Neapolský pekár v minulosti propagoval aj pizzu s ananásomCorriere Della Sera, Brainee X Canva/Youtube, Canva
StoryEditor

Taliansky kuchár ponúka pizzu s melónom. V Neapole vyvolal medzi ľuďmi obrovskú vlnu nevôle

Miroslav Kamody30.08.2024., 10:00h

Taliansky kuchár a majiteľ niekoľkých reštaurácií Gino Sorbillo začal ponúkať ako letnú novinku pizzu s vodným melónom. Ľudia nešetria kritikou.

Lajkuj Brainee.sk na

Sorbillo už predtým experimentoval s netradičnými verziami talianskeho pokrmu, robil pizzu s ananásom alebo banánom. Užívatelia sociálnych sietí sa v komentároch delia na tých, ktorí chcú novinku ochutnať, a na tých, ktorí ju kritizujú ako nedôstojný výstrelok, píše agentúra APA.

„Pizzi sa medze nekladú, už žiadne predsudky. Žasnem nad tým, ako ľudia stále kričia, keď použijete ingrediencie, ktoré ste predtým nepoužívali,” povedal Sorbillo serveru Fanpage.it.

image

Talianom došla trpezlivosť. Zverejnili zoznam najhorších prísad, ktoré vo svete ľudia dávajú na pizzu

Kuchár sa bráni

„Ak viete dobre urobiť pizzu, ako my tu v Neapole, tak myslím, že môžeme používať aj zdravé a typické produkty, ktoré sa predtým nepoužívali, ako napríklad slanina, ančovičky, burratu alebo ochutené oleje,” dodal kuchár.

Kritici Sorbilla obviňujú z prefíkanej marketingovej kampane, iní mu vyčítajú, že ničí tradíciu neapolskej pizze. Patrí medzi ne aj poľnohospodárske združenie Coldiretti, ktoré dlhodobo kritizuje upravovanie tradičných talianskych receptúr v zahraničí.

Kritika zneuctenia tradícií

Zmeny sú podľa združenia niekedy také zásadné, že pôvodný pokrm je na nepoznanie. Ako typický príklad uvádza americké jedlo Mac and cheese, čo sú cestoviny zapečené so syrovou omáčkou.

Remeslo neapolských výrobcov pizze bolo v roku 2017 zaradené na zoznam nehmotného svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Slovo pizza je podľa jednej štúdie najznámejším talianskym slovom na svete, predstihlo dokonca aj špagety.

ANKETA
Ochutnal by si pizzu s vodným melónom?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 10:34