismi a k žiadnemu pochybeniu a už vôbec nie k nevhodnému správaniu sa k návštevníkom podniku nedošlo. Naopak, k porušeniu zákona prišlo zo strany podnikateľa, ktorého prevádzku FS kontrolovala,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Zároveň skritizovala reakciu bratislavského primátora: „Motivácia rýchlej reakcie primátora Bratislavy Matúša Valla je o to zarážajúca, že sa postavil na stranu porušovateľa zákonov, či v prípade drog, alebo zákona o ERP. Spochybňovanie kontrolnej akcie je od politika, aj komunálneho, neprípustné a škodlivé.“

Organizátori dávajú od Slovenska ruky preč

Zahraniční organizátori zároveň na svojom Instagrame oznámili, že s organizovaním akcií na Slovensku skončili. „Chceme vyjadriť najhlbšiu ľútosť a sklamanie nad udalosťami, ku ktorým došlo,“ píšu. Ako dodali, hostia aj tím zostali šokovaní, v strese sa niektorá zostali hlboko traumatizovaní, čo vzbudzuje vážne obavy o bezpečnosť a má vplyv na budúce akcie v Bratislave.

„Vo svetle tejto bolestivej skúsenosti sa už necítime bezpečne organizovať podujatia v Bratislave a na Slovensku. Dúfame, že v našej ceste budeme pokračovať so všetkými našimi priateľmi a priaznivcami a spolu tancovať v bezpečnejších priestoroch v Európe,“ odkázali organizátori s tým, že z akcie, ktorá stála približne 12-tisíc eur, preplatia ľuďom plné vstupné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. október 2024 11:17