Clean Girl totálne ovládla TikTokTikTok/Clean Girl
StoryEditor

VIDEO Čističke hrobov nejde o mŕtvych, ale o sledovanosť. Ľudia na sociálnych sieťach ju milujú aj kritizujú

iDnes.czRadomír Dohnal25.09.2024., 08:00h

Vrhá sa na hroby, drhne ich, čistí. Bez akejkoľvek piety a súhlasu pozostalých, s vervou a širokým úsmevom na tvári, v sexy šortkách, s výstrihom a rozpustenými drdolmi. Mladá influencerka Clean Girl navracia hrobom v Amerike zašlú krásu. A vnucuje svojim sledujúcim do hláv reklamu.

Lajkuj Brainee.sk na

Lopatkou a kefou musela poriadne zabrať, kým pod vrstvou hliny prebleskol kameň náhrobku a vytesaný nápis. Čiperná blondínka, s vrkočmi a ružovým prelivom, sa hneď pustila nahlas do ich čítania. „Že sa volala Bienvenida? To po španielsky znamená vitajte,“ pousmiala sa. „A vyzerá to, že sa narodila v znamení Barana. V takom sa narodila aj moja najlepšia kamarátka, skvelé!“

Ako píše Radomír Dohnal z portálu iDnes, zhruba tak začína štyridsať sekundové video, ktoré si na sociálnych sieťach vyslúžilo vyše tridsať miliónov zhliadnutí. A vyvolalo nespočetné množstvo kontroverzií. Ona usmievavá dáma, ktorá s pôsobivým zápalom čistí hrob neznámej ženy, divákov nešetrí často až prostoduchými prehovormi a komentármi.

image

Hotové šialenstvo na Islande. Miestni kvôli internetovému receptu na šalát vykúpili všetky uhorky na ostrove

Keď napríklad vytrhne obzvlášť veľký trs trávy aj s koreňmi, zamyslí sa nahlas nad tým, či mala Bienvenida rada čokoládové tortičky, rovnako ako jej najlepšia kamarátka v znamení Barana. „Určite áno,“ odpovie si sama, posilní sa čokoládovou tortou a pokračuje v práci. Ostatne, dielo už je skoro hotové a v prestrihu do ďalšieho záberu už do okolia žiari belostne čistý mramor.

Zmena je to výrazná a v rohu cintorína skrytý hrob je teraz ako nový. Prečo však slečna niečo také robila? A aký je skutočne jej vzťah k žene, ktorá podľa nápisu zomrela 23. júla 1980? Aj to vo videu zaznie. Zosnulú vôbec nepoznala, a do čistenia náhrobku sa dala preto, že „každý si predsa zaslúži nádherné miesto posledného odpočinku“. Svoju prácu odviedla.

Nielen z hľadiska úpravy hrobového miesta, ale aj pokiaľ ide o vlastnú sledovanosť na sociálnych sieťach. Že bol celý počin úplne mechanickým úkonom, zbaveným piety a všetkého rešpektu, rovnako ako keď upratovačka drhne toalety v hudobnom klube po akcii? Áno, to platí tiež. A súčasne sa to vypláca. Fanúšikom sa také partizánske počiny Clean Girl nesmierne páčia.

Galaxia virtuálnych upratovaní

Vesmír TikToku, sociálnej siete pre vytváranie a zdieľanie krátkych videí, je dnes tvoria nespočetné množstvá galaxií. Niektoré zažiaria krátko a potom vyhasnú, iné v popularite dominujú trvalejšie. K tým sa počíta aj oblasť videí, neformálne nazývaná Cleantok.

Vymedzuje sféru často až neuveriteľne bizarných príspevkov, na ktorých ľudia – niekedy amatérsky, inokedy sofistikovane, ekologicky, netradične – niečo upratujú a čistia.

image

VIDEO Aj ty musíš ísť hneď po jedle na veľkú potrebu? Lekár vysvetľuje, prečo sa to deje, aj kedy vyhľadať odbornú pomoc

Už dávno však nefrčia tukom zanesené rošty v rúre alebo rozkladajúce sa vyšívané koberčeky, ktoré niekto po generácie používal ako rohož na topánky. Najvyššiu sledovanosť tu dosahujú príspevky s nejakým nečakane prekvapivým alebo extrémnym nábojom.

Napríklad keď sa niekto pustí do upratovania moľami rozožraných vypreparovaných zvierat, naťahovanie upchatých odpadov vo fast-foode alebo zachraňuje zo žumpy vylovený kus starožitného nábytku. Influencerka, prezývaná Clean Girl, v tej galaxii upratovania momentálne vedie na celej čiare.

Pretože vkradnúť sa v noci na cintorín s handrou, vedrom, plastovými kefami a penovým čističom v žuvačkovej farbe, to je svojím spôsobom súčasne zvrátené aj zábavné.

