Takto sa zmení klíma v tvojom meste o 60 rokov.Brainee/Canva, Future Urban Climates,
StoryEditor

Ako to bude vyzerať v slovenských mestách o 60 rokov? Klíma ich veľmi zmení, ukazuje interaktívna mapa

Michal Čiernik24.06.2024., 10:00h

Nová interaktívna mapa predpovedá, ako sa zmení klíma v jednotlivých svetových mestách do roku 2080. Neobišla ani Slovensko.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z University of Meryland Center for Environmental Science vytvorili interaktívnu mapu, ktorá predpovedá zmenu klímu v mestách po celom svete. Vybrať si môžeš až zo 40 581 miest, pričom nechýbajú ani slovenské metropoly.

„O 50 rokov sa mestá na severnej pologuli oveľa viac priblížia svojou klímou mestám na juhu. Všetko sa pohybuje smerom k rovníku,“ povedal podľa Newsweek profesor Matthew Fitzpatrick, autor aplikácie Future Urban Climates.

image

Takto vyzeralo Slovensko v čase dinosaurov. Interaktívna mapa ukazuje, ako sa kontinenty posúvali v priebehu 750 miliónov rokov

Na dosiahnutie svojich zistení Fitzpatrick použil klimatické analógové mapovanie. Táto technika mu umožnila zosúladiť očakávané budúce podnebie s konkrétnymi miestami.

Vychádzal z nedávnych údajov od Medzinárodného panelu pre zmenu klímy (IPCC), orgánu OSN zameraného na vedu o klíme, ktorý predpovedal teplotné posuny v priebehu nasledujúcich troch desaťročí podľa rôznych emisných scenárov. Prognózy závisia od očakávaných klimatických zmien, pričom výsledky sú poskytnuté pre scenáre s vysokými aj nízkymi emisiami spolu s niekoľkými klimatickými modelmi. Pomocou toho môžeš na mape porovnať budúce klimatické podmienky napríklad v Žiline, so súčasnými globálnymi klimatickými podmienkami na základe priemeru piatich predpovedí.

Aplikácia pracuje s dvomi scenármi. Jeden, ktorý odráža súčasný trend, predpovedá výrazný nárast emisií skleníkových plynov, čo povedie k zvýšeniu globálnej teploty približne o päť stupňov Celzia do konca storočia. Druhý scenár predpokladá svet, v ktorom krajiny splnia ciele Parížskej klimatickej dohody, drasticky znížia emisie a obmedzia nárast teploty len o približne 1,5 stupňa Celzia.

Bratislava o 60 rokov

Ak však pôjdeme negatívnym trendom, ktorý je dnes nastavený, v Bratislave bude do 60 rokov v priemere o 6,7 stupňov Celziových viac a o 23,8 percent suchšie. Zimy zase budú o takmer percentu vlhšie a o 5,5 stupňov teplejšie. Podľa mapy sa bude klíma nášho hlavného mesta podobať tej, ktorá je dnes v talianskom meste Pegola, pár kilometrov od pobrežia Jadranu.

image

V Bratislave bude do 60 rokov v priemere o 6,7 stupňov Celziových viac a o 23,8 percent suchšie.

Pavel Neubauer/Tasr

Mestá na severe Slovenska ako Žilina a Martin sa do roku 2080 oteplia podobne o 6,7 respektíve 6,3 stupňov Celzia a ich klíma sa bude podobať dnešným mestám v centrálnom Srbsku. Banská Bystrica bude mať zimy vlhšie dokonca až o 16 percent a jej klíma sa bude zhodovať s mestami v Severnom Macedónsku.

Rapídnejšie rozdiely však zaznamenajú severské mestá. V Štokhlome bude teplo ako v Chorvátsku a Helsinky budú mať klímu ako mestá na juhu Maďarska.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 00:02