Ako sa pripraviť na extrémne horúčavy?Brainee x Canva
StoryEditor

Priprav sa na extrémne horúčavy. Teploty na týchto miestach Slovenska budú atakovať 40 stupňov

Miroslav Kamody08.07.2024., 10:00h

SHMÚ vydalo na najbližšie dni výstrahy pred extrémnymi horúčavami. Kde budú teploty atakovať 40-stupňovú hranicu?

Lajkuj Brainee.sk na

Počasie na Slovensku aktuálne teší najmä milovníkov horúceho letného počasia, ktoré najčastejšie láka k vode. Už o niekoľko hodín však teploty začnú stúpať na úrovne, ktoré môžu byť pre mnohých nepríjemné a pre rizikové skupiny aj nebezpečné.

Portál iMeteo informuje, že ochladenie nás v najbližších dňoch nečaká - práve naopak, teploty od utorka začnú prudko rásť. „Vo veľkej časti Európy aktuálne panuje nadpriemerné teplé počasie a teploty ešte vystrelia nahor. V niektorých oblastiach Európy poľahky prekročia hranicu +40 stupňov,” píše sa na webe.

image

Uškodí pohár ľadovej vody a ochladí štipľavé jedlo? Toto sú najznámejšie fakty a mýty o horúčavách

Horúčavy zasiahnu nás aj našich susedov

Aj keď je júl zvyčajne najteplejším mesiacom leta, teploty počas najbližšieho týždňa budú oveľa vyššie ako priemer. Graf Meteogram totiž ukazuje pre krajiny južnej a strednej Európy vrátane Slovenska výraznú teplotnú anomáliu, a to až okolo desiatich stupňov nad priemerom. 

„Od utorka do soboty sa najteplejšia vzduchová hmota presunie z Talianska na Balkánsky polostrov a rozšíri sa na sever smerom na Slovensko, Maďarsko a Poľsko, kde sa usadí tepelná kupola na niekoľko dní,” píše iMeteo.

image

Na snímke návštevníci v rekreačnej oblasti pri vodnej nádrži Bukovec v okrese Košice-okolie 

TASR/František Iván

Teploty preto budú rapídne stúpať a aj na Slovensku by mali atakovať hranicu 40 stupňov Celzia. Popoludňajšie teploty v týchto dňoch preto budú u nás výrazne nad priemerom, lokálne aj o vyše 12 stupňov.

Náročné horúce dni

Horúco bude až do víkendu, takže sú pred nami náročné dni, kedy je potrebné myslieť na svoje zdravie a piť dostatok vody. Portál varuje, že hrozia početné úpaly, kolapsy z tepla a náhla vyčerpanosť, a to najmä u starších ľudí, malých detí a ľudí s chronickými/dlhodobými zdravotnými problémami.

image

Extrémne počasie drtí svet. Stovky ľudí z odrezaného talianskeho mesta ratovali vrtuľníkmi, na Sibíri bolo takmer 40 stupňov

Pred vysokými teplotami varuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav. Ten už na utorok vydal pre celé južné Slovensko a Záhorie výstrahy 1. stupňa pred vysokými teplotami. Situácia sa ešte viac zhorší v stredu, kedy pre juh západného Slovenska a okresy Trebišov a Michalovce na východe platí výstraha druhého stupňa.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,” píše SHMÚ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. október 2024 22:59