Fanúšikovia pritom neveria vlastným očiam. Je to celé skutočné, alebo inscenované? Pôsobí to totiž nanajvýš autenticky. A vôbec, naozaj môže byť mramor po preleštení oným ružovým penovým čističom tak žiarivý? Divákom pritom uniká, že sú vďaka tejto až perverznej senzácii vystavení reklame.

Dáma, svojrázne čistiaca hroby, pri tom totiž predstavuje a vychvaľuje jednotlivé produkty. Dvojvrstvové čistiace hubky Scrub Daddy, ktoré skvele držia tvar aj pri dlhom drhnutí. Alebo obojstrannú stierku s ergonomickou rukoväťou. O ich existencii najskôr donedávna nikto nemal veľké potuchy, ale teraz idú rozhodne vidieť, pretože sa nimi čistia hroby.

Reklama touto cestou rozhodne nie je fádna a Clean Girl vie zaujať. Navyše nevšednou voľbou predmetu upratovania dokázala rozbiť algoritmus Tiktoku, ktorý jej video príspevky neponúka len publiku z galaxie Cleantok – tým, čo s chuťou sledujú videá o upratovaní – ale aj ľuďom, ktorí sa videli v urbexe, paranormálnych javoch a strašidelných miestach. Tým sa jej čistiace videá z cintorínov stali virálnymi.

Senzácia a sláva na sociálnych médiách, spojená so enormnou sledovanosťou a múdro zužitkovaná reklamou, však naráža na hranice reálneho sveta. V ktorom totiž napríklad pozostalí pani Bienvenidy možno neusilujú o to, aby sa z ich sestry, matky či babičky stala kvôli zanedbanému náhrobku hviezda internetu.

Nevieme to a nevie to ani Clean Girl, ktorá sa ich na súhlas nespýtala. To je ďalší podstatný dielik do skladačky toho, prečo sú videá influencerky čistiacej hroby tak sledované. Vyvolávajú emócie, kontroverzie.

image

Stačí osem minút. To je čas, za ktorý TikTok dokáže u žien negatívne ovplyvniť vnímanie ich vlastných tiel

Čistota za všetky peniaze

Ako dodávajú ľudia v príspevkoch pod videom: „Toto nie je sto rokov starý historický cintorín, je to hrob z osemdesiatych rokov minulého storočia. Žena v ňom nezomrela tak dávno, aby už nezostal nikto, kto by si ju pamätal. A tí, ktorí ju poznali, teraz musia sledovať, ako globálna komunita na TikToku rieši, prečo je ten hrob taký zanedbaný.“

Zatiaľ „najčerstvejší“ hrob vo videách bol s dátumom 2001, ale možno sa čoskoro objaví ešte aktuálnejší. To prirodzene vyvoláva otázky, s ktorými sa môžete sami identifikovať.

Čo by ste sami cítili, keby sa na hrobe niekoho, kto vám bol drahý, bez vášho dovolenia vybláznil čistič? Ktorý by veľmi neformálne hodnotil voľbu hrobového miesta, štrku, gýčovité sošky, lacný kameň alebo chatrné prevedenie písma a priezviska či meno zosnulého, ktoré by mu prišlo smiešne? A to všetko by robil pred mnohomiliónovým zástupom divákov?

Čistička hrobov na sieti prezentuje pomerne obsiahlu zbierku takých videí. K tým drásavejším patrí napríklad akcia na zanedbanom náhrobku malého dieťaťa Davida. „Toto pre mňa bude ťažké,“ poznamenáva. Ako sa však čoskoro ukáže, nebolo to ťažké preto, že zvelebuje detský hrob, ale preto, že náhrobok bol... taký špinavý. „Našťastie som to zvládla a uctila som jeho pamiatku tým, že som vylepšila miesto jeho posledného odpočinku,“ myslí si.

Svoju reputáciu pritom nevylepšuje zamyslením nad tým, ako veľmi asi musela milujúci rodičia zosnulého dieťaťa strata bolieť. Je to pomerne cynické a rozpaky nezmenšujú jej opakované tvrdenia, že svoje čistenie robí zadarmo a mŕtvym tým vlastne preukazuje službu.

Názor na Clean Girl zďaleka nie je jednotný. Niektorí ju žehnajú a jej hrobový aktivizmus si pochvaľujú, sami jej dávajú tipy na hroby, ktoré sú zanedbané. Iní nešetria kritikou. Osočujú ju z honby za sledovanosťou, pri ktorej nevyberavo cielia na tých, ktorí sa už brániť nemôžu. Píšu, že pokiaľ ju niekedy nachytajú na ich cintoríne, zavolajú na ňu políciu.

Dobre odvedenú prácu čističky, demonštrovanú najprv zašlým a potom čistým hrobom, pozná každý. Nie každý pritom postrehne, že je vystavený nezvyčajne komponovanej reklame. Takmer každý však vníma, že senzácia tu narúša cintorínsku pietu. Prípad Clean Girl prekračuje hranice. Medzi svetom digitálnym a reálnym. Aj tým tušeným kdesi v záhrobí.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. september 2024 09:30