Zničená cesta v talianskom mesteX/Rai Radio1
StoryEditor

Extrémne počasie drtí svet. Stovky ľudí z odrezaného talianskeho mesta ratovali vrtuľníkmi, na Sibíri bolo takmer 40 stupňov

TASRČTK04.07.2024., 10:00h

Extrémne počasie vyčíňa naprieč celým svetom. A zatiaľ čo búrky v Taliansku odrezali mesto od zvyšku sveta, teplota na Sibíri atakovala hranicu 40 stupňov.

Lajkuj Brainee.sk na

Veľkú časť Ruska na oboch kontinentoch zasiahli v stredu mimoriadne vysoké teploty. V Moskve namerali až 32,5 stupňa Celzia. Takéto horúčavy tu 3. júla nezaznamenali viac než storočie. V obci Mamakan na juhovýchode Sibíri bolo dokonca až 38,7 stupňa, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a denníka The Moscow Times.

Meteorologická služba Rosgidromet zároveň vydala varovanie pred vysokými teplotami počas nasledujúcich piatich nocí. Teploty by nemali klesnúť pod 24,5 stupňa. Neskôr by teplota mala v dôsledku búrok klesnúť o zhruba desať stupňov, horúčavy sa však potom vrátia.

image

Ako sa pripraviť na extrémne horúčavy? Pozreli sme sa, či je vôbec možné zvýšiť tepelnú toleranciu nášho tela

Moskovčania sa medzitým pokúšajú ochladiť vo verejných fontánach i parkoch, kým ďalší, ktorí nemusia pracovať, zvolili únik z mesta na svoje letné chalupy, píše AFP. Rosgidromet na svojej webovej stránke uviedol, že abnormálne teploty v hodnote viac než sedem stupňov nad klimatickou normou sa očakávajú do konca týždňa.

Odrezané mesto vo Švajčiarsku

Z mesta Cogne v talianskych Alpách záchranári evakuovali za pomoci vrtuľníkov približne 1 800 turistov. Mesto je odrezané od zvyšku sveta kvôli víkendovým búrkam, ktoré vyvolali zosuvy pôdy, píše dnes agentúra ANSA. Dostať sa do mesta po ceste nebude zrejme možné ani v najbližších týždňoch.

Cogne sa nachádza vo výške zhruba 1 500 metrov nad morom a je vyhľadávanou turistickou destináciou v západnej časti talianskych Álp. Pre silné búrky, ktoré postihli oblasť cez víkend, sa na viacerých miestach zosunula pôda pod jedinou cestou, ktorá spája mesto s údolím a zvyškom sveta.

Kvôli zosuvom uviazli v meste od víkendu stovky turistov. Miestne úrady preto zariadili evakuáciu pomocou vrtuľníkov, ktorú využilo okolo 1 800 návštevníkov. Helikoptéry budú pomáhať s prepravou miestnych a zásobovaním aj v najbližších dňoch.

„Boli sme bez vody a bez mobilu, pretože nešiel prúd,” opísala situáciu agentúre ANSA jedna evakuovaná turistka. Fungovanie vodovodu a dodávky prúdu sa podarilo v utorok obnoviť. Opravy cesty si podľa odhadov agentúry ANSA vyžiadajú najmenej niekoľko týždňov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 10:22