Jusper MachoguX/Jusper Machogu
StoryEditor

Obyčajný farmár z Kene sa stal šampiónom v popieraní klimatickej zmeny. Dnes ho finančne dotujú aj ropní magnáti

ČTK29.06.2024., 10:00h

Skupina ľudí popierajúca klimatickú zmenu našla novú hviezdu v kenskom farmárovi Jusperu Machoguovi. Na sociálnych sieťach sa Machogu preslávil ako propagátor fosílnych palív v Afrike, no jeho kampaň má ešte ďalší rozmer, ktorý zostáva na prvý pohľad skrytý, píše britský server BBC.

Lajkuj Brainee.sk na

Na prvý pohľad je dvadsaťdeväťročný Jusper Machogu len mladým farmárom s talentom pre sociálne siete. Na platforme X pravidelne zverejňuje videá, na ktorých pleje a obrába svoj pozemok, sadí cesnak alebo žne avokádo, a ponúka tak divákom pohľad do vidieckeho života v Kisii na juhozápade Kene.

Kým tematika poľnohospodárstva mu pomáha získavať lajky a zdieľania, je to práve Machoguovo popieranie toho, že klimatickú zmenu spôsobuje človek, ktoré mu pomohlo zvýšiť jeho online dosah. Odkedy začal zverejňovať už vyvrátené teórie o zmene klímy, dostal tisíce dolárov v podobe darov.

A niektoré z nich pochádzali od osôb zo západných krajín spojených so záujmami v oblasti fosílnych palív. Farmár Machogu trvá na tom, že jeho názory finančné dary nijako neovplyvnili a že vyjadrujú jeho presvedčenie.

image

Zdá sa ti, že sa dni extrémne vlečú? Nemusí to byť len pocit, potvrdili to aj vedci. Môže za to zemské jadro

Jeden človek proti tisícke vedcov

Je vedecky dokázané, že sa povrch zeme ohrieva kvôli skleníkovým plynom, ktoré sa uvoľňujú do atmosféry pri spaľovaní fosílnych palív - napríklad ropy, plynu alebo uhlia. Kenský influencer s tým ale nesúhlasí. „Zmena klímy je z väčšej časti prirodzená. Teplejšia klíma je pre život dobrá,” tvrdil Machogu mylne vo februári na platforme X spolu s hashtagom #ClimateScam (klimatický podvod), ktorý použil najmenej stokrát.

Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC) tvrdí, že Afrika je „jedným z regiónov, ktoré k emisiám skleníkových plynov spôsobujúcich zmenu klímy prispievajú najmenej”. Je však tiež „jedným z najzraniteľnejších kontinentov” voči zmene klímy a jej dopadom - vrátane intenzívnejších a častejších vĺn horúčav, dlhotrvajúcich súch a ničivých povodní.

Napriek týmto faktom mladý farmár pokračuje vo svojich proklamáciách, že „žiadna klimatická kríza neexistuje”. Na sociálnych sieťach opakovane zverejňuje nepodložené tvrdenia, že zmena klímy spôsobená človekom je nielen „podvod” alebo „mystifikácia”, ale aj trik západných krajín, ako „udržať Afriku chudobnú”.

Na sociálnych sieťach klame

„Jeho názory rozhodne vychádzajú z nedostatku porozumenia,” hovorí Joyce Kimutaiová, klimatologička z Kene, ktorá sa podieľala na správach Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) pri OSN. Kimutaiová tiež uvádza, že Machoguove názory nezdieľa mnoho Keňanov. „Nejde o náboženstvo, ani to nie je len viera. Ide o analýzu dát a o to, že v dátach vidíme preukázateľné zmeny,” dodáva Kimutaiová.

Machogu začal na platforme X zverejňovať nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia o zmene klímy koncom roka 2021 po tom, ako vykonal „vlastný výskum” tejto témy. Odvtedy začal vlastnú kampaň, ktorú nazval „Fosílne palivá pre Afriku”, a tvrdí, že kontinent by mal využívať svoje obrovské zásoby ropy, plynu a uhlia.

„Fosílne palivá potrebujeme na rozvoj našej Afriky,” napísal vlani na sociálnej sieti X. Zdá sa, že tento názor zdieľajú aj niektoré africké vlády, ktoré dali zelenú novým projektom ťažby ropy a zemného plynu, hoci sa zaviazali k ústupu od fosílnych palív.

image

WHO odhalilo šokujúcu správu. Kvôli alkoholu, tabaku, a znečistenému ovzdušiu ročne zomrú milióny Európanov

Fosílne palivá ničomu nepomáhajú 

Klimatickí aktivisti, ako je dvadsaťštyriročný Nicholas Omonuk z Ugandy, však upozorňujú, že ťažba fosílnych palív nebola ani v Afrike vždy synonymom rastu a rozvoja. „V delte Nigeru (v Nigérii) sa ťaží ropa od roku 1900, ale ľudia tam sú stále chudobní a stále trpia zdravotnými rizikami a znečistením spojeným s ťažbou ropy,” upozornil Omonuk.

Napriek tomu Machogu verí, že pre svoje posolstvo našiel ochotné publikum. Na sieti X má viac ako 25-tisíc sledujúcich. „Myslím, že Afričania naozaj prijímajú skutočnosť, ktorú tvrdím: ‘Fosílne palivá pre Afriku‘,” povedal Machogu BBC.

Sledovaním konverzácií zahŕňajúcich Machogov účet na X však BBC Verify zistila, že väčšina užívateľov, ktorí sa zapájajú do interakcií s jeho profilom, v skutočnosti pochádza z USA, Británie alebo Kanady. Mnohí z týchto užívateľov tiež na internete propagujú konšpiračné teórie - nielen o zmene klímy, ale aj o vakcínach, pandémii covidu-19 alebo vojne na Ukrajine.

Väzby na fosílny priemysel aj konšpirátorov

BBC Verify sa pozrela na stránky fondu na získavanie finančných prostriedkov, ktoré Machogu založil, a zistila, že za posledné dva roky získal na daroch viac ako 9-tisíc dolárov. Farmársky influencer vo svojich príspevkoch na internete zverejnil, že časť týchto prostriedkov použil na vybavenie svojho nového domova.

Tvrdí však tiež, že z darov pomohol desiatkam miestnych rodín vybudovaním vrtu na vodu, distribúciou plynových fliaš na varenie alebo pripojením ich domov k elektrickej sieti. Podľa BBC boli medzi jeho darcami osoby s väzbami na fosílny priemysel a na skupiny známe propagáciou popierania zmeny klímy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. júl 2024 17:00