Ako streamovať hudbu zadarmo?Unsplash/Omid Armin, Wesley Tingey, Szabo Viktor
StoryEditor

Nechceš zbytočne utrácať peniaze? Pozreli sme sa na najlepšie spôsoby, ako streamovať hudbu zadarmo

Miroslav Kamody17.05.2023., 14:00h

Nástup internetu a streamovacích služieb je pre bežného poslucháča doslova zlatou érou.

Lajkuj Brainee.sk na

Na pár dotykov prsta sa rýchlo dostaneš v státisícom skladieb, záznamov z koncertov, remixov či akustických verzií svojich obľúbených spevákov či skupín.

Toto všetko máš k dispozícii približne za 10 eur mesačne - v závislosti od toho, ktorú platformu na počúvanie využívaš. Možno si povieš, že desať eur predsa nie je veľa, no posledné dni pred výplatou by si za ne dal možno aj dušu.

Pozreli sme sa preto na bezplatné možnosti, ako môžeš počúvať, respektíve streamovať hudbu. A je ich pomerne dosť!

image

Toto je Detviansky sen: Môj frajer ma nechce, lebo dnes už kričí na stráž. Umelec nastavuje Slovensku zrkadlo

Internetové rádio

Vzostup internetu rádio nezničil, práve naopak. Vďaka nemu je ešte dostupnejšie pre obrovské množstvo ľudí. Dnes už nemáš problém počúvať lokálne stanice na opačnej strane sveta, nehovoriac o tom, že vďaka internetu môžeš bezstarostne počúvať aj všetky slovenské rádiá.

Využiť na to môžeš napríklad platformu Radio Garden, ktorá rozhlasové stanice zobrazuje ako malé bodky roztrúsené po celom svete. Takto vieš jednoducho blúdiť po celom svete a nájsť to, čo sa ti páči.

image

Internetové rádiá ti otvárajú možnosti počúvať hudbu po celom svete

Unsplash/C D-X

Klasikou v tomto smere je aj web Internet Radio, kde prostredníctvom jednoduchého rozhrania nájdeš viac ako 12-tisíc staníc. Mladšej generácii je zase známa platforma TuneIn Radio, kde pomocou webu aj mobilnej aplikácie získaš prístup k približne 100-tisíc staniciam. Kópiou TuneIn je ešte iHeartRadio, takže si môžeš vyberať tú, ktorá ti sedí najviac.

Bezplatná hudba skrz SoundCloud a Bandcamp

Na internete nájdeš množstvo umelcov, ktorí propagujú svoju prácu zadarmo na platformách SoundCloud a Bandcamp. Portál Gizmondo pripomína, že aj keď majú svoje rozdiely, najmä pre poslucháčov sú si dosť podobné.

image

Hektický týždeň pre Eda Sheerana. Vydal nový album, vyšiel mu štvordielny dokument a vyhral súd

Začínajúci umelci sem svoju tvorbu pridávajú hlavne preto, lebo chcú, aby ich hudbu počulo čo najviac ľudí. A nemysli si, že ide o nejaké nepodarky - na týchto platformách začínal aj Post Malone či Billie Eilish. A kto vie, možno spoznáš tvorbu novej svetovej hviezdy ešte skôr, ako začne oslnivo žiariť.

Okrem webového rozhrania existuje aj mobilná aplikácia, dostupné sú aj živé prenosy, hudba zoradená podľa interpreta či albumu. A aby sme nezabudli - hudbu môžeš počúvať aj bez vytvorenia účtu. A ak sa ti niekto naozaj veľmi zapáči, môžeš ho podporiť aj finančne.

image

Na SoundCloude začínali napríklad aj Post Malone či Billie Eilish

Unsplash/Rachit Tank

Streamuj na YouTube

Na videoplatforme YouTube máš k dispozícii obrovské množstvo hudby, no zároveň aj reklám (YouTube Premium, ktoré je mimo nášho kritéria bezplatných spôsobov počúvania hudby stojí 7,20 eura). Ak si ochotný to strpieť, nájdeš tu takmer každú skladbu, ktorú hľadáš, a k tomu ešte aj kopu takých, ktoré nehľadáš.

Nechýbajú raritné kúsky, živé zostrihy, cover verzie a oficiálne či neoficiálne remixy. Platforma pre teba na základe vypočutých skladieb zostaví aj úplné nové zoznamy skladieb, ktoré by mali odrážať tvoj vkus a náladu. Okrem toho si vieš vytvoriť vlastné zoznamy, vďaka čomu sa vyhneš algoritmu.

image

Prehľadný zoznam obsesií generácie Z. Prečo milujú stredoveké prerábky populárnych songov a čo znamená ošiaľ so žabami?

Bezplatné verzie Spotify, Amazon Music a ďalších

Vraciame sa ku klasickým streamovacím platformám hudby, s ktorými sa stretávame azda najčastejšie. Každá z nich totiž ponúka aj bezplatné verzie, aj keď výmenou za počúvanie budeš musieť strpieť isté podmienky.

image

Spotify je overenou klasikou, ktorá je s obmedzeniami odstupná aj bezplatne

Unsplash/Fath

Napríklad v prípade Spotify sa musíš pripraviť na niekoľko reklám, žiadne sťahovanie hudby na offline počúvanie a v niektorých zoznamoch skladieb či albumoch máš obmedzený režim náhodného prehrávania. Podobne to v podstate vyzerá aj pri ostatných streamovacích platformách. Je teda len na tebe, či si ochotný strpieť tieto obmedzenia na úkor nulovej ceny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 16:45