Ilustračné fotoArchív Danica Nejedlá/Archív Danica Nejedlá
StoryEditor

Afganské ženy nesmú spievať ani hovoriť, už ani vo vlastnom dome. Taliban začal presadzovať nové pravidlá

iDnes.cz23.09.2024., 11:34h

Afganská mravnostná polícia začala presadzovať nové pravidlá, podľa ktorých ženy nesmú vystupovať na verejnosti a musia chodiť úplne zahalené. Hoci Taliban bol v mestách o niečo umiernenejší ako na konzervatívnom vidieku, ženy tvrdia, že rozdiely sa teraz stierajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Ich nádej, že by sa prísne pravidlá mohli zmierniť, sa rozplynula.

Žiadny smiech, spev a hlasné rozprávanie, dokonca ani vo vlastnom dome, ak by to mohli počuť cudzí ľudia. Takéto pravidlá sú obsiahnuté v zákone, ktorý v auguste prijalo ministerstvo pre podporu cnosti a prevenciu neresti. Podľa neho sú ženské telo, tvár a hlas "zvodné" a musia byť skryté.

Viac ako 100-stranová zbierka zakazuje ženám pozerať sa na iných mužov ako sú ich manželia a príbuzní. Vyžaduje sa v nej tiež, aby im nebola viditeľná dolná polovica tváre. Zakrývanie vlasov je už v krajine bežné.

"Mravnostná polícia Talibanu získala v Kábule a na iných miestach bezprecedentnú moc. Zatiaľ čo predtým bola v hlavnom meste zriedkavým javom, od konca augusta je všadeprítomná," opísala situáciu pre The Washington Post (WP) telefonicky z Afganistanu žena, ktorá si želala zostať v anonymite.

Vláda prísne regulovala život afganských žien už pred vyhlásením najnovších pravidiel, ale teraz ženy hlásia rastúci útlak v mestských oblastiach, kde Taliban presadzuje pravidlá menej prísne ako na vidieku.

image

FOTO Najnovší trend cestovateľov? Afganistan. Taliban to podporuje a láka na rušné trhy, jazerá aj horské priesmyky

Príslušníci mravnostnej polície hliadkujú na autobusových zastávkach a v nákupných centrách a hľadajú ženy, ktoré porušujú pravidlá obliekania alebo sa smejú. Za "priestupky" ich môžu napomenúť, brutálne zbiť a zatknúť.

"Taliban každý deň hľadá nové spôsoby, ako obmedziť ženy. Nútia ich zomierať, kým sú nažive," povedala pre NPR 34-ročná Fátima Etimadiová, ktorej sa predminulý rok podarilo opustiť krajinu.

Podľa nového zákona ženy nesmú opustiť svoj domov, pokiaľ to nie je "naliehavé". Zákon však presne nedefinuje, čo to znamená, a ponecháva rozhodnutie na strážcoch morálky. Ak žena opustí dom, musí mať vždy mužského opatrovníka. Doteraz to platilo, ak niekam cestuje.

Spev proti tyranii

Taliban po svojom návrate k moci v auguste 2021 rýchlo zaviedol rozsiahle obmedzenia pre ženy, najmä v oblasti vzdelávania. Zakázal im tiež pracovať v štátnej službe a vo viacerých povolaniach. Postupne tiež zakázal ženám chodiť do parkov, telocviční alebo kúpeľov.

image

Prešla stopom z Česka do Afriky: Podivný vodič nás naháňal a takmer prosil na kolenách, aby sme k nemu nastúpili

WP však konštatuje, že lídri hnutia často nedokázali špecifikovať, čo tieto pravidlá vlastne znamenajú, čo ponechávalo určitý priestor na interpretáciu. To sa prejavilo práve v regionálnych rozdieloch v tom, ako prísne sa tieto pravidlá vyžadovali a presadzovali.

"Teraz však mizne nádej, že by sa vplyv mesta Taliban mohol zmierniť. V hnutí sú dve skupiny. Jedna sa zdala byť umiernená a ochotná ohýbať pravidlá. Ale teraz, keď boli obmedzenia prijaté do zákona, sa zdá, že zlyhali a niet pre nás žiadnej nádeje," povedal 24-ročný Sayya z Afganistanu.

image

Bojovníci Talibanu oslavujú prvé výročie prevzatia moci nad Afganistanom. 

Reuters/Reuters

Afganské ženy žijúce v zahraničí sa rozhodli protestovať proti novým obmedzeniam zdieľaním videí, na ktorých spievajú. "Kvet sa rozvíja a odhaľuje zdroj slobody. Môj hlas nie je neslušný," spievala Etimadi spolu so svojimi priateľkami.

"Kampaň je reakciou na hroznú objektivizáciu a sexualizáciu žien zo strany Talibanu, ktorý tvrdí, že hlas ženy sa rovná jej súkromnému miestu," povedala Sahar Fetratová, afganská výskumníčka organizácie Human Rights Watch, pre NPR.

"Ženám posielajú odkaz, že hlas nie je niečo, čo treba zakrývať. Je to ich hlas a je dôležitý," dodala.

"Stroj na výrobu detí"

Taliban po prevzatí moci obratom ruky zakázal dievčatám vzdelávanie s výnimkou prvého stupňa základnej školy.

OSN v auguste uviedla, že približne 80 % afganských žien v školskom veku teraz nemá prístup k vzdelaniu. Hnutie tiež zakázalo ženám vyučovať mužov a chlapcov, čo vyvolalo krízu v afganskom vzdelávacom systéme.

"V dôsledku opatrení Talibanu stratilo prístup k vzdelaniu 1,4 milióna dievčat," uviedla organizácia. Približne 1,1 milióna dievčat bolo mimo vzdelávacieho systému v 40-miliónovej krajine ešte pred návratom hnutia k moci.

"Celá krajina sa zmenila na cintorín ženských snov," povedala pre WP jedna osemdesiatnička z Kábulu. V 90. rokoch, keď bol Taliban prvýkrát pri moci, jej nebolo umožnené študovať. Teraz sa história opakuje. "Pôvodné náznaky, že vláda Talibanu bude druhýkrát menej extrémna, sa nepotvrdili," poznamenala

Dvadsaťdeväťročná Nilofer Fahimiová, ktorá v roku 2021 utiekla do Francúzska, uviedla, že Taliban robí zo žien "tiene bez mena a tváre". "Nástroj, ktorý sa má používať a držať doma, stroj na výrobu detí," povedala.

Taliban tvrdí, že sa riadi islamským právom šaría, a vyzval cudzincov, aby mu nevnucovali svoje presvedčenie alebo nevyjadrovali nesúhlas s jeho politikou. "Zahraničné subjekty sa musia zdržať zasahovania do afganskej správy, spoločnosti a vnútorných záležitostí - alebo vnucovania svojich názorov," uviedla.

Viaceré ženy v Kábule však podľa WP spochybňujú náboženské opodstatnenie týchto pravidiel a domnievajú sa, že vláda možno pridáva zákazy, aby neskôr vyjednávala s medzinárodným spoločenstvom o ich zmiernení.

Taliban sa zúfalo snaží získať prístup k rezervám afganskej centrálnej banky, ktoré po jeho nástupe zostávajú zmrazené. Chcel by tiež získať medzinárodné uznanie pre svoju vládu, s čím však zatiaľ žiadna krajina nesúhlasila.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. september 2024 09:30