Vandali posprejovali národnú pamiatku.X/
StoryEditor

Aktivisti, ktorí posprejovali Stonehenge, si podľa ľudí na sociálnych sieťach zaslúžia doživotie vo väzení

Antiyoutuber24.06.2024., 09:00h

Klimatickí aktivisti nastriekali oranžovú farbu na slávny komplex menhiru Stonehenge. Podľa nich je to len kukuričná múka a farba by sa mala dať z historickej pamiatky ľahko zmyť. Na sieťach vypukla obrovská vlna nenávisti voči nim. Musíme ich lynčovať, zatvárať na doživotie, píšu niektorí ľudia.

Lajkuj Brainee.sk na

Vandalizmus, najmä zo strany klimatických aktivistov, je v posledných rokoch na vzostupe. Reakcia ľudí na ich činy je neúprosná. Ide o celosvetové hnutie, kde aktivisti ničia známe obrazy, lepia sa na rôzne objekty alebo blokujú cesty. Teraz sa dvaja muži z britskej skupiny Just Stop Oil rozhodli postriekať historický pamätník Stonehenge v Anglicku. Samotné hnutie sa k incidentu vyjadrilo, že nejde o klasické spreje. Do hasiacich prístrojov, ktorými postriekali pamätník, mali dať kukuričnú múku.

„Škoda spôsobená Stonehenge je poburujúca. Just Stop Oil je úbohé hnutie. Musia čeliť plnej sile zákona," píše jedna nahnevaná osoba na platforme X (predtým Twitter). Zábery ukazujú, ako 21-ročný a 73-ročný muži bežia smerom k historickej pamiatke a striekajú na ňu obsah hasiacich prístrojov. Ochrankári sa ich snažia zastaviť, ale nie sú veľmi úspešní. Hoci staršieho muža pomerne rýchlo odtiahla, mladému mužovi sa podarilo postriekať na Stonehenge všetko, čo si pripravil na svoj vandalský čin.

image

Aktivisti chceli poukázať na ničivé následky fast fashion. Gigantickú skládku textilného odpadu premenili na módne mólo

Samotné hnutie vydalo k incidentu vyhlásenie. „Oranžová kukuričná múka, ktorú sme použili, bude čoskoro zmytá dažďom, ale naliehavá potreba účinných vládnych opatrení na zmiernenie katastrofických dôsledkov klimatickej a ekologickej krízy nebude," napísali na svojom X profile. Oficiálny účet historickej pamiatky okamžite reagoval na tento príspevok. „Stonehenge je chránený zákonom o starovekých pamiatkach a poškodenie kameňov je trestné. Na kameňoch rastie aj niekoľko vzácnych druhov lišajníkov, ktoré sú tiež chránené. Očakávajte trest odňatia slobody,“ píšu.

Za tento vandalský čin dostávajú aktivisti a najmä celé hnutie, ktorého sú súčasťou, obrovskú vlnu nenávisti. V sieťach je tiež veľa ľudí, ktorí v podstate súhlasia s hlavnou myšlienkou Just Stop Oil. Dôrazne však nesúhlasia so spôsobom, akým sa prejavujú. „Uvedomujete si, že po každom vandalskom čine vás nenávidíme viac? S každým obrazom, sochou, artefaktom strácate sympatizantov," píše jeden z ľudí na X. „Celá vaša organizácia by mala byť vyhlásená za teroristickú organizáciu a každý jeden člen by mal byť uväznený bez možnosti prepustenia,“ píše ďalší.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 17:18