Aké bude počasie?Brainee x Canva
StoryEditor

Predĺžený víkend opäť prinesie horúce letné počasie. Slovensko sa však musí pripraviť aj na návrat búrok

Miroslav Kamody05.07.2024., 14:00h

Máme pre teba odpoveď na otázku, aké počasie nás čaká počas predĺženého víkendu. A väčšina z nás bude nadmieru spokojná.

Lajkuj Brainee.sk na

Posledné dni na Slovensku leto príliš nepripomínali. Ako píše portál iMeteo, počasie je po prechode studeného frontu v znamení oblačného a sychravého počasia. Aby toho nebolo málo, dostali sme sa do chladnejšieho, severozápadného prúdenia, ktoré prináša ľahko podpriemerné teploty.

Našťastie toto obdobie končí a už čoskoro by sme mali byť svedkami postupného otepľovania. To nás bude opäť lákať k vode či tráveniu dlhých večerov vonku.

image

Extrémne počasie drtí svet. Stovky ľudí z odrezaného talianskeho mesta ratovali vrtuľníkmi, na Sibíri bolo takmer 40 stupňov

„Vo štvrtok ešte bude na našom území prevažne oblačné až zamračené počasie a predovšetkým na východe by sa mohli vyskytovať aj slabšie prehánky, či dokonca búrky. Zároveň budú nízke teploty, ktoré neprekročia letnú hranicu,” píše meteorologický portál.

Teplý predĺžený víkend

Predĺžený víkend (vďaka sviatku svätého Cyrila a Metoda) však už v piatok prinesie zmenu, pretože počasie na Slovensku začne ovplyvňovať tlaková výš. Tá na naše územie prinesie počasie, ktoré opäť zdvihne teploty na letnú úroveň.

image

Horúčavy

TASR/AP Photo/Alexandru Dobre

Na našom území by sa mali chýbať od 20 do 26 stupňov, pričom letná hranica 25 stupňov bude najmä na teplomeroch na západnom a juhovýchodnom Slovensku. „V sobotu by sa malo ešte výraznejšie otepliť a to v dôsledku toho, že nad Balkánom sa usadí tlaková výš okolo ktorej začne do našej oblasti od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch z Afriky.”

Na Slovensku by teploty mali prekročiť teplotu 25 stupňov, na juhu sa vyšplhajú až nad tropickú hranicu 30 stupňov. Podobne by malo byť aj v nedeľu, kedy bude maximálna teplota atakovať 33 stupňov.

image

Vedci vytvorili digitálne dvojča Zeme. Model predpovedá, ako by mohla vyzerať zemeguľa vplyvom klimatických zmien

Návrat búrok

Vrátia sa k nám však aj búrky. „Cez Európu začne postupovať studený front, ktorý by už v nedeľu mal začať ovplyvňovať počasie v našej oblasti,” informuje iMeteo. V Nemecku, v Česku, v Poľsku aj v Rakúsku sa už po teplom dni očakávajú silnejšie búrky, ktoré prinesie avizovaný studený front.

Ten sa dostane aj na Slovensko. Na našom území by sa mali prvé búrky začať formovať už v nedeľu večer a v noci na pondelok. Začiatok pracovného týždňa tak na mnohých miestach môže byť v znamení dáždnikov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. júl 2024 10:00