PizzaShutterstock
StoryEditor

Talianom došla trpezlivosť. Zverejnili zoznam najhorších prísad, ktoré vo svete ľudia dávajú na pizzu

ČTK30.12.2023., 12:00h

Taliansko je na svoje národné jedlo, pizzu, obzvlášť hrdé. Taliani trvajú na tom, že majú najlepšiu kuchyňu na svete a svoju kulinársku tradíciu sú pripravení brániť.

Lajkuj Brainee.sk na

Pizzu s ananásom, ktorá je obľúbená najmä v Spojených štátoch, považujú za skutočnú svätokrádež. Podľa talianskeho zväzu poľnohospodárov a výrobcov potravín Coldiretti ale existujú v zahraničí ešte odpornejšie prísady na pizzu, ktoré sa tento zväz rozhodol predstaviť vo svojej galérii hrôz.

Zoznam hororových prísad zahŕňa klokanie a krokodílie mäso používané v Austrálii, zebrie mäso a banán z Juhoafrickej republiky alebo pikantné prísady zastúpené kuracím mäsom tandoori namočeným v jogurte, ktoré ponúkajú v Indii. Vo Vietname a Thajsku je možné si dať pizzu s cvrčkami a konope. Za najodpornejšiu však taliansky zväz označil pizzu z Hongkongu, ktorá je ozdobená hadím mäsom.

image

Vynašli v nej Margheritu. Talianski hygienici museli pre nesplnené štandardy zatvoriť slávnu pizzeriu

Kritika aj v rámci Európy

Kritike sa nevyhli ani európske krajiny. Portugalci sa podľa združenia neštítia robiť pizzu s treskou a varenými vajcami. Vo Švédsku dávajú k základným ingredienciám čokoľvek navyše - morčacie mäso a med, konzervované ovocie a čokoládu, mäsové guľôčky a dokonca aj kapustu. Holanďania si obľúbili krížence pizze a kebabu. Zväz upozornil aj na to, že niektoré krajiny sa snažia pizzu ozvláštniť kečupom a čedarom.

Prieskum uskutočnený zväzom Coldiretti a spoločnosťou Ipsos ukázal, že štvrtina Talianov si nedovolí jesť pizzu mimo Talianska. Viac ako tretina z nich tvrdí, že sú z týchto exotických ingrediencií zdesení a považujú ich za nepožívateľné.

image

Pizza

Pexels

Bojujú proti zmenám

V roku 2017 sa Taliansku podarilo dosiahnuť to, že umenie neapolských pizzárov uznala organizácia UNESCO za nehmotné kultúrne dedičstvo. Pravicová vláda vedená premiérkou Giorgiou Meloniovou, ktorá je pri moci od vlaňajšieho októbra, sa silno zasadzuje o ochranu domácej produkcie potravín.

Ministerstvo pôdohospodárstva bolo premenované na ministerstvo pôdohospodárstva, potravinovej sebestačnosti a lesníctva, a vláda okrem iného vedie kampaň proti laboratórne pestovanému mäsu alebo múke z hmyzu. Podľa zväzu Coldiretti činí celosvetová hodnota trhu s napodobeninami talianskych potravín 120 miliárd eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:15