Honza sa dočkal svojej dcéry Elišky.Ig/martina Kavalírová/
StoryEditor

V apríli sa s manželkou chystali do Švajčiarska na asistovanú samovraždu. Rozhodol sa zostať, teraz sa mu narodila dcéra

iDnes.cz01.10.2024., 10:00h

Bývalý fitnes tréner Honza Kavalír (33), ktorý trpí neurologickým ochorením ALS, v apríli tohto roku zrušil asistovanú samovraždu vo Švajčiarsku kvôli tehotenstvu svojej manželky. Narodenia dcéry Elišky sa dočkal.

Lajkuj Brainee.sk na

„Nič nie je viac ako láska. K svojim blízkym a k sebe samému. Táto fotografia bude pre mňa navždy znamenať, prečo som bola na tomto svete," napísala hrdá mama Martina Kavalírová k fotografii svojho manžela a dcérky.

„Eli počkala a Honzík tiež. Veľmi ťa milujem, si moje všetko. Je úžasné byť rodina," dodala.

Bývalý fitnes tréner a novinár, pôvodom z Kutnej Hory, už niekoľko rokov bojuje s nevyliečiteľnou chorobou ALS, teda amyotrofickou laterálnou sklerózou, niekedy označovanou ako Lou Gehrigova choroba. Toto progresívne neurodegeneratívne ochorenie poškodzuje nervové bunky v mozgu a mieche.

image

Bývalý fitness trenér Ján si eutanáziu rozmyslel na poslednú chvíľu a bojuje ďalej. S manželkou čakajú dieťa

Honza sa so svojou manželkou Martinou Kavalírovou zoznámil v máji 2017. Diagnózu sa dozvedeli od lekárov okolo Vianoc toho istého roku a definitívne bola potvrdená v marci 2018. Zostali spolu a v roku 2021 sa vzali.

„Vnímam, že je v tom aj veľká obeť, možno posledné dva roky, keď sa Honzíkov stav výrazne zhoršil a starostlivosť o neho ma začala neuveriteľne vyčerpávať. Zrazu som si povedala, že to už nedám, že je toho na mňa priveľa," priznala Martina Kavalírová v rozhovore pre Denník N.

Keďže sa jeho stav zhoršoval, Ján Kavalír sa rozhodol podstúpiť asistovanú samovraždu vo Švajčiarsku. Termín mal byť 19. apríla, ale v marci sa manželia dozvedeli, že čakajú dieťa. Deň pred plánovaným odchodom sa Martin Kavalír rozhodol vydržať, aby mohol vidieť svoju dcéru.

„Je nám obom jasné, že je to obeta z jeho aj mojej strany. On už nechce takto fungovať, ale prikývol, že aj v bolestiach zostane na svete možno posledný polrok. On chcel zomrieť, aby mi umožnil opäť žiť normálny život. Ale povedal mi, že ak budem chcieť, zostane, lebo ma miluje," vysvetlila vtedy Martina Kavalírová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. október 2024 10:40